Ο διαβήτης "χτυπάει" περισσότερο τους άνδρες

άνδρες και διαβήτης
άνδρες και διαβήτης

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι άνδρες αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 σε υψηλότερο ποσοστό από τις γυναίκες.
Οι ερευνητές λένε ότι έχουν ανακαλύψει γιατί οι άνδρες είναι βιολογικά πιο ευαίσθητoι και έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 οφείλεται σε αυξημένο (πάρα πολύ) σάκχαρο στο αίμα, και συμβαίνει όταν έχει διαταραχθεί η ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου σε διάφορα όργανα. Αυτό συνδέεται με την περίσσεια λίπους σε ορισμένα από αυτά τα όργανα, όπως το ήπαρ (συκώτι) και οι μύες.
Η κατανομή του σωματικού λίπους είναι σημαντική – οι άνδρες τείνουν να το αποθηκεύουν στο ήπαρ (συκώτι) και γύρω από τη μέση- ενώ οι γυναίκες, σε μεγαλύτερες ποσότητες,  στους μηρούς και τους γοφούς.
Το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης κατέγραψε ομάδα ανδρών που εκδήλωσαν τη νόσο με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος(ΔΜΣ) από τις γυναίκες.
Στην μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 51.920 άνδρες και 43.137 γυναίκες στη Σκωτία, που έπασχαν από διαβήτη, λαμβάνοντας υπόψη το σωματικό βάρος και την παχυσαρκία με τη μέτρηση ΔΜΣ με βάση το ύψος και το βάρος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες ανέπτυξαν διαβήτη με ΔΜΣ μεγαλύτερο από ό, τι στους άνδρες (ο μέσος ΔΜΣ κατά τη διάγνωση του διαβήτη στους άνδρες ήταν 31.83 και 33.69 στις γυναίκες). Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες συσσωρεύουν περισσότερο λίπος από τους άνδρες συνολικά σε «ασφαλές υποδόριο λίπος», εν αντιθέσει με τους άνδρες που συσσωρεύουν λιγότερο λίπος αλλά επιβλαβές.
Με άλλα λόγια, οι άνδρες φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Η Dr Victoria King, στη Βρετανία, δήλωσε: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι άνδρες μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2,σε υψηλότερο ποσοστό από ότι οι γυναίκες. Αυτό όμως θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τους λόγους – αίτια και να βελτιώσουμε την πρόληψή του, με υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.»
Συμπερασματικά, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να μειώσουν τις πιθανότητές τους για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, με την απώλεια του υπερβολικού βάρους.

Chinese (Traditional)

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα