Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα

Τα βιολογικά προϊόντα καθημερινά αποδεικνύεται πως δεν αποτελούν μόδα, αλλά πραγματικά τρόπο ζωής !!! Πως μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι το προϊόν που αγοράζουμε είναι βιολογικό;
bio
bio

Τα βιολογικά προϊόντα καθημερινά αποδεικνύεται πως δεν αποτελούν μόδα, αλλά πραγματικά τρόπο ζωής !!!
Πως μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι το προϊόν που αγοράζουμε είναι βιολογικό ?
Την αυθεντικότητα των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας προασπίζει η ίδια η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως απαιτούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί 2092/91 και 1804/99, η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας ελέγχεται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και της επεξεργασίας τους από αρμόδιους εγχώριους και ξένους οργανισμούς πιστοποίησης.
Ταυτόχρονα, τα βιολογικά προϊόντα υποχρεωτικά φέρουν το σήμα και τον κωδικό του οργανισμού σε εμφανές σημείο πάνω στην ετικέτα τους. Στα πιστοποιημένα προϊόντα πρέπει να υπάρχει και ο κωδικός του παραγωγού, ο οποίος είναι μοναδικός και διασφαλίζει την αυθεντικότητα του προϊόντος.
Πώς πιστοποιείται η αυθεντικότητα των βιολογικών προϊόντων
Για να είμαστε σίγουροι όμως ότι το φρούτο ή το λαχανικό που αγοράσαμε είναι βιολογικό θα πρέπει στο προϊόν να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις:
-Το εθνικό σήμα αναγνώρισης πιστοποιημένων προϊόντων βιολογικής γεωργίας.
-Η ένδειξη «ΠΡΟΙΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ» σε συνδυασμό με την ονομασία πώλησης του προϊόντος.
-Η ένδειξη «ΠΡΟΙΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ» μόνο σε προϊόντα φυτικής προέλευσης που η καλλιέργεια τους βρίσκεται σε περίοδο μετατροπής, σε συνδυασμό με την ονομασία πώλησης του προϊόντος.
-Το Κοινοτικό λογότυπο.
-Ο κωδικός αριθμός έγκρισης του Οργανισμού Ελέγχου & Πιστοποίησης.
(Στην Ελλάδα οι οργανισμοί αυτοί ελέγχονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την αρμόδια Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας, ενώ τον επιβλεπτικό ρόλο έχει ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.) AGROCERT).

-Τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας πωλούνται μόνο συσκευασμένα.
Είναι σκευασμένα με τρόπο που να μην είναι δυνατή η αντικατάσταση του περιεχομένου τους χωρίς την παραβίαση ή φθορά της σφραγίδας.
Στην συσκευασία υπάρχει ετικέτα που να αναφέρει την επωνυμία του προϊόντος την ονομασία του προϊόντος, τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης.
Για την ανάπτυξη της αγοράς των βιολογικών στη χώρα μας, την τελευταία δεκαετία έχουν αναπτυχθεί λαϊκές αγορές ειδικά για βιολογικά προϊόντα. Στις λαϊκές αγορές όπου πωλούνται τα συμβατικά προϊόντα, οι έμποροι επιτρέπεται να διαθέτουν και βιολογικά, αλλά μόνο αν αυτά είναι συσκευασμένα, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα.
Εκτός από αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η νομοθεσία για την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων υπάρχουν και κάποια απλά tips για να το διαπιστώσουμε μόνοι μας:
1) Παρατηρούμε το χρώμα τους
Σε όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα οργανικής καλλιέργειας το χρώμα της φλούδας, των φύλλων ή της σάρκας του καρπού είναι αισθητά πιο έντονο από αυτό των συμβατικών.
2) Τα μυρίζουμε
Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά των βιολογικών προϊόντων είναι ότι μυρίζουν… φύση, το άρωμά τους δηλαδή παραπέμπει απευθείας στο ίδιο το προϊόν σε αντίθεση με τα συνηθισμένα προϊόντα.
3) Εξετάζουμε το μέγεθος τους
Το μέγεθος των βιολογικών προϊόντων είναι μικρότερο των συμβατικών αφού δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες.
4) Δεν τα επιλέγουμε με κριτήριο την εμφάνιση
Τα βιολογικά προϊόντα, ειδικά τα λαχανικά και τα οπωροκηπευτικά, μπορεί να είναι πολλές φορές λιγότερο καλοσχηματισμένα ή εντυπωσιακά από τα συμβατικά. Επίσης ενδεχομένως να έχουν ακόμα και μικρά σημάδια. Δεν ξεχνάμε όμως ότι στην περίπτωση των βιολογικών μετράει η ποιότητα και όχι η εμφάνιση.
 

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Σωματοψυχοπαιδαγωγική - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Σωματοψυχοπαιδαγωγική

Απευθύνεται κυρίως σε άτομα που υποφέρουν από οξείς ή χρόνιους πόνους, στρες και τα συνοδά προβλήματα αυτού, όπως υψηλή πίεση, διαταραχές ύπνου, διαταραχές στη διατροφή, ανησυχία και καταθλιπτικές καταστάσεις.