Ozempic: Πάνω από 300% αυξάνεται η τιμή της – Τι σημαίνει αυτό για τους πάσχοντες

Σε κόντρα ΕΟΦ και ΙΦΕΤ για την Ozempic -και στη μέση οι Διαβητικοί

Μία πένα Ozempic 0,5mg θα λάβει τελική τιμή 413,20€, ενώ του 1mg με τρεις πένες η χονδρική θα φτάσει τα 975€ και η λιανική στα 1.100€.

«Η τιμή έχει τριπλασιαστεί γιατί τα φάρμακα στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ακριβά. Το Ozempic  συνταγογραφήθηκε αθρόα από τους γιατρούς για απώλεια βάρους παρότι το ενέσιμο φάρμακο στην Ελλάδα έχει ένδειξη μόνο για τον Διαβήτη. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες έγιναν εισαγωγές από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από φαρμακαποθήκες που πωλούν ακριβότερα, οδηγεί σε άνοδο των τιμών στην αγορά» ανέφερε στο enikos.gr ο Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και συμπλήρωσε: «Το συγκεκριμένο σκεύασμα είχε λάβει λιανική τιμή περίπου 100 ευρώ για θεραπεία ενός μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή ήταν στα 10 ευρώ και μετά την αύξηση της τιμής θα φτάσει τα 40 ευρώ. Μετά τις εισαγωγές η συσκευασία των 0,5 mg με μία πένα θα λάβει τελική τιμή 413,20 ευρώ, ενώ του 1 mg με τρεις πένες (3μηνη θεραπεία) η χονδρική τιμή θα φτάσει τα 975 ευρώ που σημαίνει ότι η λιανική τιμή θα φτάσει περίπου στα 1.100 ευρώ».

Μόνο 1350 πάσχοντες θα καλυφθούν με Ozempic την επόμενη εβδομάδα

Εκπρόσωποι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συναντήθηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), κ. Γιάννη Σωτηρίου. Η Ομοσπονδία ενημερώθηκε ότι το ΙΦΕΤ έχει προμηθευτεί περίπου 9.000 – 10.000 συσκευασίες του φαρμακευτικού σκευάσματος GLP-1 με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη των 0,5mg και 1mg. Επίσης, από την πλευρά του ΙΦΕΤ επιβεβαιώθηκε ότι μόλις έλαβε κωδικούς διακίνησης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για περίπου 3000 συσκευασίες μηνιαίας θεραπείας των 0,5mg, περίπου 2400 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας των 0,5mg και περίπου 1350 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας του 1mg.

«Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι… τι γίνεται με τα υπόλοιπα σκευάσματα τα οποία παραμένουν στην αποθήκη του ΙΦΕΤ; Πότε σκοπεύει ο ΕΟΦ να δώσει τους υπόλοιπους κωδικούς διακίνησης;», διερωτάται η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, και προσθέτει ότι τα εξαντλημένα σκευάσματα της δοσολογίας 1mg που αναμένεται να διανεμηθούν την επόμενη εβδομάδα, θα καλύψουν μόνο 1350 πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν αυτήν τη φαρμακευτική αγωγή.

Από την άλλη, σχετικά με την αύξηση της τιμής τονίζει: «Η παραπάνω αυξημένη συμμετοχή θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, έως ότου, δηλαδή, η εταιρία που έχει την αποκλειστική διάθεση του συγκεκριμένου φαρμάκου στη χώρα μας, καταφέρει να συνεχίσει την εισαγωγή τους».

Φωτό ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα