Βιταμίνες, βότανα και ιχνοστοιχεία ενάντια στην ινσουλινοαντίσταση

Βιταμίνες, βότανα και ιχνοστοιχεία ενάντια στην ινσουλινοαντίσταση - Glykouli.Gr

Για τα άτομα που παρουσιάζουν ινσουλινοαντίσταση η διατροφή και η άσκηση αποτελούν ισχυρούς ανασταλτικούς παράγοντες για την αποτροπή ή και επιβράδυνση του διαβήτη.

Βιταμίνες
Βιταμίνη Β6 Πυριδοξίνη
Ρόλος : Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των αμινοξέων και των πρωτεϊνών και συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας, στο μεταβολισμό των λιπών και στην σύνθεση και λειτουργία της αιμοσφαιρίνης. Σχετίζεται με τη νεογλυκογέννεση τη δημιουργία γλυκόζης από μη υδατανθρακικές πηγές . Συμβάλλει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την δημιουργία των αντισωμάτων.
Πηγές : Μαγιά μπύρας, ρύζι, βασιλικός πολτός, σόγια, σιτάρι το φύτρο , ηλιόσπορους, μπανάνες, συκώτι, δημητριακά, κρόκος αυγού, ψάρια, μοσχάρι, οι πατάτες, το καρπούζι και το αβοκάντο, τα δαμάσκηνα και όλα τα μωβ φρούτα, τα μπιζέλια και τα καρότα, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πορτοκάλια και το γάλα.
 
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, γιατί η Β6 είναι ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες και καταστρέφεται σε μεγάλο μέρος με το βρασμό.
ΘΔ: 50 -150mg/dl
Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 400μg
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 200μg
 
Φιλλικό οξύ Β9
Ρόλος : Όπως όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών: σε συνεργασία με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Β12, το φολικό οξύ βοηθά τον οργανισμό μας να μεταβολίζει, να διασπά, να χρησιμοποιεί και να συνθέτει νέες πρωτεΐνες. Μια άλλη δράση της βιταμίνης Β9 είναι το ότι κρατά χαμηλά τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που όταν είναι αυξημένη οδηγεί σε απόφραξη των αρτηριών και θεωρείται υπεύθυνη για καρδιαγγειακή νόσο. Συνεπώς, το φολικό οξύ μας κάνει λιγότερο ευάλωτους σε καρδιοπάθειες. Αυξημένα ποσοστά Ομοκυστεΐνης συνοδευόμενη με χαμηλά ποσά Β9 παρατηρείται τόσο σε ασθενείς με δυσανεξία στη γλυκόζη όσο και σε άτομα με Διαβήτη
Πηγές : Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φολικό οξύ είναι η μαγιά μπύρας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι αλλά και το λάχανο, τα σπαράγγια, οι ντομάτες, ο αρακάς, η αγκινάρα, το μπρόκολο, οι πατάτες, τα καρότα, οι πιπεριές, τα φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, το αβοκάντο, οι μπανάνες και οι φράουλες, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το συκώτι, τα λευκά κρέατα και τα πουλερικά, τα κόκκινα κρέατα όπως το χοιρινό, τα αυγά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα μαλάκια και οι ξηροί καρποί.
ΘΔ: 500mcg/day
Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 400μg
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 200μg
Βιταμίνη Β12 Κοβαλαμίνη
Ρόλος : παίζει σημαντικό ρόλο σε περιπτώσεις κακοήθους αναιμίας. Η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 εξαρτάται από την παρουσία μιας συγκεκριμένης ουσίας στα γαστρικά υγρά που ονομάζεται “εσωτερικός παράγοντας”. Δυστυχώς υπάρχει μια παγίδα σχετικά με την έλλειψη της βιταμίνης Β12: τα συμπτώματα της κακοήθους αναιμίας μπορούν να αποκρυφτούν πλήρως αν η λήψη φυλλικού οξέος είναι ακατάλληλη. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στην έλλειψη βιταμίνης Β12 να εξελιχθεί χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό και να αποκαλυφθεί στο τέλος ως μη αναστρέψιμη νευρολογική βλάβη. Η βιταμίνη B12 είναι ευδιάλυτη και καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Είναι ευαίσθητη σε ισχυρό όξινο περιβάλλον, σε αλκαλικό περιβάλλον και στο φως. Σε άτομα με δυσανεξία στη γλυκόζη η ταυτόχρονη χρήση φιλλικού οξέους με Β12 μείωσε την ινσουλινοαντίσταση ενώ ταυτόχρονα βοήθησε την ενδοθηλιακή λειτουργία.
Πηγές : Η βιταμίνη Β12 δεν βρίσκεται καθόλου στα φρούτα και στα λαχανικά, για αυτό και οι χορτοφάγοι μπορούν να εμφανίσουν ανεπάρκεια της. Βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης αλλά και σε εμπλουτισμένα δημητριακά. Καλές πηγές της είναι το κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα οστρακοειδή.
καταστρέφεται με το βρασμό!
ΘΔ: 500 mcg/day
Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 500μg
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 1μg
Βιταμίνη C
Ρόλος : Ta άτομα με ινσουλινοαντίσταση παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C ,τα χαμηλά επίπεδα C σχετίζονται με αυξημένη αντίσταση στην απώλεια λιπώδους ιστού , υψηλές δόσεις C αναστρέφουν τις αρνητικές συνέπειες των ελεύθερων λιπαρών οξέων στην αγγειακή λειτουργία . Η βιταμίνη C είναι μία ασταθής, υδατοδιαλυτή βιταμίνη που είναι ευαίσθητη στη ζέστη, τον αέρα, το νερό και τις αλκαλικές ενώσεις (π.χ. διττανθρακικό νάτριο ή σόδα μαγειρέματος). Μερικά μέταλλα, όπως ο χαλκός, μπορούν να επιταχύνουν την οξειδωτική διάσπαση της βιταμίνης C.
Πηγές : Οι κύριες διατροφικές πηγές της βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή και τα λαχανικά, δηλαδή οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, τα μούρα και οι φράουλες, τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ, το κουνουπίδι, το λάχανο, το σπανάκι, το μαρούλι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, οι μπανάνες, τα μήλα και τα ροδάκινα, το καλαμπόκι και το καρότο, το κολοκύθι και ο αρακάς,
ΘΔ: 1000-2000 mg/day
Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 2000mg
Συνιστώμενη ημερήσια δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 60mg
(Οι απαιτήσεις για τους καπνιστές αυξάνονται σε 80mg)
Βιταμίνη D
Ρόλος : H βιταμίνη D έχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση με την ινσουλινοαντίσταση καθώς και με τη συγκέντρωση λίπους στη κοιλιακή χώρα ,τον αυξημένο αριθμό τριγλυκεριδίων και αυξημένη τιμή γλυκόζης του αίματος .
Πηγές : Λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες, ρέγκα, τόνος κλπ), το συκώτι, τα αυγά, το βούτυρο και τη μαργαρίνη. Τη βρίσκει κανείς και στο γάλα εβαπορέ και σε μικρότερες ποσότητες στο πλήρες γάλα. Το μουρουνέλαιο περιέχει τις περισσότερες ποσότητες βιταμίνης D, καθώς και βιταμίνη Α η οποία -σε χαμηλές δόσεις- ενισχύει τη δράση της D.
Επειδή ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, η ταυτόχρονη πρόσληψη κάποιου λιπαρού τροφίμου την βοηθά να απορροφηθεί από τον οργανισμό, η καλύτερη πηγή είναι μερικοί ξηροί καρποί.
ΘΔ: 300- 2000 units
Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 10μg
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 5μg
Βιταμίνη Β8 Βιοτίνη
Ρόλος : θεωρείται σημαντική για την αποτροπή της ινσουλινοαντίστασης και της παχυσαρκίας , ενώ ταυτόχρονα έχει την ικανότητα να μειώνει τη παράγωγη γλυκόζης από το ήπαρ.
Πηγές : Ο κυριότερες πηγές της είναι η μαγιά μπύρας, ο βασιλικός πολτός, τα αυγά, το συκώτι, το χοιρινό, ο σολομός και τα υπόλοιπα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο, το ψωμί ολικής αλέσεως, το πίτουρο και το φύτρο του σταριού, το κουνουπίδι και τα βατόμουρα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα καρότα, το καλαμπόκι, οι τομάτες και τα μπιζέλια.
ΘΔ: 3 mg/day
Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 0,5mg
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 0,15mg

—–

Ιχνοστοιχεία
Μαγνήσιο
Αυξημένη ποσότητα μαγνησίου εξασφαλίζει αυξημένη λειτουργικότητα της ινσουλίνης και μειώνει αισθητά τη πιθανότητα δημιουργίας μεταβολικού συνδρόμου.
Πηγές : Η πρόσληψη του μαγνησίου γίνεται από τις τροφές, ειδικά όταν ακολουθούμε μια ισορροπημένη δίαιτα που δεν βασίζεται στην μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφών. Η απορρόφηση του από τον οργανισμό παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις όμως και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ενώ δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο να έχει κάποιος έλλειψη σε μαγνήσιο.
Το μαγνήσιο υπάρχει στο κέντρο της χλωροφύλλης που δίνει στα πράσινα λαχανικά το χρώμα τους, συνεπώς τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές μαγνησίου.
Μερικά όσπρια (φασόλια και μπιζέλια), το ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (ειδικά ο ηλιόσπορος) είναι επίσης καλές πηγές μαγνησίου. Περιέχεται επίσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αυγά, στα λευκά ψάρια (ειδικά το σολομό) και στα κρέατα (κοτόπουλο, μοσχάρι). Πρόσληψη μαγνησίου γίνεται και από την κατανάλωση πατάτας και πορτοκαλιού
ΘΔ: 100mg/day
Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 350mg
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 300mg
 
Χρώμιο
Ρόλος : Το χρώμιο ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης, δημιουργώντας ένα σύμπλοκο που ονομάζεται παράγοντας ανοχής της γλυκόζης(GTF). Το χρώμιο βοηθά την ινσουλίνη να συνδεθεί στη κυτταρική επιφάνεια με τον α αντίστοιχο υποδοχέα της και με το τρόπο αυτό να διευκολυνθεί η είσοδος της γλυκόζης στο κύτταρο .
Επίσης σχετίζεται με το σχηματισμό γλυκογόνου στο μυϊκό ιστό και διευκολύνει τη μεταφορά αμινοξέων στους μύες. Το χρώμιο μπορεί επίσης να επηρεάσει το μεταβολισμό και της χοληστερόλης .
Έτσι ασθενείς με ήπια μορφή υπερχοληστερολαιμίας μπορεί να βοηθηθούν με τη χορήγηση συμπληρώματος χρωμίου . Η λήψη του μπορεί να αποφέρει μείωση της ολικής χοληστερόλη και της LDL και των TG ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την HDL.
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ένας αριθμός διαβητικών ανταποκρίνεται στις θεραπείες με χρώμιο, κυρίως εκείνοι των οποίων τα τεστ ανοχής στη γλυκόζη δείχνουν ελαφρές μόνο αποκλίσεις από το κανονικό. Έτσι είναι κατάλληλο για άτομα που παρουσιάζουν ινσουλινοαντίσταση ,είτε ο διαβήτης βρίσκεται ακόμη σε πρόδρομο στάδιο. Η χρήση συμπληρωμάτων χρωμίου δεν φαίνεται να επιφέρει κάποιο όφελος στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε ανθρώπους χωρίς σακχαρώδη διαβήτη.
Πηγές : κρέας, ζωικά λίπη, κρόκος αυγού, θαλασσινά, τυρί, καφές, τσάι, ορισμένα
καρυκεύματα, μοσχαρίσιο συκώτι, μη αποφλοιωμένα δημητριακά, ψωμί και
δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί σικάλεως, μαγιά μπύρας, ξηροί καρποί, η μελάσα, τα μανιτάρια και τα σπαράγγια.
Το είδος των διαιτητικών υδατανθράκων που καταναλώνονται τροποποιούν την απορρόφηση του χλωριούχου χρωμίου και συγκεκριμένα το άμυλο  φαίνεται να την ενισχύει. Σημαντικές ποσότητες ζάχαρης και γενικότερα απλών υδατανθράκων μειώνουν την απορρόφηση του χρωμίου , θα πρέπει δε να τονιστεί ότι η απορρόφηση του χρωμίου από τον οργανισμό είναι πολύ μικρή της τάξης του 2% όσο αναφορά το τρισθενές χρωμίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίπονη άσκηση, ο τραυματισμός ή η αυξημένη πρόσληψη σακχάρων είναι δυνατόν να επιφέρουν αύξηση της απέκκρισης χρωμίου.

ΘΔ: 200 to 1000 mcg/day.Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 200μg
Δεν υπάρχει Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) για το χρώμιο από την ΕΕ. Παρόλα αυτά, ένα ασφαλές και κατάλληλο επίπεδο θεωρείται ότι είναι ανώτερο των 25μg ημερησίως.
Αν και το χρώμιο αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης, έτσι μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία , εν τούτοις δοσολογίες άνω των 1000mcg, επί καθημερινής βάσης, μειώνουν τη δράση της ινσουλίνης και μπορεί να είναι τοξικές για το συκώτι και τα νεφρά
 
Ψευδάργυρος
Βοηθά στη μείωση των επιπέδων νηστείας ,ενώ παράλληλα μειώνει την ινσουλινοαντίσταση ,ενώ διαθέτει έντονη αντιοξειδωτική και επουλωτική δράση
Πηγές : Κρέας, μαλάκια, ψάρι, αυγά, δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί
ΘΔ: 20mg/day
Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 15mg
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 15mg
 
 
Άλφα λινολεικό οξύ (ALA) λιπαρό οξύ
Το ALA είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ και ισχυρό αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται και στη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου. Πέρα από την αντιοξειδωτική του δράση συμβάλει στη μείωση της ινσουλινοαντίστασης , μειώνοντας την ηπατική νεογλυκογέννεση ενώ παράλληλα αυξάνει τη χρησιμοποίηση της στους περιφερειακούς μύες .
ΘΔ: 100 mg Χ3 /day μετά από κάθε γεύμα .
 
Συνένζυμο Q 10
Συμβάλει στη σύνθεση του ATP και παράλληλα λαμβάνει μέρος στη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια. Ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα συνενζύμου Q10.
ΘΔ: 120mg /day ή 2 Χ 60 mg/day
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται η χορήγηση Q10 σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία.
 
 
Acetyl-L-Carnitine καρνιτίνη ένζυμο
Η καρνιτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην οξείδωση των λιπαρών οξέων με σκοπό τη παραγωγή ενέργειας. Η ανεπάρκεια της μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ινσουλινοαντίσταση αλλά και παχυσαρκία.
ΘΔ: 1-2 gr/day
 
Ω3
Η μακροχρόνια κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων έχει αποδεδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των TG και της HDL .
ΘΔ: 1gr/day
 
Βότανα
Berberine (Berberis vulgaris)
Το βότανο αυτό χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για αρκετούς αιώνες για τη θεραπεία συμπτωμάτων του γαστρεντερικού ,είτε παθήσεων της χολής. Παρουσιάζει ενεργά αλκαλοειδή ,αλλά απ αυτά η berberine παρουσιάζει αξιόλογο ενδιαφέρον μιας που διαθέτει αντιμικροβιακή , αντιυπερτασική και υπογλυκαιμική δράση . Η υπογλυκαιμική της δράση έγινε γνωστή μετά από ερεύνα που διεξήχθη στη Κίνα τη δεκαετία του 80 όπου σε 116 διαβητικούς ασθενείς τύπου 2 χορηγήθηκε 1 gr ημερησίως berberine για χρονικό διάστημα 3 μηνών και οι οποίοι παρουσίασαν μείωση της HbA1c 0,9%
Η berberine είναι ικανή να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα που περιέχουν τις κάτοθι δραστικές ουσίες cyclosporin , lovastatin , clarithromycin , indinavir , sildenafil , triazolam . Δεν θα πρέπει να δίνεται σε παιδιά μικρότερα των 12 ετών καθώς και σε εγκύους (μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας )και θηλάζουσες.
Πρόκειται για μια ουσία που συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των ερευνητών μιας που βρίσκει πολλές κλινικές εφαρμογές.
Εκχυλίσματα ρίζαs ή των μούρων σε δόσεις των 200 έως 500 mg τρεις φορές.
Καθημερινά χρησιμοποιούνται συνήθως.
Κανέλλα ( Cassia cinnamon)
Η κανέλλα είναι φυτό γνωστό ως Cinamomum Celylanicum και Cinamomum Cassia και χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό και μυρωδικό. Υπάρχουν μαρτυρίες για τη χρήση της από την αρχαιότητα καθώς πίστευαν στις θεραπευτικές της ιδιότητες.
Η πρώτη κλινική μελέτη για την αξιολόγηση της επίδρασης της κανέλλας στο διαβήτη τύπου 2 έδειξε πως η κανέλα σε μορφή σκόνης (1-6 γρ./ημέρα) που δόθηκε για 40 ημέρες μείωσε τη γλυκόζη αίματος νηστείας κατά 18-29% αλλά επίσης βελτίωσε και το λιπιδικό προφίλ των ασθενών χωρίς όμως να επιφέρει σημαντική βελτίωση στη τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Η ενεργός ουσία στην κανέλα αποδείχθηκε ότι είναι η ουσία MHCP που ανήκει στις πολυφαινόλες. Η ουσία αυτή μιμείται την ινσουλίνη, ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς της και δρα εντός των κυττάρων σε συνέργεια με την ινσουλίνη. Είναι πλούσια και σε μαγνήσιο που επίσης ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης Η δράση της είναι κυρίως προληπτική σε προ-διαβητικούς ασθενείς, σε ασθενείς που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη και ενισχυτική σε διαβητικούς τύπου 2.
Η σκόνη του μπαχαρικού είτε το υδατικό εκχύλισμα μας περιέχουν τα ενεργά συστατικά της όχι το έλαιο κανέλας .
1-2 γρ την ημέρα θεωρείται ότι μπορεί να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα .Η ακριβής δόση δεν έχει διερευνηθεί ακόμη, η ανώτερη δόση μπορεί να θεωρηθεί στα 6 γρ . τα 4,75 γρ κανέλλας αντιστοιχούν σε 1 κουταλάκι του γλυκού.
Μελέτες σε ζώα, έχουν δείξει πως ακόμα και μία φορά να εισπνεύσει κάποιος μεγάλη δόση κανέλας σε σκόνη μπορεί να οδηγηθεί σε προοδευτική βλάβη των πνευμόνων του.
Το πρόβλημα έγκειται στην κυτταρίνη που περιέχει η σκόνη της κανέλας. Η κυτταρίνη είναι μία αδρανής ουσία η οποία μπορεί να παγιδευτεί στους πνεύμονες, διότι «δεν διασπάται και, επειδή είναι καλυμμένη από το έλαιο της κανέλας, προκαλεί χρόνια φλεγμονή και τελικά δημιουργία ουλών στους πνεύμονες.
Μεγάλες ποσότητες κανέλας θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η κανέλα που προέρχεται από το φυτό Cassia περιέχει μια τοξική ουσία που είναι γνωστή ως κουμαρίνη. Αυτή η ουσία προκαλεί βλάβες στο ήπαρ και τα νεφρά σε υψηλές συγκεντρώσεις, τις περισσότερες φορές η κανέλλα των supermarket προέρχεται από τη ποικιλία αυτή .
Η κανέλα έχει αντιπηκτική δράση επί του αίματος, χρειάζεται προσοχή, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αντιπηκτικά προϊόντα όπως η ασπιρίνη.
Μπορεί επίσης να δημιουργήσει στοματίτιδα ή και περιστοματική δερματίτιδα

Ginseng τζίνσενγκ
Το όνομα τζίνσενγκ (Ginseng) έχει κινέζικη προέλευση, σημαίνει ανθρώπινη ρίζα και αναφέρεται στα χαρακτηριστικό διχαλωτό σχήματα αυτής της ρίζας που μοιάζει με ανθρώπινα πόδια. Η λατινική ονομασία του τζίνσενγκ είναι panax που προέρχεται από την ελληνική λέξη πανάκεια. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τζίνσενγκ όπως Panax japonicus, Eleutherococcus senticosus, και Panax quinquefolius ,παρόλα αυτά ανάμεσα στις 3 αυτές κυριότερες ποικιλίες δεν παρουσιάζονται σημαντικές διαφορές ( 8 διαφορετικές ποικιλίες είναι συνολικά γνώστες ).
Η βασική ομάδα δραστικών συστατικών του ginseng είναι τα ginsenosides, στα οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλονται οι ευεργετικές του επιδράσεις, δηλαδή η τονωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του. Το ginseng θεωρείται από πολλούς εξαιρετική προσαρμοσιογόνος ουσία, που σημαίνει ότι επαναφέρει την ισορροπία του οργανισμού.
Τα ginsenosides (triterpenoid glycosides ) θεωρούνται ότι ασκούν ρυθμιστική δράση σύνθεση γλυκογόνου , την έκκριση ινσουλίνης , την ηπατική πρόσληψη της γλυκόζης.
Έρευνες σε ανθρώπους απέδειξαν ότι το τζίνσενγκ κατέχει άμεση υπογλυκαιμική δράση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των μεταγευματικών τιμών της γλυκόζης , όμως δεν συμβάλει σημαντικά στη μείωση της HbA1c.
Το τζίνσενγκ συνίσταται με άτομα με μεταβολικό σύνδρομο –προ διαβήτη , σε άτομα με διαβήτη θα πρέπει να δίνεται με μεγάλη προσοχή λόγο της ικανότητας του να μειώνει άμεσα τη τιμή του σακχάρου , μεγάλη προσοχή και ίσως αποφυγή του θα πρέπει να γίνεται όταν ταυτόχρονα παρουσιάζονται και καρδιολογικά προβλήματα .
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δόσεις από 100-200 mg για άτομα με δυσανεξία στη γλυκόζη και 1 έως 2 g ρίζας τριμμένης για άτομα με διαβήτη. Μπορεί να καταναλωθεί και ωμό αν και είναι αρκετά πικρό .
Σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, ευερεθιστότητα, υπερδιέγερση, αϋπνία, πονοκέφαλο, δερματικά προβλήματα (εξανθήματα, φαγούρα), ναυτία, διάρροια, πρήξιμο, ¬διαταραχές στην πίεση του αίματος, πόνο στο στήθος.
Μην καταναλώνεται τζίνσενγκ μετά το απόγευμα είτε το βράδυ γιατί μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και μην το συνδυάζεται με καφέ . Η μακροπρόθεσμη δράση του δεν έχει μελετηθεί αρκετά, καλύτερα να μην το καταναλώνετε πάνω από 3 μήνες ή ανά περίπτωση . Γενικότερα άτομα που παρουσιάζουν άσθμα, υψηλή πίεση και δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος, δεν πρέπει να παίρνετε ginseng ,είτε να λαμβάνουν με μεγάλη προσοχή σε μικρότερη δόση και υπό παρακολούθηση
 
Γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum)
Το γαϊδουράγκαθο θεωρείται ένα σημαντικό βότανο για τη θεραπεία των ηπατικών διαταραχών Μπορεί να βοηθήσει στο να περιοριστούν οι βλάβες στο συκώτι αλλά και στην ανανέωση των κυττάρων του.
Χορηγείται σε όλα τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης καθώς αυξάνει την έκκριση και την ροή της χολής . H σιλυμαρίνη (silymarin) είναι η πιο ισχυρή προστατευτική για το ήπαρ ουσία που γνωρίζουμε. Η δράση της ανταγωνίζεται με τις τοξίνες του ήπατος συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και των θανατηφόρων μανιταριών γένους Amanita .
Φαίνεται επίσης να παίζει ευεργετικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων, μείωση της χοληστερόλης , ταυτόχρονα διαθέτει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ικανότητα.
Εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου : 420-600 mg ημερησίως ή
Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1 κουταλάκι ξηρούς σπόρους 3 φορές την ημέρα
Σε πολύ μεγάλη ποσότητα μπορεί να δράσει και ως καθαρτικό

 

 

Total
8
Shares
Σχετικά άρθρα
soja
Περισσότερα

Πως επηρεάζει η σόγια τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη

Η σόγια είναι ένα τρόφιμο που συμβάλει σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. και αρκετές μελέτες αποδίδουν ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά την αποτροπή της εμφάνισης και των συμπτωμάτων που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2.

stevia
Περισσότερα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα υποκατάστατα της ζάχαρης

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα επτά στους δέκα ενήλικες υποστηρίζουν ότι θέλουν να μειώσουν ή να αποφύγουν τα πρόσθετα σάκχαρα. Για να το επιτύχουν, προτιμούν γλυκαντικά με μηδενικές ή ελάχιστες θερμίδες.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το γάλα μπορεί να προστατεύει συγκεκριμένους ανθρώπους από καρδιαγγειακά νοσήματα
Περισσότερα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το γάλα μπορεί να προστατεύει συγκεκριμένους ανθρώπους από καρδιαγγειακά νοσήματα

Η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να είναι οφέλιμη για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και να οδηγήσει σε μείωση του…