Covid: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο  

Covid: Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο  

Η λοίμωξη που προκαλεί ο Covid αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη, αλλά δεν κινδυνεύουν εξίσου όλοι οι πάσχοντες, σύμφωνα με νέα μελέτη από τον Καναδά.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, το φύλο και η βαρύτητα της λοίμωξης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις πιθανότητες να εκδηλωθεί Διαβήτης.

«Ο Covid προκαλεί προβλήματα για μια ζωή» δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Naveed Z. Janjua, καθηγητής στη Σχολή Πληθυσμιακής & Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας. «Ο Διαβήτης αποτελεί σίγουρα κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις» είπε στους New York Times.

Η έρευνα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από μία μεγάλη βάση δεδομένων. Τα δεδομένα αφορούσαν σε 125.987 άτομα που είχαν νοσήσει από Covid και 503.948 υγιείς συνομηλίκους τους. Η μέση ηλικία των ατόμων αυτών ήταν τα 32 χρόνια (κυμαινόταν από 25 έως 42 ετών). Το 51,2% ήταν γυναίκες. Οι ασθενείς είχαν νοσήσει την περίοδο 2020-2021.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο Covid αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη μέσα στον επόμενο χρόνο από την λοίμωξη.

Οι άνδρες κινδύνευαν περισσότερο από τις γυναίκες. Το ίδιο και όσοι είχαν αρρωστήσει αρκετά βαριά ώστε να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δε, διέτρεχαν όσοι είχαν χρειασθεί νοσηλεία στην εντατική. Σε αυτούς, ο κίνδυνος εμφάνισης Διαβήτη σχεδόν τριπλασιαζόταν.

Η σχέση Covid – Διαβήτη σε αριθμούς

Πιο αναλυτικά, η μελέτη έδειξε πως γενικώς τα άτομα που νόσησαν από Covid είχαν κατά 17% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν Διαβήτη. Οι άνδρες είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν νόσησαν. Στις γυναίκες, στατιστικά σημαντικός κίνδυνος παρατηρήθηκε μόνο εφ’ όσον είχαν νοσηλευθεί λόγω Covid.

Οι νοσήσαντες από Covid που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν Διαβήτη. Στην πραγματικότητα, είχαν 2,42 φορές περισσότερες πιθανότητες. Αντίστοιχα, όσοι είχαν εισαχθεί στην εντατική είχαν 3,29 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης Διαβήτη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι από όλα τα κρούσματα Διαβήτη, το 3,4% και στα δύο φύλα μπορούσε να αποδοθεί στην Covid. Ειδικά στους άνδρες o κορωνοϊός θεωρήθηκε υπεύθυνος για το σχεδόν 5% των κρουσμάτων.

Ο Διαβήτης τύπου 2 είναι η μορφή της νόσου που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και την παχυσαρκία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Covid τον προκαλεί είτε επειδή βλάπτει απ’ ευθείας το πάγκρεας, είτε επειδή τον ενεργοποιεί σε άτομα που ούτως ή άλλως θα τον εκδήλωναν κάποια στιγμή.

Διαβάστε επίσης: Νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο COVID-19 μπορεί να προκαλεί Διαβήτη

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα