Δαραμήλας για «όχι» Βορίδη: «Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

Δαραμήλας για «όχι» Βορίδη

«Ο κρατικός μηχανισμός στον τομέα της Υγείας έχει μένει πίσω, έχει γίνει αλαλούμ και δεν την ελέγχει κανείς και είναι το δεύτερο τρένο που θα συγκρουστεί η Υγεία! Το πολύ σε ένα τρίμηνο από σήμερα –μέσα στο καλοκαίρι πιθανότατα– θα αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις στα οικονομικά της Υγείας» δηλώνει κοφτά ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κ. Χρήστος Δαραμήλας.

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της αρνητικής απάντησης του υπουργού Εσωτερικών, Μαυρουδή Βορίδη, στο αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου στην εργασία για εργαζόμενους με Διαβήτη με ποσοστό αναπηρίας 50% ο Χρήστος Δαραμήλας ξεκαθάρισε γιατί είναι σημαντική η ικανοποίηση του αιτήματος για την ποιότητα ζωής των πασχόντων και τόνισε ότι –δυστυχώς- τα δύσκολα είναι μπροστά μας και έρχονται.

«Το ότι τους προσέλαβαν στο Δημόσιο δεν σημαίνει ότι σταμάτησε η παρουσία του Διαβήτη…»

Όπως εξηγεί, τα τελευταία 10 χρόνια η νομοθεσία επιτρέπει σε γονείς ανήλικων παιδιών που έχουν Διαβήτη τύπου 1 να έχουν μείωση στο ωράριο εργασίας κατά μία ώρα ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν το πρόγραμμα φροντίδας του παιδιού τους. Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκε το αίτημα να ισχύει το ίδιο και για τους εργαζόμενους που είναι χρόνια πάσχοντες από Διαβήτη και έχουν ποσοστό αναπηρίας 50%. «Υπάρχει πρόβλεψη πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, καθώς είναι δύσκολη η εύρεση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Το ότι τους προσέλαβαν στο Δημόσιο δεν σημαίνει ότι σταμάτησε η παρουσία του Διαβήτη…».

Η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών στην επιστολή που έστειλε στην Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία υποστήριξε το δίκαιο αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, είναι ότι η υιοθέτηση του αιτήματος αυτού θα έχει «ως αποτέλεσμα την περιπτωσιολογική αντιμετώπιση του ζητήματος ανάλογα με την εκάστοτε πάθηση και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή!».

 «Οι πάσχοντες από Διαβήτη αποτελούν λοιπόν για τον υπουργό ‘περιπτώσεις’ που δε δύνανται να τύχουν υποστήριξης στην εργασία τους λόγω του πλήθους των ιδίων αλλά και των υπολοίπων πασχόντων από χρόνιες παθήσεις και/ή αναπηρίες οι οποίοι λαμβάνουν ποσοστό 50%!», σχολιάζει ο κ. Δαραμήλας και τονίζει: «Ο υπουργός, όπως διαφαίνεται από την απάντησή του, εστιάζει στους αριθμούς και όχι στην ουσία του αιτήματος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ!.

Η ανωτέρω αντιμετώπιση δεν προκαλεί μόνο λύπη αλλά και οργή σε όλους τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και στις οικογένειές τους για την ανάλγητη αντιμετώπιση των αναγκών των πασχόντων από την πλευρά της Πολιτείας. Η αρνητική απάντηση του υπουργού μας βρίσκει κάθετα αντίθετους! Όλοι εμείς οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη χαρακτηριζόμαστε, όπως και όλοι οι χρόνια πάσχοντες, ως ευάλωτοι πολίτες και η Πολιτεία έχει καθήκον να μας περιβάλλει με σεβασμό!».

Η άρνηση Βορίδη είναι «το κερασάκι στην τούρτα»

Η άρνηση Βορίδη όμως, όπως σχολίασε, είναι «το κερασάκι στην τούρτα», καθώς υπάρχουν πολλά και επείγοντα ζητήματα πρόληψης και περίθαλψης που μένουν άλυτα και κανείς από τους αρμόδιους δεν τείνει «ευήκοα ώτα» για να ασχοληθεί με την επίλυση των αιτημάτων των χρονίως πασχόντων από Διαβήτη.

Τα προβλήματα αυτά είναι χρονίζονται δεν είναι σημερινά

«Ο κρατικός μηχανισμός στον τομέα της Υγείας έχει μένει πίσω, έχει γίνει αλαλούμ και δεν την ελέγχει κανείς και είναι το δεύτερο τρένο που θα συγκρουστεί η Υγεία! Το πολύ σε ένα τρίμηνο από σήμερα –μέσα στο καλοκαίρι πιθανότατα– θα αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις στα οικονομικά της Υγείας. Αυτή τη στιγμή, μεσοσταθμικά το clawback για όλα τα προϊόντα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι από 36 έως 67%» ανέφερε ενώ συμπλήρωσε: «Δεν είναι αποδεκτό να συζητάμε εάν υπάρχουν τα χρήματα για να διατεθούν στην Υγεία. Δεν είναι το θέμα τα καινούργια φάρμακα. Έγιναν  διαπραγματεύσεις για τα καινούργια φάρμακα. Η επιτροπή διαπραγμάτευσης – HTA έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Το αποδέχτηκε η βιομηχανία, οι εταιρείες που έφεραν τα νέα φάρμακα και προχώρησε η διαδικασία. Κι όμως, το ζήτημα πού είναι τα φάρμακα παραμένει…».

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα