Σκύλοι «φύλακες» και για διαβητικούς

Λονδίνο

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για την προστασία των διαβητικών είναι σε θέση να ανιχνεύουν εγκαίρως τις υπογλυκαιμικές και υπεργλυκαιμικές κρίσεις, αποτελώντας έναν σωτήριο «φίλο», υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συγκεκριμένοι σκύλοι είναι σε θέση να οσφραίνονται τις χημικές μεταβολές που πραγματοποιούνται στον ιδρώτα ή στην ανάσα του διαβητικού ιδιοκτήτη τους, ανιχνεύοντας έτσι τον πιθανό κίνδυνο κρίσης.

Προηγούμενες μελέτες, είχαν επίσης δείξει ότι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν διά της όσφρησης ακόμα και τον καρκίνο, εντοπίζοντας την απελευθέρωση χημικών ουσιών από καρκινικούς όγκους.

Ανιχνεύοντας τον κίνδυνο

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, που χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία εκπαίδευσης σκύλων «The Company of Animals», μελετήθηκαν συνολικά 17 σκύλοι οι οποίοι είχαν περάσει από ειδική εκπαίδευση ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν τη ραγδαία πτώση ή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα των διαβητικών ιδιοκτητών τους.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι και οι 17 ιδιοκτήτες ενός σκύλου-«φύλακα» ζωής, δήλωσαν ότι ένιωθαν ωφελημένοι από την απόκτηση του έξυπνου τετράποδου, καθώς αντιμετώπιζαν λιγότερα λιποθυμικά επεισόδια, καλούσαν σπανιότερα ασθενοφόρο για βοήθεια και απολάμβαναν μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Στοιχεία της μελέτης, έδειξαν ότι οι σκύλοι ήταν σε θέση να προειδοποιούν τους ασθενείς κάθε φορά που τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους ήταν επικίνδυνα χαμηλά ή υψηλά αντίστοιχα. Ωστόσο, τα ποσοστά επιτυχίας φάνηκε να διαφέρουν από ζώο σε ζώο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, δρ Νίκολα Ρούνι, τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για διαβητικούς, αντιμετωπίζουν αρκετούς «περιορισμούς». Τα ειδικά εκπαιδευμένα ζώα, ωστόσο σύμφωνα με την ειδικό, θα μπορούσαν να προσφέρουν «σημαντικές βελτιώσεις» στα εν λόγω συστήματα.

«Μερικοί από τους ιδιοκτήτες ενός ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, περιγράφουν ότι δέχονταν την προειδοποίηση του τετράποδου φίλου τους ήδη μόλις οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα τους άρχιζαν να πέφτουν και προτού αυτές φτάσουν σε επικίνδυνα επίπεδα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα ζώα αυτά ενδεχομένως να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία στους ασθενείς» υπογραμμίζει η δρ Ρούνι.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα