Νέο φυτικό φάρμακο βοηθά στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθέντα διαβήτη τύπου 2

Δοκιμάστηκε Νέο φυτικό φάρμακο για ασθενείς με νεοδιαγνωσθέντα διαβήτη τύπου 2
Δοκιμάστηκε Νέο φυτικό φάρμακο για ασθενείς με νεοδιαγνωσθέντα διαβήτη τύπου 2

Νέα φυτική θεραπεία με κολοκύθα κισσού υπόσχεται βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Phytomedicine.
Διάφορες προ-κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα των φύλλων του φυτού coccinia grandis είναι πολλά υποσχόμενο για τη θεραπεία του διαβήτη. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σρι Λάνκα, αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός φυτικού εκχυλίσματος που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά.
Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Teaching στην πόλη Karapitiya της Σρι Λάνκα, πραγματοποίησαν τρίμηνη, τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή έρευνα, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο σε ανθρώπους με νεοδιαγνωσθέντα διαβήτη τύπου 2. Η επιλογή των ατόμων έγινε με βάση την τιμή συγκέντρωσης νηστικής γλυκόζης πλάσματος. Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε τυχαία ημερήσια δόση 500mg είτε φυτικού, είτε εικονικού φαρμάκου, για τρεις μήνες.
Οι παράμετροι που αξιολογήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της έρευνας, ήταν το ποσοστό γλυκοποιημένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και το λιπιδικό προφίλ. Μετρήθηκαν επίσης η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο δείκτης προστασίας της καρδιάς, ο δείκτης κινδύνου της στεφανιαίας αρτηρίας. Ανά δύο εβδομάδες αξιολογούνταν η HbA1c, παράμετροι τοξικότητας στο συκώτι και τα νεφρά, αιματολογικοί παράμετροι, και η αρτηριακή πίεση.
Την έρευνα ολοκλήρωσαν με επιτυχία 145 ασθενείς.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η τιμή της Hb1Ac μειώθηκε κατά μέσο όρο 0,65% στα άτομα που έλαβαν το φυτικό φάρμακο, ενώ η αντίσταση στην ινσουλίνη μειώθηκε κατά 1,91. Η νηστική γλυκόζη πλάσματος μειώθηκε κατά 1,51%. Όλες οι παράμετροι που αφορούν στην τοξικότητα του φαρμάκου παρέμειναν μέσα στα όρια καθόλη τη διάρκεια της έρευνας.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι: «Τα πορίσματά μας αποδεικνύουν ότι 500mg του συγκεκριμένου φυτικού φαρμάκου την ημέρα, για τρεις μήνες, σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθέντα διαβήτη τύπου 2, βελτίωσε σημαντικά τις παραμέτρους σχετικά με το γλυκαιμικό και λιπιδικό προφίλ με ασφάλεια.»
Πηγή: Medical Dialogues

Total
33
Shares
Σχετικά άρθρα
GAD65
Περισσότερα

Η «απρόβλεπτη» πρωτεΐνη πίσω από το διαβήτη τύπου 1

Μια «απρόβλεπτη» πρωτεΐνη, που λειτουργεί σαν να έχει διχασμένη προσωπικότητα ανάλογα με το στάδιο ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης στο οποίο βρίσκεται, συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 1.

Μεταξύ των καλύτερων Νοσοκομείων στον κόσμο το ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου!

Μεταξύ των καλύτερων νοσοκομείων του κόσμου, για τις πολύ υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει στην Μεταβολική Χειρουργική, συγκαταλέγεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου!