Πέντε τρόποι να μην χάσετε τον έλεγχο στις γιορτές

Πέντε τρόποι να μην χάσετε τον έλεγχο στις γιορτές
Πέντε τρόποι να μην χάσετε τον έλεγχο στις γιορτές

Περίπου οι μισοί άνθρωποι που ζουν με διαβήτη τύπου 2 θεωρούν ότι η διαχείριση της ασθένειας κατά τη διάρκεια των εορτών του χειμώνα είναι δυσκολότερη απ’ ότι σε άλλες εποχές του χρόνου, σύμφωνα με νέα έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας και της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη.
Με κοινή πρωτοβουλία των δύο οργανισμών, η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Thrivable σε περισσότερους από 1000 ενήλικες άνω των 45 ετών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, κύριος προβληματισμός των συμμετεχόντων ήταν η διατήρηση των στόχων υγείας (28%), ενώ δεύτερος ήταν τα οικονομικά (15%) και τρίτος η ασφαλής πραγματοποίηση συνευρέσεων εν μέσω COVID-19 (14%).
Η διαχείριση του διαβήτη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι καίριας σημασίας για την πρόληψη σοβαρών περιπλοκών όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό και η χρόνια νεφρική νόσος. Αυτές είναι οι κυριότερες αιτίες αναπηρίας και θανάτου για τους ανθρώπους με διαβήτη, οι οποίες όμως μπορούν να προληφθούν.
Σχετικά με τη διατροφή, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των ανταποκριθέντων ανέφεραν ότι είχαν πλήρη, ή αρκετά καλό έλεγχο των διατροφικών επιλογών τους κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης εβδομάδας, μόλις το 52% διατηρούσε τον έλεγχο κατά τη διάρκεια των εορτών.
«Οι γιορτές αποτελούν πρόκληση για την καρδιακή υγεία πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα αυτών που διαχειρίζονται ασθένειες που εξαρτώνται από την καθημερινή διατροφή, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2», είπε ο Robert Eckel, M.D., FAHA, ο πρώην πρόεδρος ιατρικής και επιστήμης της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη, και ενδοκρινολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Colorado στις ΗΠΑ. «Ακόμη κι αν δεν πάσχει κανείς από διαβήτη, είναι σημαντικό να δημιουργεί υγιή περιβάλλον για τους φίλους και τα μέλη της οικογένεια που πιθανόν πάσχουν».
Εκπρόσωποι της κοινής πρωτοβουλίας, μοιράζονται την εμπειρία τους της ζωής με το διαβήτη τύπου 2 για να βοηθήσουν άλλους και προσφέρουν συμβουλές για να παραμείνει κανείς εντός στόχου κατά τη διάρκεια των εορτών.

Αποκτήστε τον έλεγχο της κουζίνας

«Μαγειρεύω κάποια από τα γεύματα των εορτών για να ξέρω ότι θα υπάρχει κάτι που θα μπορώ να φάω» είπε η Lupe Barraza από το Plano του Texas.

Προετοιμαστείτε πριν από την επόμενη γιορτή

«Αν πάω σε κάποιο πάρτι, φέρνω μαζί μου κάτι που ξέρω ότι μπορών να φάω, ή ενημερώνω τον οικοδεσπότη σχετικά με τις ανάγκες μου ώστε να ετοιμάσει κάτι», είπε η Jane DeMeis από το Fairport της Νέας Υόρκης. «Αν πάω κάπου που δεν έχω μοιραστεί τις ανάγκες της πάθησής μου, και που για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλω να τις μοιραστώ, τότε απλώς λέω ότι κάνω δίαιτα».
Η Sarah Bryant από το Elgin της Νότιας Καρολίνας είπε ότι η στρατηγική της είναι να τρώει πριν πάει σε πάρτι. «Αν έχω χορτάσει, είναι λιγότερες οι πιθανότητες να φάω κάτι που δεν είναι καλό για εμένα».

Ταξιδέψτε έξυπνα

«Για να ελαττώσω το άγχος και να παραμείνω στο σωστό δρόμο όταν ταξιδεύω, παίρνω μαζί μου σνακ και φαγητό που θα διατηρήσει το σώμα μου χαρούμενο και δεν θα αποκλίνει από τους στόχους μου» είπε η Annette Lartigue από το Trenton του New Jersey. «Διαφορετικά θα φάω υπερβολικά, ή θα φάω πολύ λίγο από το διαθέσιμο φαγητό και αναπόφευκτα θα χάσω τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2.»
Η Bryant προτείνει να προετοιμάζεται κανείς για πράγματα που δεν μπορεί να ελέγξει όταν ταξιδεύει και να ψάχνει πάντα το θετικό μιας κατάστασης. «Όταν περιμένω σε μια μεγάλη ουρά στο αεροδρόμιο, βάζω τα ακουστικά μου και ακούω μουσική ή εκπομπές που μου αρέσουν».

Δημιουργήστε νέες υγιεινές παραδόσεις

«Η οικογένειά μας έχει υιοθετήσει έναν κανόνα που λέει ότι ετοιμάζουμε μόνο ατομικές μερίδες επιδόρπιου» είπε η Lartigue. «Έτσι όλοι τρώμε λιγότερο και αισθανόμαστε καλύτερα.»
Ο Anthony Wilson από την Virginia Beach, είπε ότι η άσκηση είναι πάντα στο πρόγραμμα της οικογένειάς του. «Πάντα κάνουμε χρόνο για να ασκηθούμε μετά το δείπνο. Ακόμη κι αν κάνουμε μόνο μια μικρή βόλτα, είναι καλύτερο από το τίποτα.»

Μετατρέψτε το σπίτι σας σε ασφαλή περιοχή

«Αν δεν πρέπει να το φάω, δεν μπαίνει στο σπίτι μου» είπε η Lartigue. «Η δύναμη της θέλησής μου δεν χρειάζεται να δοκιμάζεται συνέχεια στο σπίτι».
Πηγή: Medical Xpress

Total
15
Shares
Σχετικά άρθρα
Ο συνδυασμός άσκησης και μέτριας μείωσης θερμίδων είναι ευεργετικός για την καρδιακή υγεία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με παχυσαρκία
Περισσότερα

Ο συνδυασμός άσκησης και μέτριας μείωσης θερμίδων είναι ευεργετικός για την καρδιακή υγεία, σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με παχυσαρκία

Ο συνδυασμός άσκησης και μέτριας μείωσης πρόσληψης θερμίδων αποτελεί την καλύτερη προστασία για την υγεία της καρδιάς σε…
διαβήτης τυπου 2, γλυκουλι, φρουτα, χυμοι, ρυζι
Περισσότερα

Διαβήτης τύπου 2: Τρεις διατροφικές αλλαγές για καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου!

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο διαβήτης τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα, με τον αριθμό των πασχόντων να ανέρχεται στα 422 εκατομμύρια,…