«Φωτεινή» θεραπεία του διαβήτη; Ναι, αυτό υποστηρίζουν ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη οι οποίοι χρησιμοποίησαν το φως για να θεραπεύσουν τη νόσο σε ποντίκια, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Photonics». Οι ερευνητές εμφύτευσαν στα ζώα ένα διάφανο τζελ το οποίο περιείχε γενετικώς τροποποιημένα φωτοευαίσθητα κύτταρα και έδειξαν ότι αυτού του είδους τα εμφυτεύματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του διαβήτη στους ανθρώπους αλλά και για τον έλεγχο των τοξινών εντός του οργανισμού τους.
«Το φως αποτελεί πολύ καλό ‘εργαλείο’ σε ό,τι αφορά την αλληλεπίδρασή του με τα βιολογικά συστήματα, ωστόσο υπάρχει ένα θεμελιώδες πρόβλημα. Όταν πέφτει επάνω σε ιστούς σκεδάζεται, διαχέεται αλλά σε βάθη πολύ μικρότερα από εκείνα του δέρματός μας» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μιουνγκγουάν Τσόι.
Καθοδήγηση του φωτός κάτω από το δέρμα
Ετσι ο δρ Τσόι και οι συνεργάτες του σχεδίασαν ένα εμφυτεύσιμο τζελ το οποίο μπορεί να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο, καθοδηγώντας το φως κάτω από το δέρμα ποντικών. Σε πειράματα η ομάδα «γέμισε» το τζελ με διαφορετικούς τύπους γενετικώς τροποποιημένων κυττάρων προτού το εμφυτεύσει στα ζώα.
Προκειμένου να ελέγξουν τον διαβήτη, οι επιστήμονες έριξαν φως επάνω στα ποντίκια καθώς και στο εμφυτευμένο εντός τους τζελ χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο οπτικών ινών που ήταν προσδεδεμένο στο κεφάλι τους. Το φως έκανε τα κύτταρα που περιείχε το τζελ να παραγάγουν μια ουσία η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε έκλυση ινσουλίνης και σε σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος. Σε ξεχωριστό πείραμα οι επιστήμονες έδειξαν πως με την ίδια μέθοδο μπορούν να ελέγξουν τη δηλητηρίαση με κάδμιο χρησιμοποιώντας κύτταρα που φθόριζαν όταν τα ποντίκια είχαν εκτεθεί στην τοξίνη.
Παρ’ ότι το τζελ βρίσκεται στο στάδιο του προτύπου, απώτερος στόχος είναι να μειωθεί η ανάγκη γιατρών οι οποίοι χρειάζεται σήμερα να ελέγχουν τους ασθενείς μέσω της διενέργειας εξετάσεων αίματος ή της χορήγησης ενέσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους.
Ανάγκη για εμφυτεύματα φιλικά προς τον χρήστη
Βέβαια η όλη σύλληψη χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη προκειμένου το εμφύτευμα να γίνει φιλικό προς τον χρήστη. Αυτή τη στιγμή το μέγεθός του είναι μεγάλο ενώ υπάρχει και ένα καλώδιο το οποίο πρέπει να είναι «κολλημένο» στο κεφάλι του ασθενούς. Ετσι η ερευνητική ομάδα προσπαθεί να κάνει το τζελ πιο φιλικό προς τον χρήστη. Για παράδειγμα, όπως εξηγεί ο δρ Τσόι «σκεφτόμαστε να προσθέσουμε στο εμφυτεύσιμο τζελ ένα micro-LED που θα διαθέτει ένα ασύρματο δέκτη ενέργειας».
Σε σχόλιο σχετικά με το θέμα που δημοσιεύεται στην ίδια επιθεώρηση, ο Γουόρεν Τσαν από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά σημειώνει ότι «γενετικώς τροποποιημένα κύτταρα έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων – από τη θεραπεία του καρκίνου ως την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι η εμφυτεύσιμη υδρογέλη μπορεί να έχει πολλές βιολογικές και κλινικές εφαρμογές».