ΚΙΝΟΑ …τι είναι ακριβώς και ποια είναι η αξια του;

Ακούμε όλο και περισσότερο για το κινόα και την υψηλή του θρεπτική αξία αλλά τι ακριβώς είναι; Το κινόα αποτελούσε μέρος της διατροφής των Ίνκας μαζί με το καλαμπόκι και τη πατάτα και παρέχει στον οργανισμό πολλά διατροφικά οφέλη.
κινόα
κινόα

Ακούμε όλο και περισσότερο για το κινόα και την υψηλή του θρεπτική αξία αλλά τι ακριβώς είναι; Tο κινοα είναι ένα φυτό με σπόρους σε διάφορα χρώματα και προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Αποτελούσε μέρος της διατροφής των Ίνκας μαζί με το καλαμπόκι και τη πατάτα. O λόγος που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές είναι γιατί ενώ είναι στην ουσία σπόρος χρησιμοποιείται σαν άμυλο ( ψευδό-δημητριακό) όπως το κους-κους και το καστανό ρύζι και παρέχει στον οργανισμό πολλά διατροφικά οφέλη. Συγκεκριμένα:
1) Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα.
Το κινόα παρόλο που είναι φυτική τροφή παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και που δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του. Δηλαδή το κινόα αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης όπως είναι οι τροφές ζωικής προέλευσης. Έτσι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή σε περιόδους νηστείας όπου αποκλείονται όλα τα ζωικά προϊόντα αλλά και για όσους είναι φυτοφάγοι.
2) Δεν περιέχει γλουτένη.
Το κινόα δεν περιέχει από τη φύση του γλουτένη πράγμα που επιτρέπει σε όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη να το επιλέγουν σαν δημητριακό και να καλύπτουν ετσι τις διατροφικές αλλά και τις γευστικές τους ανάγκες.
3) Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Η κατανάλωση του κινόα δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έτσι αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη και υπερινσουλιναιμία .
4) Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος.
Η επαρκής πρόσληψη του φυλλικού οξέος προστατεύει τα έμβρυα από ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα έτσι είναι σημαντικό οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε φυλλικό μέσω της διατροφής. Το ένα φλιτζάνι κινοα προσφέρει 78μg φυλλικου οξέος. Η συνιστώμενη ημερησία πρόσληψη για το φυλλικ’ο οξύ είναι 400μg /ημέρα για ενήλικες .
5) Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο.
Το κινόα αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου το οποίο βοηθά στη χαλάρωση και τη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων. Έτσι η συχνή κατανάλωση του κινοα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ανακουφίζει όσους πάσχουν από συχνές ημικρανίες και πονοκεφάλους.
Πως μαγειρεύεται ;

Μπορεί να ενταχθεί στη καθημερινή διατροφή με διαφόρους τρόπους. Όπως:
– να μαγειρευτεί σαν ρύζι
– να αποτελέσει πρωινό (βρασμένο με γάλα , μέλι και κανέλα)
– να χρησιμοποιηθεί το αλεύρι του σε μπισκότα, κείκ και πιτες
– να μπει σε διάφορες σούπες
– να προστεθεί σε σαλάτες
– να συνδυαστεί με όσπρια

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα