Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακής νόσου

Τα άτομα που κάνουν διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη ή καρδιακή νόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα σε επιστημονικό έντυπο.
fibre
fibre

Νέα Υόρκη
Τα άτομα που κάνουν διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη ή καρδιακή νόσο, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Η ανάλυση διενεργήθηκε για λογαριασμό της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής από επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ Λου Κι.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 28 μελέτες που είχαν εστιάσει στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη σε άτομα που έτρωγαν διαφορετικές ποσότητες δημητριακά ολικής άλεσης και από 33 μελέτες για τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 19 για την παχυσαρκία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν τις περισσότερες φυτικές ίνες μέσω δημητριακών ολικής άλεσης είχαν 18%-40% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Ομοίως τα άτομα με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες από δημητριακά είχαν 22%-43% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 14%-26% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
Επίσης η διατροφή με πολλές φυτικές ίνες σχετίστηκε με χαμηλότερο σωματικό βάρος, αφού σε δύο μελέτες διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τα περισσότερα δημητριακά είχαν χάσει περίπου ένα κιλό.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
amugdala
Περισσότερα

Πολλαπλά τα οφέλη του αμυγδάλου

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η συχνή μέτρια κατανάλωση αμυγδάλων συμβάλλει στην ελάττωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και επίσης, φαίνεται ότι η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει την πιθανότητα νόσησης από διαβήτη τύπου ΙΙ.

flour_gluten-free
Περισσότερα

Άλευρα χωρίς γλουτένη

Είναι άξιο θαυμασμού το πόσα είδη αλεύρων χωρίς γλουτένη υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, γνωρίζοντας και την ιδιαίτερη υφή, αρωμα, συμπεριφορά του καθενός στα εδέσματά μας.