«Έπαθες Διαβήτη γιατί έτρωγες πολλά γλυκά» και άλλες σάχλες για τον Διαβήτη τύπου 2

«Έπαθες Διαβήτη γιατί έτρωγες πολλά γλυκά» και άλλες σάχλες για τον Διαβήτη τύπου 2

«Έπαθες Διαβήτη γιατί έτρωγες πολλά γλυκά», «Δεν θα ξαναφάς ποτέ ξανά γλυκό», «Τα φρούτα είναι υγιεινά, μπορώ να τρώω όσα θέλω» και άλλα αφηγήματα που αφορούν στον Διαβήτη τύπου 2 και καμία σχέση δεν έχουν με την -ιατρική- πραγματικότητα της πάθησης.

Ο Διαβήτης τύπου 2 είναι αρκετά παρεξηγημένος, τόσο για τις αιτίες εμφάνισής του όσο και για την αντιμετώπισή του, καθώς πολλοί μύθοι κυκλοφορούν γύρω από αυτόν.

Ας δούμε 8 από τους συχνότερους μύθους για τον Διαβήτη τύπου 2

Ο Διαβήτης προκαλείται από την κατανάλωση ζάχαρης
Η ζάχαρη από μόνη της δεν προκαλεί άμεσα Διαβήτη. Φυσικά, αν το παρακάνεις θα έχεις προβλήματα με το βάρος σου με κίνδυνο να εμφανίσεις παχυσαρκία.Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι δύο παράγοντες που προκαλούν Διαβήτη τύπου 2. Αυτός είναι ένας πολύ διαδεδομένος μύθος και αυτό είναι εν μέρει κατανοητό, αφού το αυξημένο επίπεδο σακχάρου στο αίμα παίζει ουσιαστικό ρόλο. Ωστόσο, η ίδια η ζάχαρη δεν είναι η αιτία της ασθένειας.

Η σωστή διατροφή των Διαβητικών είναι πολύ περιορισμένη
Αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. Μπορείς να φας τα πάντα, το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι η ποσότητα που καταναλώνεις. Το να πάσχεις από Διαβήτη τύπου 2 δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις μια για πάντα όλα τα αγαπημένα σου τρόφιμα. Απλά πρέπει να τα απολαμβάνεις με μέτρο και να τα συνδυάζεις με υγιεινό τρόπο.

Δεν θα ξαναφάς ποτέ ξανά γλυκό
Φυσικά και μπορείς να τρως γλυκά! Βέβαια, για να φτάσεις σε αυτό το σημείο καλό είναι πρώτα να εξοικειωθείς με την ειδική διατροφή που απαιτείται προκειμένου να κρατήσεις τον Διαβήτη υπό έλεγχο. Από τη στιγμή που το καταφέρεις αυτό θα δεις ότι ένα επιδόρπιο δεν εγκυμονεί κανενός είδους κίνδυνο για την υγεία σου. Οι γιατροί συνιστούν στους Διαβητικούς να τρώνε μικρές μερίδες ή να καταναλώνουν γλυκά σε ειδικές περιστάσεις.

Μπορώ να τρώω μόνο διαβητικά τρόφιμα
Δεν υπάρχει ειδική τροφή για Διαβητικούς, με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν ειδικά τρόφιμα για τους vegan, τους χορτοφάγους ή εκείνους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η ιδανική διατροφή για τον Διαβήτη είναι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά. Το ίδιο που ισχύει για κάθε άνθρωπο, δηλαδή. Η μόνη διαφορά είναι στην ποσότητα.

Με αυστηρή διατροφή, ο Διαβήτης θα εξαφανιστεί
Μια υγιεινή διατροφή δεν θεραπεύει τον Διαβήτη, απλώς τον κρατά υπό έλεγχο. Εάν έχεις Διαβήτη τύπου 2, η ινσουλίνη που παράγει το σώμα σου δεν λειτουργεί σωστά για να μεταφέρει τη γλυκόζη που λαμβάνετε από τα τρόφιμα στα κύτταρά σου, όπου θα χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο για να σου δώσει ενέργεια. Αυτό προκαλεί άνοδο του σακχάρου στο αίμα, κάτι που η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να θεραπεύσει οριστικά, αφού ο Διαβήτης είναι χρόνια πάθηση. Παρόλαυτα είναι σίγουρο ότι τρώγοντας καθαρά και ισορροπημένα, θα μπορείς να τον ελέγχεις έτσι ώστε να αποφεύγεις τις επιπλοκές.

Τα φρούτα είναι υγιεινά, μπορώ να τρώω όσα θέλω
Τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες, επομένως πρέπει να τα καταναλώνεις με σύνεση και προσοχή, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Τα φρούτα είναι καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και ινών, στοιχεία που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν στη διατροφή σου, αλλά αν τα καταναλώνεις αδιάκριτα, ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση είναι μεγαλύτερος.

Εφόσον παίρνω φάρμακα, δε χρειάζομαι ειδική διατροφή
Εδώ είναι που όλοι κάνουν λάθος. Η λανθασμένη εντύπωση ότι μια φαρμακευτική αγωγή είναι το μόνο που χρειάζεται για να κρατηθεί ο Διαβήτης υπό έλεγχο, οδηγεί πολλούς ανθρώπους στο να παραμελούν την αξία της σωστής διατροφής. Το τελικό αποτέλεσμα είναι γνωστό. Προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους επιπλοκή, η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα πρέπει να είναι μέρος του τρόπου ζωής σου. Σε αντίθετη περίπτωση, το σάκχαρό σου θα συνεχίσει να αυξάνεται, ανεξάρτητα από τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς.

Όσοι πάσχουν από παχυσαρκία, θα εμφανίσουν και Διαβήτη
Η παχυσαρκία όντως αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι οι παχύσαρκοι θα εμφανίσουν διαβήτη. Όπως δε σημαίνει, επίσης, ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο βάρος δεν διατρέχουν κίνδυνο. Μην ξεχνάμε ότι πέραν από τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες, ο Διαβήτης τύπου 2 έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με γενετικούς παράγοντες.

Από το Medical News Today

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για άσκηση εάν έχετε Διαβήτη τύπου 2

«Καμπανάκι» από επιστήμονες: Περισσότερα από 1,3 δισ. άνθρωποι θα πάσχουν από Διαβήτη το 2050

Πρησμένα πόδια: 8+1 τρόποι για να τα ανακουφίσετε με φυσικό τρόπο

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα