Ο προγραμματισμός των γευμάτων αποτελεί σημαντικό μέρος διατήρησης της υγείας για τα παιδιά που πάσχουν από Διαβήτη. Ένα καλό πρόγραμμα διατροφής μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να καθορίσουν ποια τρόφιμα να επιλέξουν από κάθε ομάδα τροφίμων και να τους βοηθήσει να εκτιμήσουν ποια συστατικά και σε τι ποσότητα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εκτός από μια καλά σχεδιασμένη δίαιτα για το παιδί σας, κάποια φαρμακευτική αγωγή ή η ινσουλίνη σε συνδυασμό με την άσκηση μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα του.
Προτεραιότητες Προγραμματισμού γευμάτων
Είναι σημαντικό για τα παιδιά όλων των ηλικιών να εφαρμόζουν με πειθαρχία υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά τα παιδιά με διαβήτη πρέπει να προγραμματίζουν τα γεύματά τους έτσι ώστε να είναι ισορροπημένα ως προς τους υδατάνθρακες που δρουν κατά της ινσουλίνης σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα, προκειμένου να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Το να θέσεις σε προτεραιότητα τον προγραμματισμό των γευμάτων βοηθάει στην πρόληψη πολλών μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας που συνδέονται με το διαβήτη.
Πρόγραμμα γευμάτων
Ο ρόλος των υδατανθράκων
Οι υδατάνθρακες χρησιμεύουν ως πηγή ενέργειας και ασκούν τη μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου, ενώ ανεπαρκής λήψη τους ίσως να προκαλέσει απότομη πτώση στο σάκχαρο του αίματος. Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν το 50% της διατροφής στα γεύματα των διαβητικών παιδιών.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι και οι γονείς των διαβητικών θα πρέπει να στραφούν προς τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως ως κύρια πηγή υδατανθράκων, καθώς αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν επίσης ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ συνιστά να προτιμάτε προϊόντα που στις ετικέτες περιλαμβάνουν τη λέξη “ολικής άλεσης”, όπου αναγράφεται στις ετικέτες σιταριού, βρώμης ή δημητριακών. Προτείνουν επίσης την αποφυγή προϊόντων πατάτας, ενώ αντίθετα συνιστούν την αύξηση της πρόσληψης φασολιών.
Έλεγχος των υδατανθράκων
Διατροφική επισήμανση
Οι διατροφικές πληροφορίες επισήμανσης είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον υπολογισμό των υδατανθράκων που περιλαμβάνονται σε ένα γεύμα για ένα διαβητικό παιδί, ιδιαίτερα όσον αφορά στην κατανάλωση ζάχαρης. Η MayoClinic.com συνιστά να εξετάζουμε το συνολικό κατάλογο υδατανθράκων και όχι μόνο τα γραμμάρια ζάχαρης. Εστιάζοντας μόνο στη ζάχαρη μπορεί να σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί να μην αντιληφθεί ότι τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά που είναι υγιεινές τροφές, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αλλά χαμηλή σε υδατάνθρακες.
Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι όταν αναγράφεται στις τροφές η σήμανση ’χωρίς ζάχαρη’ αυτό πάντα μεταφράζεται λανθασμένα από τους καταναλωτές ’χωρίς υδατάνθρακες’. Οι γονείς μπορούν να αποφύγουν αυτή την παγίδα, συγκρίνοντας τις ετικέτες για τις ποσότητες των υδατανθράκων. Θυμηθείτε ότι ορισμένα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η ξυλιτόλη, σορβιτόλη και η μαννιτόλη περιέχουν αλκοόλες ζάχαρης οι οποίες δεν είναι απαραίτητα χαμηλές σε περιεκτικότητα υδατανθράκων. Οι γονείς μπορούν να υπολογίσουν την πρόσληψη υδατανθράκων ενός παιδιού, συνυπολογίζοντας το μέγεθος των μερίδων μαζί με την ποσότητα των υδατανθράκων ανά μερίδα.
Σχεδιάζοντας τα γεύματα
Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών τύπων διαβητικής διατροφής για παιδιά. Το σχέδιο γεύματος με την καταμέτρηση των υδατανθράκων επιτρέπει στους γονείς να προσαρμόσουν ανάλογα τις δόσεις χορήγησης ινσουλίνης του παιδιού τους. Αυτό απαιτεί οι γονείς να υπολογίζουν την ποσότητα των γραμμαρίων υδατάνθρακα σε κάθε τροφή ξεχωριστά.
Η προσχεδιασμένη σταθερή ποσότητα λήψης υδατανθράκων επιτρέπει σε ένα παιδί να καταναλώνει μια συγκεκριμένη ποσότητα υδατανθράκων σε κάθε γεύμα και σνακ ώστε να του χορηγείται ινσουλίνη σε παρόμοιες δόσεις κάθε μέρα.
Άλλοι πάλι, προτιμούν τα εναλλασσόμενα σχέδια γευμάτων ώστε να είναι δυνατόν να εστιάσουν στις πρωτεΐνες και στα λίπη εκτός από τους υδατάνθρακες. Με αυτό το σχέδιο, οι γονείς πρέπει να διαιρέσουν και να ρυθμίσουν τη λήψη τροφών σύμφωνα με τις έξι ξεχωριστές διατροφικές ομάδες, βασιζόμενοι στο μέγεθος των μερίδων και στον υπολογισμό των θερμίδων.
Φαγητό σε εστιατόριο
Οι γονείς και τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα του γεύματος για διαβητικούς όχι μόνο όταν τρώνε στο σπίτι αλλά και όταν γευματίζουν έξω σε εστιατόρια. Πολλές αλυσίδες εστιατορίων προσφέρουν διατροφική επισήμανση και πληροφορίες ελέγχου ανά μερίδα και εστιατόρια με μια ευρεία ποικιλία εδεσμάτων έχουν την τάση να προσφέρουν πιάτα φιλικά προς τους διαβητικούς -όπως σαλάτες και επιλογές για χορτοφάγους. Ο Οργανισμός Υγείας για τα Παιδιά (Kids Health), συμβουλεύει τους γονείς να εξετάζουν το μενού προσεκτικά ώστε να επιλέγουν μερίδες οι οποίες να είναι θρεπτικές και η ποσότητά τους να είναι λογική και τονίζει ότι το μέγεθος της μερίδας είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί σε εστιατόρια που σερβίρουν μπουφέ.
Πηγή:
http://www.livestrong.com
Διατροφή για παιδιά που πάσχουν από διαβήτη
Ο προγραμματισμός των γευμάτων αποτελεί σημαντικό μέρος διατήρησης της υγείας για τα παιδιά που πάσχουν από Διαβήτη. Ένα καλό πρόγραμμα διατροφής μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να καθορίσουν ποια τρόφιμα να επιλέξουν και θα τους βοηθήσει να εκτιμήσουν ποια συστατικά και σε τι ποσότητα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.