Με αυξημένο κίνδυνο αναπηρίας σχετίζεται ο διαβήτης

anapiria1
anapiria1

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Οι πάσχοντες από διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο σωματικής ανικανότητας, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν 50-80% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια σωματική αναπηρία.
Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από ανασκόπηση 26 μελετών και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Lancet Diabetes & Endocrinology, από την ιατρική ομάδα του Ινστιτούτου Καρδιάς και Διαβήτη «Baker», της Μελβούρνης, με επικεφαλής την Δρ Άννα Πήτερς.
Αν και στην ανάλυση των στοιχείων δεν έγινε καμιά διάκριση μεταξύ διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, τα περισσότερα άτομα ήταν άνω των 65% γεγονός που αύξανε την πιθανότητα να πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ.
Ως ανικανότητα/αναπηρία οι ερευνητές θεώρησαν την εξασθενημένη κινητικότητα και ανικανότητα διεκπεραίωσης φυσιολογικών δραστηριοτήτων όπως σίτιση, σωματική καθαριότητα, μετακίνηση και αγορές.
«Οι επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νεφροπάθεια, μπορούν να οδηγήσουν σε αναπηρία», εξηγεί η Δρ Πήτερς.
«Όσο γερνά ο πληθυσμός της Γης και ο διαβήτης γίνεται όσο και πιο συχνός, είναι ξεκάθαρο ότι θα προκύψει μια αυξημένη ανάγκη για δομές υγείας σχετικές με την αναπηρία και τα εθνικά συστήματα υγείας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα κατάλληλα», συμπληρώνει η ερευνήτρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερες έρευνες είχαν δώσει μια συγκεχυμένη εικόνα για τη σχέση μεταξύ διαβήτη και αναπηρίας. Αλλά όπως σχολιάζει ο Δρ Έντουαρντ Γκρεγκ, από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, η αυστραλιανή ανασκόπηση είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί τη έκταση της ανικανότητας εξαιτίας του διαβήτη.
 
Πηγή: health.in.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα