Χάρτινο επίθεμα που ανιχνεύει τον προδιαβήτη δημιούργησαν ερευνητές από το Τόκυο

Χάρτινο επίθεμα που ανιχνεύει τον προδιαβήτη δημιούργησαν ερευνητές από το Τόκυο
Χάρτινο επίθεμα που ανιχνεύει τον προδιαβήτη δημιούργησαν ερευνητές από το Τόκυο

Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τόκυο, με επικεφαλής τον Beomjoon Kim, κατασκεύασε επίθεμα με μικροβελόνες που καταλήγουν σε χάρτινο αισθητήρα και μπορούν να ανιχνεύσουν παθήσεις όπως ο προδιαβήτης. Το επίθεμα είναι ανώδυνο και βιοδιασπώμενο και δεν προκαλεί παραπάνω πόνο ή δυσφορία απ’ ότι μια υποδερμική βελόνα.
Τα επιθέματα είναι η τελευταία λέξη στην ιατρική τεχνολογία. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν επιθέματα για αντισύλληψη, επιθέματα νικοτίνης και διαδερμικά φαρμακευτικά έμπλαστρα.
Εδώ και καιρό οι ερευνητές ψάχνουν πρακτικούς τρόπους να χρησιμοποιήσουν μικροβελόνες, μικρότερες από 1 mm, που θα επιτρέπουν στους χρήστες να παρακολουθούν καθημερινά με ευκολία την πάθησή τους. Οι μικροβελόνες είναι τόσο μικρές, που όταν εισέρχονται στο δέρμα δεν έρχονται σε επαφή με νεύρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλούν πόνο. Οι βελόνες συλλέγουν δερματικό υγρό που περιέχει όλους εκείνους τους βιοδείκτες που συνήθως ελέγχονται στις εξετάσεις αίματος.
Υπάρχουν διαφόρων ειδών μικροβελόνες, όμως μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατό να κατασκευαστεί μια πρακτική συσκευή που να αναλύει γρήγορα το δερματικό υγρό. «Έχοντας βρει τρόπο να συνδυάσουμε τις μικροβελόνες με χάρτινους αισθητήρες, έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα,» λέει ο Kim. «Το αποτέλεσμα είναι ένα επίθεμα χαμηλού κόστους, που πετιέται εύκολα και δεν χρειάζεται να συνδεθεί με επιπλέον συσκευές.»
Η ομάδα δοκίμασε το επίθεμα πάνω σε τζελ αγαρόζης με διάλυμα γλυκόζης. Το υγρό από το τζελ έφτασε στις μικροβελόνες και από εκεί μαζεύτηκε στο χαρτί και το επίπεδο του αισθητήρα.
Τα επιθέματα αυτά είναι βιοδιασπώμενα και η χρήση τους δεν απαιτεί ιατρική ειδίκευση. Επιπλέον, είναι βιοσυμβατά, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν κάποιο μέρος τους παραμείνει στο δέρμα εφόσον αφαιρεθεί το επίθεμα.
«Ο έλεγχος για προδιαβήτη είναι μόνο μια από τις χρήσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας», λέει ο επικεφαλής συντάκτης Kakiae Lee. «Ο χάρτινος σένσορας μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με τον βιοδείκτη που θέλει κανείς να παρακολουθήσει.»
Μετά από την επιτυχία του επιθέματος, το επόμενο βήμα θα είναι να γίνουν δοκιμές για την πρακτικότητά του σε ανθρώπους και να γίνουν ρυθμίσεις ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται και άλλες ουσίες, που θα υποδεικνύουν την ύπαρξη άλλων παθήσεων.
Πηγή: Medical Dialogues

Total
30
Shares
Σχετικά άρθρα