Άνθρωποι που καταναλώνουν κόκκινο κρέας μπορεί ενδεχομένως να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για διαβήτη 2.
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ’JAMA Internal Medicine’, έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδεόταν με το πέρασμα του χρόνου με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.
Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη αλλά δεν παρακολούθησαν για μεγάλο διάστημα ανθρώπους που κατανάλωναν κόκκινο κρέας.
Ερευνητές εξέτασαν 3 έρευνες του Harvard. Περιλαμβάνονταν 26.357 άντρες και 122.786 γυναίκες. Οι άντρες είχαν ηλικία μεταξύ 40 και 75 και οι γυναίκες μεταξύ 25 και 42 ετών.
Η διατροφή καθορίστηκε από ερωτηματολόγια διατροφής που δόθηκαν στους συμμετέχοντες. Συνολικά οι ερευνητές ανακάλυψαν 7.540 περιστατικά διαβήτη 2.
Σε σύγκριση με όσους δεν άλλαξαν την πρόσληψη κόκκινου κρέατος κατά τη διάρκεια της έρευνας η αύξηση του κόκκινου κρέατος κατά περισσότερο από μισή μερίδα την ημέρα σε διάστημα 4 ετών συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο 48% για εμφάνιση της νόσου στο ακόλουθο διάστημα των 4 ετών.
Αντίθετα, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος κατά μισή τουλάχιστον μερίδα σε διάστημα 4 ετών συνδέθηκε με 14% μείωση του κινδύνου κατά το διάστημα που διήρκεσε η έρευνα.
Ο ερευνητής Dr. An Pan, του National University of Singapore, δήλωσε ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη δύναμη της σχέσης μεταξύ κόκκινου κρέατος και διαβήτη 2 και προσθέτουν περαιτέρω ενδείξεις ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος διαχρονικά προσφέρει οφέλη για την πρόληψη του διαβήτη.
Οι ερευνητές επίσης ανέλυσαν το κόκκινο κρέας και τα κατεργασμένα, χωριστά, και ανακάλυψαν ότι η σχέση ήταν μεγαλύτερη για τα κατεργασμένα.
Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν τα κατεργασμένα κρέατα και το κόκκινο κρέας με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου και πρόωρου θανάτου.