Πώς η πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να προφυλάξει από την άνοια

Μια νέα μελέτη εξετάζει τις φυτικές ίνες ως ασπίδα προστασίας του εγκεφάλου

Η υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης προχωρημένων μορφών άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutritional Neuroscience.

Η άνοια, ή σοβαρή γνωστική εξασθένηση, μπορεί να λάβει πολλές διαφορετικές μορφές – η πιο γνωστή από τις οποίες είναι πιθανώς η νόσος του Αλτσχάιμερ. Ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας αυξάνεται με την ηλικία, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου. Τα άτομα με διαβήτη θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για άνοια, ειδικά εάν έχουν κακό έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τόσο τα υψηλά όσο και τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να συμβάλλουν στην άνοια σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Ορισμένοι τρόποι ζωής και περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης πρόσληψης φλεγμονωδών τροφών και της μεγαλύτερης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την άνοια και ότι η παρακολούθηση μιας κυρίως φυτικής διατροφής μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της πάθησης.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 3.739 ενήλικες ηλικίας 40-64 ετών στην Ιαπωνία που συμμετείχαν σε διατροφικές έρευνες μεταξύ 1985 και 1999. Με βάση τις απαντήσεις τους, οι ερευνητές υπολόγισαν την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών και τη συνέκριναν με τον κίνδυνο εμφάνισης προχωρημένης άνοιας κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης – που διήρκησε από το 1999 έως το 2020.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα εμφάνισης της «άνοιας απενεργοποίησης», που σημαίνει άνοια που απαιτεί φροντιστή. Εξέτασαν επίσης ξεχωριστά εάν τα άτομα που ανέπτυξαν προχωρημένη άνοια είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Κατά τη διάρκεια μιας διάμεσης περιόδου παρακολούθησης 19,7 ετών, συνολικά 670 συμμετέχοντες (17,9%) ανέπτυξαν προχωρημένη άνοια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γενικά, η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Σε σύγκριση με το τέταρτο των συμμετεχόντων με τη χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, εκείνοι στο τέταρτο με τη δεύτερη χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προχωρημένη άνοια, ακολουθούμενοι από 19% και 26% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας για τις ομάδες με τη δεύτερη και την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών.

Αυτός ο μειωμένος κίνδυνος άνοιας ήταν πιο εμφανής όταν επρόκειτο για την πρόσληψη διαλυτών φυτικών ινών – μια κατηγορία ινών που μπορεί να διαλυθεί στο νερό – και για άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού που εμφάνισαν άνοια. Όταν επρόκειτο για συγκεκριμένα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες, η υψηλότερη πρόσληψη πατάτας συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, αλλά η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών όχι.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συνολική πρόσληψη φυτικών ινών – και ιδιαίτερα η πρόσληψη διαλυτών ινών – συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για προχωρημένη άνοια στην ομάδα μελέτης και ότι δεν φαίνεται να προσφέρουν όλα τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες το ίδιο επίπεδο οφέλους. Περαιτέρω μελέτες, που ιδανικά θα περιλαμβάνουν περισσότερους διαφορετικούς πληθυσμούς, θα μπορούσαν να σχεδιαστούν για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό ποιες διατροφικές πηγές φυτικών ινών προσφέρουν τη μεγαλύτερη προστασία έναντι της άνοιας.

Διαβάστε ακόμα: Φυτικές ίνες, αντίδοτο στο σακχαρώδη διαβήτη; – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Δημητριακά και φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων! – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Πως οι φυτικές ίνες μειώνουν την όρεξη – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Φυτικές ίνες και προστασία ενάντια στο Σακχαρώδη Διαβήτη – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Οι φυτικές ίνες «θωρακίζουν» τους εφήβους – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
29
Shares
Σχετικά άρθρα