Έληξε η απεργία των διαγνωστικών εργαστηρίων

έληξε η απεργία των διαγνωστικών εργαστηρίων
έληξε η απεργία των διαγνωστικών εργαστηρίων

Απόφαση για διακοπή των κινητοποιήσεών τους, έλαβαν το απόγευμα της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων. 
Είχε προηγηθεί νέα συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος δεσμεύτηκε για μία σειρά από μέτρα, σημειώνοντας πως οι δυνατότητες είναι περιορισμένες εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου. 
Οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου συνεδρίασαν στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), προκειμένου να αξιολογήσουν τη βελτιωμένη προσφορά του Ανδρέα Ξανθού. 
Είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις του υπουργού πως η στάση των διαγνωστικών εργαστηρίων έναντι του ΕΟΠΥΥ είναι αντισυμβατική και παράνομη. 
Είχε, επίσης, προηγηθεί η συνάντηση της περασμένης Τετάρτης, στην οποία ο υπουργός Υγείας πρότεινε επιπλέον χρηματοδότηση και οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών αποφάσισαν αλλαγή στη μορφή της κινητοποίησης. 
Αναλύοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα, αποφάσισαν πως, υπό τις παρούσες προεκλογικές συνθήκες, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τα αιτήματά τους. 
Η απεργία είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα, με αίτημα την κατάργηση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback – rebates) προς τον ΕΟΠΥΥ. 
Πρόκειται για χρήματα που καταβάλλουν στον Οργανισμό οι πάροχοι, όταν γίνονται υπερβάσεις στον “κλειστό” προϋπολογισμό του Οργανισμού. 
Το 2018, ο “κλειστός” προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το όριο δαπάνης για τα διαγνωστικά ήταν 357 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αυξήθηκε για φέτος στα 366 εκατομμύρια. 
Σε αυτό το ποσό, το υπουργείο Υγείας πρότεινε αύξηση επιπλέον 30 εκατομμυρίων ευρώ. 

Εισήγηση 

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΙΣΑ, η αναστολή των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε με εισήγηση του προέδρου του Γιώργου Πατούλη, έπειτα από τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. 
Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν οι προτάσεις του υπουργού, οι ιδιαιτερότητες της χρονικής συγκυρίας που διανύουμε, καθώς και οι ανάγκες των ασφαλισμένων. 
Αξιολογήθηκε ως θετικό το γεγονός ότι ο υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα του εργαστηριακού κλάδου που βυθίζεται στα χρέη, μίλησε για αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 0,8% του ΑΕΠ, εκ των οποίων μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό θα διατεθεί για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις. 
Οι παριστάμενοι τόνισαν ότι οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν παρακαταθήκη και για την επόμενη κυβέρνηση, από την οποία ο εργαστηριακός κλάδος θα διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του, με την ίδια ενότητα και αποφασιστικότητα. 
Ο ΙΣΑ καλεί τους γιατρούς του εργαστηριακού κλάδου να ολοκληρώσουν τις εξουσιοδοτήσεις στους Ιατρικούς Συλλόγους για να προβούν στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, αίτημα που θα διεκδικηθεί δυναμικά από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. 

Πηγή: Iatronet

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Το διαβητικό πόδι

Στην χώρα μας, τα λιγοστά κέντρα αναφοράς περιστατικών διαβητικού ποδιού προσφέρουν μέχρι σήμερα σημαντική βοήθεια στους διαβητικούς ασθενείς σε επίπεδο τόσο πρόληψης, όσο και θεραπευτικής αποκατάστασης.