Ολλανδοί επιστήμονες γράφουν στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας» (EJPC) ότι οι σημερινοί 30άρηδες έχουν τόσο κακή φυσική κατάσταση ώστε είναι 15 χρόνια «μεγαλύτεροι» απ’ ό,τι οι γονείς και οι παππούδες του όταν βρίσκονταν στην ίδια ηλικία.
Το συμπέρασμά τους βασίζεται στην παρακολούθηση 6.000 εθελοντών, στα 20, στα 30, στα 40 και στα 50 τους. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι νέες γενιές έχουν φτωχότερη «μεταβολική υγεία» απ’ ό,τι οι παλαιότερες, καθώς αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερα μεταβολικά προβλήματα, όπως η υπέρταση και η παχυσαρκία. Όπως γράφουν οι επιστήμονες οι σημερινοί νεαροί άνδρες και γυναίκες έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες απ’ ό,τι οι παλαιότερες γενιές να πάσχουν από υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.
Στην πραγματικότητα, οι 30άρηδες έχουν κατά 20% περισσότερες πιθανότητες να διαθέτουν αρκετά περιττά κιλά σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές. Αντίστοιχα, οι σημερινές 20άρες γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες σε σύγκριση με όσες ήταν 20 ετών πριν από 10 χρόνια. Ανάλογα ήταν τα ευρήματα για άνδρες και γυναίκες όσον αφορά την υπέρταση και τον διαβήτη τύπου 2.
Χειρότερη μεταβολική υγεία
«Οι σημερινοί νέοι είναι γερασμένοι κατά μια 15ετία όσον αφορά την μεταβολική υγεία τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκέρντεν Χούλσεγκε, από το Ολλανδικό Ίδρυμα Δημοσίας Υγείας & Περιβάλλοντος.
Και συνέχισε: «Οι σύγχρονοι νεαροί ενήλικες τα πηγαίνουν πολύ χειρότερα από τους προγόνους τους. Η συχνότητα λ.χ. της παχυσαρκίας στους σημερινούς 40άρηδες είναι παρόμοια με αυτήν που στην προηγούμενη γενιά βλέπαμε στους 55άρηδες. Αυτό σημαίνει ότι οι νεώτεροι είναι 15 χρόνια “μπροστά” από τις παλαιότερες γενιές και θα εκτεθούν στην παχυσαρκία επί περισσότερα χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μεταβολικά προβλήματα. Επειδή λοιπόν υπονομεύουν από πολύ νωρίς την υγεία τους, πρέπει να λάβουν τώρα μέτρα, ειδάλλως η ποιότητα της ζωής τους θα πληγεί – και μάλιστα πολύ νωρίς στη ζωή τους».