Ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του τύπου 2 σακχαρώδους διαβήτη στους ενήλικες ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το φάρμακο λέγεται λιξισενατίδη, λαμβάνεται μία φορά την ημέρα και ανήκει στην οικογένεια τωναγωνιστών των υποδοχέων του GLP-1.
Προορίζεται για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) σε συνδυασμό με αντιδιαβητικά φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα ή/και με βασική ινσουλίνη, όταν τα φάρμακα αυτά σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση δεν παρέχουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο.
Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που καλύπτει τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και τη Νορβηγία, έρχεται έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον περασμένο Νοέμβριο.
Η λιξισενατίδη εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα και στο Μεξικό, ενώ η παρασκευάστρια εταιρεία προγραμματίζει να υποβάλλει φάκελο έγκρισης και στις ΗΠΑ μέχρι τον Απρίλιο.
Το GLP-1 είναι μία φυσική πεπτιδική ορμόνη που εκκρίνεται στο σώμα μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση φαγητού.
Η ορμόνη αυτή έχει διπλή δράση στον οργανισμό, καθώς καταστέλλει την έκκριση γλυκαγόνου από τα άλφα-κύτταρα του παγκρέατος και διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης από τα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος.
Έτσι, οι αγωνιστές της GLP-1 ωθούν τον οργανισμό να παράγει ινσουλίνη όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι πολύ υψηλά.
Η λιξισενατίδη είναι ο τρίτος αγωνιστής υποδοχέων της GLP-1 που εγκρίνεται για την αντιμετώπιση του τύπου 2 σακχαρώδους διαβήτη, ενώ υπό ανάπτυξη βρίσκονται και άλλοι.
Σχετικά άρθρα
Δωρεάν Αιματολογικές και Καρδιολογικές Εξετάσεις στο Δήμο Νέας Σμύρνης
Ο Δήμος Ν. Σμύρνης φιλοξενεί στα Δημοτικά Ιατρεία του, Αρτάκης 34, Νέα Σμύρνη, πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, το οποίο…
Η Γλυκούλα και ο Ζαχαρένιος μιλάνε για το διαβήτη τους!
Αυτή την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου η μέρα στην Τροφούπολη είναι αφιερωμένη στον παιδικό σακχαρώδη διαβήτη. Ένα 2ωρο εκπαιδευτικό…
Το χρόνιο στρες μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Το χρόνιο στρες είναι σημαντικός προγνωστικός παράγοντας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με…
Καταγραφή διαβητικών ασθενών με αλλοιώσεις στα κάτω άκρα από το ΕΔΟΕΑΠ
Την καταγραφή των ασφαλισμένων που πάσχουν από διαβήτη με επιπλοκές στα κάτω άκρα επιχειρεί ο ΕΔΟΕΑΠ. Στο πλαίσιο…