Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Πώς συνδέεται το νερό με τη ρύθμιση του Διαβήτη

Πώς συνδέεται το νερό με τη ρύθμιση του Διαβήτη

Ποια είναι τα οφέλη της σωστής ενυδάτωσης και του νερού στην υγεία και πώς συνδέεται το νερό με τη ρύθμιση του Διαβήτη.

Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, καθώς είναι απαραίτητο για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός.

Το νερό προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα μπορεί κανείς να αντιληφθεί. Τι ακριβώς κάνει; Μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο στα κύτταρα και απομακρύνει τις άχρηστες και βλαβερές ουσίες από το σώμα. Έτσι βοηθάει στη θερμορύθμιση, προστατεύει τα όργανά μας, βοηθάει στο μεταβολισμό και στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, μειώνει την αρτηριακή πίεση, λιπαίνει τις αρθρώσεις και συμμετέχει σε μεταβολικές αντιδράσεις.

Από την άλλη, όταν δεν προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες υγρών, αυξάνουμε την πιθανότητα να πάθουμε αφυδάτωση. Η αφυδάτωση έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξημένη καρδιακή συχνότητα, καρδιαγγειακή κόπωση κ.α. Όταν διψάμε έχουμε ήδη αφυδατωθεί μερικώς. Η σοβαρή αφυδάτωση εμφανίζεται όταν έχουμε απώλεια μόλις του 2% της απαραίτητης υγρασίας του οργανισμού.

Νερό και Διαβήτης

Ποια είναι όμως η σημασία του νερού στη ρύθμιση του Διαβήτη και πώς η αφυδάτωση προκαλεί αυξημένα επίπεδα σακχάρου; Όταν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος, το αίμα χάνει αρκετό νερό και η συγκέντρωση της γλυκόζης αυξάνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων σακχάρου. Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση, μπορεί να έχει αισθητή επίπτωση στη ρύθμιση του διαβήτη.

Επιπλέον, ισχύει και το ανάποδο, δηλαδή τα αυξημένα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα προκαλούν αφυδάτωση. Εάν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένα για ώρες (συνήθως όταν το σάκχαρο είναι πάνω από 180 mg/dL), τα νεφρά μας προσπαθούν να απομακρύνουν την παραπανίσια γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα μέσω των ούρων. Μαζί όμως με τη γλυκόζη απομακρύνεται φυσικά και νερό. Έτσι εξηγείται και η υπερβολική δίψα όταν έχουμε υπεργλυκαιμία για πολλές ώρες.

Στα άτομα με Διαβήτη, η ήπια αφυδάτωση-κατάσταση την οποία κάποιες φορές δεν την αισθάνεσαι- μπορεί να αυξήσει μέχρι και κατά 50 με 100 mg/dL τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Εάν κάποιος είναι συνεχώς αφυδατωμένος σε καθημερινή βάση, μπορεί να χρειάζεται παραπάνω ποσότητες ινσουλίνης σε σύγκριση με την περίπτωση όπου θα ήταν καλά ενυδατωμένος.

Επιπρόσθετα, οι ενήλικες που πίνουν μέχρι μισό λίτρο νερό τη μέρα (περίπου δύο ποτήρια), έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν προδιαβήτη. Έχουν δηλαδή αρκετά υψηλό σάχαρο και κινδυνεύουν να αναπτύξουν την ίδια τη νόσο τα επόμενα χρόνια. Αν και έχει επιβεβαιωθεί η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση νερού και στο επίπεδο του σαχάρου, δεν έχει αποδειχθεί πέραν κάθε αμφιβολίας ότι το λίγο νερό είναι αυτό που προκαλεί προδιαβήτη.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα