Το χαμηλό σάκχαρο προστατεύει την μνήμη

Μικρή έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’ ανακάλυψε ότι χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδήγησαν σε οφέλη στη μνήμη υγιών ανθρώπων.
Η ερευνήτρια Dr. Agnes Floel, του Charite University Medicine στο Βερολίνο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ακόμα και για ανθρώπους που έχουν σάκχαρο στο φυσιολογικό εύρος η μείωση των επιπέδων θα μπορούσε να είναι υποσχόμενη στρατηγική για την πρόληψη προβλημάτων μνήμης και νοητικής εξασθένησης καθώς γερνούν.
Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα με τη νόσο Alzheimer. Η νέα έρευνα, ωστόσο, εξέτασε ανθρώπους χωρίς τέτοια πάθηση και ανακάλυψε ότι το χαμηλότερο σάκχαρο μπορεί να έχει προστατευτικές ιδιότητες.
Η Floel επέλεξε 140 ανθρώπους μέσης ηλικίας 63 ετών, που δεν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη ή προδιαβήτη. Εξαιρέθηκαν και όσοι είχαν προϋπάρχοντα προβλήματα μνήμης.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις μνήμης και επιπέδων γλυκόζης.
Σε ένα τεστ, τους ζητήθηκε να θυμηθούν λίστα 15 λέξεων 30λεπτά μετά την ακρόασή τους. Επίσης υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου για να μετρηθεί το μέγεθος του ιππόκαμπου, που συνδέεται με τη μνήμη.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και όσοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν καλύτερο σκορ σε τεστ μνήμης σε σχέση με υγιείς ανθρώπους με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου.
Συγκεκριμένα, κάθε αύξηση 7 mmol/mol στα επίπεδα σακχάρου συνδεόταν με ανάκληση 2 λέξεων λιγότερο στα τεστ μνήμης.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου έδειξαν ότι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου είχαν επίσης μικρότερο ιππόκαμπο σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.
Η Floel θεωρεί πιθανό ότι προσπάθειες για τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων ή της ενίσχυσης της σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη προβλημάτων μνήμης. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί.
 
 
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Χρήσιμες πληροφορίες για τις αιτήσεις έγκρισης υποστήριξης μαθητών από τον Σχολικό Νοσηλευτή Σεραφείμ Λάππα
Περισσότερα

Χρήσιμες πληροφορίες για τις αιτήσεις έγκρισης υποστήριξης μαθητών από τον Σχολικό Νοσηλευτή Σεραφείμ Λάππα

Χρήσιμες πληροφορίες για τις αιτήσεις έγκρισης υποστήριξης μαθητή/τριας από Σχολικό Νοσηλευτή. Από τον Σεραφείμ ( Μάκη ) Λάππα…