Το γκρέιπ – φρουτ είναι οπωροφόρο δέντρο της τάξης των σαπινδωδών, του γένους κίτρος και της οικογένειας των ρυτοειδών (= εσπεριδοειδών), αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό και καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό του. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι το γκρέιπ-φρουτ αποτελεί μετάλλαξη της φράπας.
Η ονομασία «γκρέιπ – φρουτ» έλκει την καταγωγή της από τις ανατολικές Ινδίες τον 18ο αιώνα κυρίως λόγω του τρόπου που αναπτύσσεται. Ο τρόπος ανάπτυξης είναι παρόμοιος με εκείνον των σταφυλιών σε ομάδες των 10 με 12 καρπών. Ωστόσο μοιάζει με μεγάλο πορτοκάλι, κάτι σαν διασταύρωση ανάμεσα σε πορτοκάλι και κίτρο. Ανάλογα με το χρώμα της σάρκας τους, τα γκρέιπφρουτ χωρίζονται σε λευκά ή ροζ – κόκκινα.
Το μισό ενός γκρέιπ – φρουτ περιέχει περίπου:
• 52 θερμίδες
• 0,2 γρ. λιπαρά
• 13 γρ. υδατάνθρακες
• 0,9 γρ. πρωτεΐνες
• 2 γρ. φυτικές ίνες
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εντάξουμε το γκρέιπ – φρουτ στο ημερήσιο σιτηρέσιό μας. Πέρα το ότι περιέχει λίγες θερμίδες και αποτελεί εξαιρετική πηγή της βιταμίνης C, καλή πηγή διαιτητικών ινών, εμπεριέχει επίσης ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών Α και Β αλλά και μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο. Επίσης τα ροζ και τα κόκκινα γκρέιπ – φρουτ είναι πλούσια σε λυκοπένιο (εξού και το χρώμα τους), ένα καροτονοειδές φυτοχημικό, γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση αλλά και για την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου (όπως του καρκίνου του προστάτη). Τα λευκά γκρέιπ – φρουτ εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες λεμονοειδών (φυτοχημικά συστατικά) τα οποία παρουσιάζουν επίσης αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Σύγχρονες κλινικές μελέτες, έδειξαν ότι τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπ – φρουτ περιέχουν ναρινγενίνη, ένα φλαβονοειδές που θεωρείται ότι έχει βιοενεργή δράση στην ανθρώπινη υγεία. Είναι ένα αντιοξειδωτικό, εξολοθρευτής ελευθέρων ριζών, αντιφλεγμονώδες, προάγει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, και διαμορφωτής του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιστημονικές αποδείξεις δείχνουν ότι η ναρινγενίνη μειώνει την οξειδωτική ζημιά στο DNA.
Το γκρέιπ – φρουτ περιέχει πηκτίνη, μια μορφή διαλυτής ίνας, ικανής να μειώσει τα ποσοστά της χοληστερόλης, απομακρύνοντάς την από τον οργανισμό και μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Επίσης η πηκτίνη μειώνει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και τον ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων. Εάν είστε διαβητικοί, τότε πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε το γκρέιπφρουτ στην καθημερινή σας διατροφή.
Μελέτη έδειξε πως όσοι ασθενείς κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα για δώδεκα εβδομάδες, παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά ινσουλίνης και γλυκόζης μετά από κάθε γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν γκρέιπ – φρουτ πριν από το γεύμα τους.
Τέλος το γκρέιπ – φρουτ λόγω της καλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και κατ’ επέκταση της καλής λειτουργίας του εντέρου.
Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει αλληλεπίδραση της κατανάλωσης γκρέιπ – φρουτ με κάποιες κατηγορίες φαρμάκων. Στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου υπάρχουν ειδικά ένζυμα, τα οποία παρεμποδίζουν την απορρόφηση των φαρμάκων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο οργανισμός να απορροφά μικρότερη ποσότητα φαρμάκου απ’ αυτή που έχει καταναλωθεί. Τα γκρέιπ – φρουτ όμως μπορούν να μπλοκάρουν την δράση αυτών των ενζύμων. Έτσι η συγκέντρωση των φαρμάκων στο αίμα θα αυξηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη τοξικότητα. Για τον λόγο αυτό δεν ενδείκνυται η κατανάλωση γκρέιπ- φρουτ σε ασθενείς που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με τα γκρέιπφρουτ είναι τα ανοσοκατασταλτικά, τα αντιισταμινικά, τα ψυχιατρικά, τα φάρμακα που χορηγούνται για τη ρύθμιση άσθματος, τα φάρμακα για την καταπολέμηση του Aids κ.ά.
Όταν αγοράζετε γκρέιπ – φρουτ, κοιτάξτε τα φρούτα να είναι βαριά για το μέγεθός τους και αποφύγετε όσα έχουν μαλακά σημεία ή δείχνουν χτυπημένα. Αν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε μέσα σε μία εβδομάδα, μπορείτε να τα αφήσετε στον περιβάλλοντα χώρο της κουζίνας σας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μπορείτε να τα διατηρήσετε για 2 με 3 εβδομάδες στο ψυγείο σας.
Το γκρέιπ – φρουτ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην διατροφή σας ως εξής :
• Μπορείτε να φτιάξετε χυμό απ’ αυτό ή σε συνδυασμό με άλλα φρούτα
• Μπορείτε να το προσθέσετε σαν συστατικό σε σαλάτες ή σε σάλτσες
• Επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε φρουτοσαλάτες μαζί με άλλα φρούτα ή και σε γρανίτες.
• Τέλος μπορεί να καταναλωθεί και σαν γλυκό του κουταλιού