Δωρεάν νομική υποστήριξη σε ΑμεΑ: Διάθεση δικηγόρου, δικαστικού επιμελητή συμβολαιογράφου

Δωρεάν νομική υποστήριξη σε ΑμεΑ

Δωρεάν νομική υποστήριξη σε ΑμεΑ: Διάθεση δικηγόρου, δικαστικού επιμελητή συμβολαιογράφου, σε υποθέσεις ποινικού, αστικού και εμπορικού δικαίου.

Επεκτάθηκε η δωρεάν νομική βοήθεια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, σε πολίτες με αναπηρία άνω του 67% με στόχο την άμεση και αποτελεσματική πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη, με τη διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 5023/2023, όπου έχουμε την προσθήκη παρ. 3Α και την τροποποίηση της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του νόμου 3226/2004.

Με δεδομένες τις αντικειμενικά αυξημένες οικονομικές ανάγκες και δαπάνες των ατόμων με αναπηρία κρίθηκε αναγκαία η επέκταση της νομικής βοήθειας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ένταξης σε άτομα με αναπηρία για την πραγμάτωση συνταγματικών επιταγών αλλά και την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη νομοθεσία προβλέπεται η παροχή δωρεάν νομικής ή/και συμβουλευτικής βοήθειας, μ άλλα λόγια η διάθεση δικηγόρου, δικαστικού επιμελητή ή συμβολαιογράφου, σε υποθέσεις ποινικού, αστικού και εμπορικού δικαίου κάθε βαθμού, σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος (όριο περίπου τα 6500€) και η παροχή αυτή, από τη φετινή χρονιά, επεκτείνεται και σε πολίτες με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή ανώτερο του 67%, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα οι δικαιούχοι δια δωρεάν νομική υποστήριξη ορίζονται ως εξής:

1. Δικαιούχοι νομικής βοήθειας είναι οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δικαιούχοι είναι, επίσης, οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες τρίτου κράτους και ανιθαγενείς, εφόσον έχουν, νομίμως, κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Ως πολίτες χαμηλού εισοδήματος για την παροχή νομικής βοήθειας σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις θεωρούνται εκείνοι, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα δύο τρίτα των κατώτατων ετήσιων ατομικών αποδοχών, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Σε περίπτωση ενδοοικογενειακής διαφοράς ή διένεξης, δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα εκείνου με τον οποίο υπάρχει η διαφορά ή η διένεξη.

3Α. Δικαιούχοι νομικής βοήθειας είναι και οι πολίτες με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ανεξαρτήτως εισοδήματος, κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δικαιούχοι είναι, επίσης, οι πολίτες με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ανεξαρτήτως εισοδήματος, τρίτου κράτους και ανιθαγενείς, εφόσον έχουν, νομίμως, κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις περιπτώσεις αυτές, το αρμόδιο όργανο για παροχή νομικής βοήθειας, κατά τις διατάξεις του παρόντος, μπορεί, αν κριθεί αναγκαίο, να διορίσει συνήγορο αυτεπαγγέλτως από τις καταστάσεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 3.

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Πρωτοδικείο του τόπου κατοικίας τους, ώστε να ενημερωθούν για τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις ακριβείς προϋποθέσεις. Εκεί θα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση για να εξεταστεί.

Από το especial.gr

Διαβάστε επίσης: Επιδόματα αναπηρίας: Άμεση αύξηση κατά 8% προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Τα 10 αναπηρικά επιδόματα που θα αυξηθούν κατά 8%

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Dexcom One: Αποζημιώνεται στην Ελλάδα το Πρωτοποριακό Σύστημα Διαχείρισης Διαβήτη
Περισσότερα

Dexcom One: Αποζημιώνεται στην Ελλάδα το Πρωτοποριακό Σύστημα Διαχείρισης Διαβήτη

Διαθέσιμο μέσω αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ είναι εδώ και λίγο καιρό το Dexcom One, ένα νέο σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης…
ΑΜΕΑ, έκδοση κάρτας αστικών μέσων, γλυκουλι, glykouli, glykouligr, diabetes, διαβήτης, ATH.ENA Card
Περισσότερα

Ενεργοποιήθηκαν οι φορτίσεις των ATH.ENA Card για τους άνεργους και τα ΑμεΑ. Δείτε πως την φορτίζουμε και κάθε πόσο χρειάζεται ανανέωση!

Περισσότεροι από 95.000 δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (άνεργοι και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες) μπορούν…