Στην πρόληψη πρέπει να στραφούν οι έρευνες για τον διαβήτη

Τι είναι αυτό που κάνει την αντιμετώπιση του διαβήτη ανεπαρκή; Σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ, το γεγονός ότι οι έρευνες εστιάζουν περισσότερο στη θεραπεία και λιγότερο στην πρόληψη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ μελέτησαν σχεδόν 2.500 έρευνες με θέμα τον διαβήτη, που είχαν πραγματοποιηθεί από το 2007 έως το 2010. Όπως διαπίστωσαν, το 75% από αυτές είχε δώσει έμφαση στη θεραπεία, ενώ σε ό,τι αφορά τη μελέτη των προληπτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται, είχε ασχοληθεί μόλις το 10%.

Επίσης, το 63% των ερευνών είχε να κάνει με τη δοκιμή κάποιου φαρμάκου και το 12% με τεστ συμπεριφοράς των ασθενών. Μάλιστα, αρκετές είχαν διεξαχθεί με τη συμμετοχή μικρού αριθμού ασθενών, ενώ άλλες είχαν διάρκεια μόλις δύο ετών, χρόνος που δεν θεωρείται αρκετός για να υπάρχουν πλήρη και ακριβή αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes, όπου οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι προσπάθειες που γίνονται μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετές για την πρόληψη του διαβήτη, κάτι που αν συνέβαινε θα υπήρχαν λιγότεροι ασθενείς, αλλά και πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

«Είναι πολύ σημαντικό οι κλινικές δοκιμές να περιλαμβάνουν και ασθενείς που επηρεάζονται από τον διαβήτη και τις επιπλοκές του», αναφέρει στην επιστημονική ανακοίνωση η δρ Jennifer Green, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Ντιουκ και μέλος του Ινστιτούτου Κλινικής Έρευνας του πανεπιστημίου. «Η μελέτη μας ανήκει στις ελάχιστες που γίνονται έχοντας αυτήν την προσέγγιση, όμως μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το πού πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και τα μέσα που διαθέτουμε».

Σχετικά άρθρα