Κακή στοματική υγιεινή: Πώς συνδέεται με Διαβήτη και Άνοια

Κακή στοματική υγιεινή

Διαβήτης και Άνοια οι πρώτες παθήσεις που συνδέονται με την κακή στοματική υγιεινή – Ποια η διαφορά ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.

Είναι αποδεδειγμένο πως περίπου το 47% των ατόμων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στα αρχικά στάδια της, που ονομάζεται ουλίτιδα, τα ούλα μπορεί να πρηστούν, να κοκκινίσουν ή να είναι πιο ευαίσθητα και μπορεί να αιμορραγούν εύκολα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου, όπου τα ούλα μπορεί να υποχωρήσουν, να χαθεί οστό και τα δόντια μπορεί να χαλαρώσουν ή ακόμη και να πέσουν.

Εάν μια φλεγμονή στο στόμα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, ορισμένες από τις πρωτεΐνες που ευθύνονται για αυτή μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα και, ενδεχομένως, να προκαλέσουν βλάβη σε άλλα όργανα.

Σύμφωνα με τους New York Times και τη Hannah Seo, παρακάτω ακολουθούν κάποιες ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από την κακή στοματική υγιεινή.

Διαβήτης

«Από όλες τις συσχετίσεις μεταξύ στοματικής υγείας και ασθενειών, αυτή με τα περισσότερα στοιχεία είναι μεταξύ περιοδοντικής νόσου και Διαβήτη» δηλώνει η Kimberly Bray, καθηγήτρια οδοντιατρικής υγιεινής στο Πανεπιστήμιο του Missouri-Kansas City. Και οι δύο παθήσεις φαίνεται να έχουν αμφίδρομη σχέση: η περιοδοντική νόσος φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για Διαβήτη και το αντίστροφο.

Πνευμονία

«Εάν μεγάλες ποσότητες βακτηρίων από το στόμα εισπνευστούν και εγκατασταθούν στους πνεύμονες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή πνευμονία από αναρρόφηση» δήλωσε ο Dr. Frank Scannapieco, καθηγητής στοματικής βιολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Buffalo. Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί κυρίως σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή σε ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας.

Καρδιαγγειακή νόσος

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2020, μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι καλύτερες πρακτικές στοματικής υγιεινής συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων.

Επιπλοκές εγκυμοσύνης

«Ορισμένες μελέτες και ανασκοπήσεις έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ σοβαρής περιοδοντικής νόσου και πρόωρων μωρών με χαμηλό βάρος γέννησης» δήλωσε η Ananda P. Dasanayake, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο New York University College of Dentistry, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η σχέση. Σε ανασκόπηση του 2019, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βελτίωσε το βάρος γέννησης και μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και θανάτου του εμβρύου ή του νεογέννητου.

Άνοια

«Οι ερευνητές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το ρόλο της στοματικής υγείας στην άνοια, ιδίως στη νόσο Αλτσχάιμερ» δήλωσε ο Δρ Scannapieco. «Τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα έχουν πράγματι εντοπιστεί στον εγκεφαλικό ιστό ασθενών με Αλτσχάιμερ» είπε, υπονοώντας έναν πιθανό ρόλο τους στη νόσο. Ωστόσο, η περιοδοντική νόσος είναι απλώς ένας «παράγοντας κινδύνου», μεταξύ πολλών, για τα άτομα που έχουν προδιάθεση για τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Ένα ερασιτεχνικό αυτοσχέδιο project προσθέτει συνεχή παρακολούθηση γλυκόζης στο Apple Watch

Η πρωτοβουλία ενός ιδιώτη μπορεί να οδηγήσει σε πιο οικονομικές και φιλικές προς τα άτομα με διαβήτη εφαρμογές, για παρακολούθηση της γλυκόζης από το ρολόι τους
Dexcom One: Αποζημιώνεται στην Ελλάδα το Πρωτοποριακό Σύστημα Διαχείρισης Διαβήτη
Περισσότερα

Dexcom One: Αποζημιώνεται στην Ελλάδα το Πρωτοποριακό Σύστημα Διαχείρισης Διαβήτη

Διαθέσιμο μέσω αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ είναι εδώ και λίγο καιρό το Dexcom One, ένα νέο σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης…
Περισσότερα

Μειώνει η χρήση μετφορμίνης τον κίνδυνο νοσηλείας και θνησιμότητας από κορωνοϊό;

Μια πρόσφατη μελέτη εξετάζει αν η χρήση μετφορμίνης σε ασθενείς κορωνοϊού με διαβήτη επηρεάζει την εξέλιξη του κορωνοϊού, τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα