Τι είναι η λεύκη και πώς συνδέεται με τον διαβήτη;

Λεύκη και διαβήτης, πώς σχετίζονται αυτές οι δύο αυτοάνοσες καταστάσεις

Η λεύκη είναι μια δερματική πάθηση που οδηγεί σε απώλεια μελάγχρωσης στο δέρμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τις τρίχες στο σώμα και ακόμη και τους βλεννογόνους στο εσωτερικό του στόματος και της μύτης. Η λεύκη μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των χρωμάτων δέρματος, αλλά είναι πιο αισθητή σε άτομα με καφέ ή μαύρο δέρμα. Τι προκαλεί τη λεύκη και τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να έχουν αυτή την πάθηση;

Ορισμός της λεύκης

Η λεύκη ορίζεται ως «μια χρόνια (μακράς διαρκείας) διαταραχή που προκαλεί απώλεια χρωστικής ή χρώματος σε κομμάτια του δέρματος». Η λεύκη προκύπτει όταν τα κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται μελανοκύτταρα προσβάλλονται και καταστρέφονται, με αποτέλεσμα το δέρμα να αποκτά γαλακτώδες λευκό χρώμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λεύκης;

Η λεύκη συνήθως ξεκινά ως μερικά μικρά μπαλώματα που αναπτύσσονται στο δέρμα. Αυτά τα μπαλώματα μπορεί να παραμείνουν στο ίδιο μέγεθος για ένα χρόνο ή μπορεί να γίνουν μεγαλύτερα. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν νέα μπαλώματα στο δέρμα.

Η απώλεια του χρώματος του δέρματος εμφανίζεται συνήθως πρώτα στα χέρια, το πρόσωπο, τους βραχίονες, τα πόδια και τις περιοχές με βλεννογόνους, όπως η επένδυση του στόματος, η μύτη, τα γεννητικά όργανα και οι περιοχές του ορθού. Οι τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής, στα φρύδια, στις βλεφαρίδες και στα γένια μπορεί να γίνουν πρόωρα λευκές ή γκρίζες.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι λεύκης;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λεύκης, αλλά οι κύριοι τύποι περιλαμβάνουν:

Μη τμηματική

Ονομάζεται επίσης γενικευμένη λεύκη, αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος και τείνει να εξαπλώνεται αργά με νέα μπαλώματα να εμφανίζονται και να σβήνουν.

Τμηματική

Ονομάζεται επίσης μονόπλευρη λεύκη, αυτός ο τύπος χαρακτηρίζεται από ταχεία απώλεια χρώματος στη μία πλευρά του σώματος. Τείνει να σταθεροποιείται μετά από 6 έως 12 μήνες και νέα μπαλώματα συνήθως δεν εμφανίζονται μετά από αυτό.

Οι σπάνιοι τύποι λεύκης περιλαμβάνουν τον γενικό τύπο στον οποίο περισσότερο από το 80% του δέρματος χάνει χρωστική ουσία. Η μικτή λεύκη είναι πολύ σπάνια και αποτελείται από τμηματική λεύκη στη μία πλευρά του σώματος, αλλά και άλλες κηλίδες στο σώμα.

Γιατί εμφανίζεται η λεύκη;

Η λεύκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα «επιτίθεται» σε μέρος του σώματος. Στην περίπτωση της λεύκης, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα μελανοκύτταρα, τα οποία είναι κύτταρα που παράγουν τη χρωστική του δέρματος.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι κληρονομική, περίπου το 30% των περιπτώσεων λεύκης εμφανίζονται στην οικογένεια. Είναι επίσης πιθανό ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες να παίζουν ρόλο, όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (όπως ένα ηλιακό έγκαυμα) ή ορισμένοι τύποι χημικών ουσιών. Η λεύκη μπορεί ακόμη και να προκληθεί από σωματικό, ψυχικό ή συναισθηματικό στρες.

Άτομα που έχουν μελάνωμα, τον πιο σοβαρό τύπο καρκίνου του δέρματος, ή λέμφωμα non-Hodgkin (καρκίνος του λεμφικού συστήματος) και άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για μελάνωμα με ανοσοθεραπεία έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο λεύκης.

Οι άνθρωποι που έχουν άλλες αυτοάνοσες παθήσεις μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη λεύκης. Αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:

  • νόσος του Addison
  • Κακοήθης αναιμία
  • Ψωρίαση
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  • Νόσο του θυρεοειδούς
  • Διαβήτης τύπου 1

Υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με τη λεύκη;

Η λεύκη μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα προβλήματα, όπως:

  • Μεγαλύτερο κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος
  • Ορισμένες ανωμαλίες στον αμφιβληστροειδή και την ίριδα των ματιών
  • Φλεγμονή στο αυτί
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Μια κακή αυτοεικόνα από ανησυχίες για την εμφάνιση
  • Άγχος ή κατάθλιψη

Ποια είναι η σχέση μεταξύ λεύκης και διαβήτη;

Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, καθώς και οι δύο καταστάσεις είναι αυτοάνοσες. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λεύκη.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2017 στο Indian Journal of Dermatology, περιελάμβανε 600 άτομα με διαβήτη τύπου 2, καθώς και άτομα που ταιριάζουν με την ηλικία και το φύλο που ήταν ενήλικες χωρίς διαβήτη. Ελέγχθηκαν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας και μετά το γεύμα, μαζί με πλήρες ιστορικό, φυσική εξέταση και εξέταση με χρήση ειδικής λάμπας για την ανίχνευση της λεύκης. Οι ερευνητές βρήκαν λεύκη στο 12% της ομάδας με διαβήτη, αλλά μόνο στο 6% της ομάδας ελέγχου.

Μια μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology το 2019, η οποία εξέτασε πολλαπλές μελέτες για τη λεύκη που αφορούσαν σχεδόν 16.000 άτομα με διαβήτη, διαπίστωσε ότι η λεύκη συσχετίστηκε τόσο με τον διαβήτη τύπου 1 όσο και με τον τύπο 2. Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τη λεύκη με το μεταβολικό σύνδρομο, μια συλλογή διαταραχών που περιλαμβάνει αντίσταση στην ινσουλίνη, υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων και παχυσαρκία, που παρατηρούνται συχνά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί πίσω από τη λεύκη και τον διαβήτη τύπου 2, καθώς και πιθανές θεραπείες.

Πώς γίνεται η διάγνωση της λεύκης;

Ο δερματολόγος θα ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό σας και θα εξετάσει το δέρμα σας με μια ειδική λάμπα που ονομάζεται λυχνία Wood. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό να δει καθαρά τις πληγείσες περιοχές και επίσης να διαφοροποιήσει αυτές τις περιοχές από άλλες δερματικές παθήσεις.

Εάν υπάρχει υποψία ή διάγνωση λεύκης, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει για άλλους τύπους αυτοάνοσων ασθενειών όπως η νόσος του θυρεοειδούς. Μπορεί να κάνετε βιοψία δέρματος και μπορεί να κάνετε οφθαλμολογική εξέταση για να ελέγξετε για ραγοειδίτιδα, μια φλεγμονή στο μάτι.

Πώς αντιμετωπίζεται η λεύκη;

Οι στόχοι της θεραπείας, σύμφωνα είναι να:

  • Σταματήστε ή επιβραδύνετε την εξέλιξη της κατάστασης
  • Ενθαρρύνετε την εκ νέου ανάπτυξη των μελανοκυττάρων
  • Επαναφέρετε το χρώμα στις λευκές κηλίδες του δέρματος

Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα ή κρέμες δέρματος, όπως κορτικοστεροειδή ή αναστολέα καλσινευρίνης (π.χ. τακρόλιμους) που βοηθούν στην αποκατάσταση του χρώματος του δέρματος
  • Χρήση φωτοθεραπείας για να σταματήσει την εξέλιξη της λεύκης
  • Χρήση ψωραλένης, ουσίας φυτικής προέλευσης, με θεραπεία φωτός για την αποκατάσταση του χρώματος του δέρματος
  • Αποχρωματισμός, που αφαιρεί το χρώμα από άλλες περιοχές του δέρματος
  • Χειρουργικές επεμβάσεις, που μπορεί να περιλαμβάνουν μεταμόσχευση δέρματος

Οι θεραπείες μπορεί να χρειαστούν χρόνο και τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Στο μεταξύ, μπορεί να εμφανιστούν νέες περιοχές λεύκης. Επίσης, οι θεραπείες δεν αποτελούν πανάκεια για αυτήν την πάθηση.

Δεν αποφασίζουν όλοι με λεύκη να υποβληθούν σε θεραπεία. Αντίθετα, μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν προϊόντα όπως:

Μακιγιάζ για καμουφλάζ περιοχές

Self-tan

Βαφές δέρματος και μαλλιών

Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με συστάσεις για προϊόντα που θα λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς και για να μάθετε πώς να τα χρησιμοποιείτε.

Επιπλέον, επειδή η ζωή με λεύκη μπορεί να προκαλέσει ψυχικό στρες, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας παραπέμψει σε σύμβουλο εάν αισθάνεστε αγχωμένοι, ανήσυχοι ή με συμπτώματα κατάθλιψης.

Total
37
Shares
Σχετικά άρθρα