«Μειώστε τα απορρίμματα από την τεχνολογία του διαβήτη»

Περιβαλλοντική καμπάνια σχετικά με τα απορρίμματα της τεχνολογίας του διαβήτη από τον Type1EU
Περιβαλλοντική καμπάνια σχετικά με τα απορρίμματα της τεχνολογίας του διαβήτη από τον Type1EU

Μία από τις πιο ενεργές εκπροσώπους της κοινότητας των διαβητικών ονομάζεται Weronika Burkot, και το όραμά της υλοποιείται με την δημιουργία του Type1EU, ενός οργανισμού που έχει ταχθεί στην παρουσίαση και προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με διαβήτη στην Ευρώπη.
Η Weronika ζει με τον διαβήτη 25 χρόνια και είναι ενεργή στον τομέα των διεκδικήσεων των διαβητικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει πάρει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις και δράσει
Type1Eu
ς για τον διαβήτη ανά τον κόσμο και είναι μέλος του προγράμματος Young Leaders in Diabetes της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF).
Γνωρίζοντας ότι από την Ευρώπη έλειπε ένας ενιαίος οργανισμός διεκδικήσεων, αποφάσισε να ενώσει τις φωνές των αντιπροσώπων της διαβητικής κοινότητας των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας τον Type1EU που κέρδισε αμέσως την υποστήριξη του κόσμου και τώρα μετρά πάνω από 40 μέλη από 18 χώρες της ΕΕ.
Πρόσφατα, η Weronika ανακοίνωσε ότι ο Type1EU ξεκίνησε συνεργασία με το Beyond Type 1 και το JDRF στα πλαίσια της διεθνούς δράσης τους για την ασφάλεια των ανθρώπων με διαβήτη σε σχέση με τον COVID-19.
Η Weronika Burkot
Η πρώτη καμπάνια του νεοσύστατου οργανισμού «Μειώστε τα απορρίμματα από την τεχνολογία του διαβήτη», αφορά το περιβάλλον. Η Weronika ζήτησε από τα άτομα που ακολουθούν τη σελίδα του οργανισμού στα social media να αναρτήσουν φωτογραφίες με τα απορρίμματα που μαζεύουν από τα τεχνολογικά υλικά που χρησιμοποιούν για τη διαχείριση του διαβήτη τους σε 3 ημέρες, 1 εβδομάδα, 2 εβδομάδες και ένα μήνα.
Καλωσορίζοντας την πρωτοβουλία της, το Glykouli.gr επικοινώνησε με τη Weronika και της έθεσε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τον Type1Eu και την ενεργή
καμπάνια του. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τις απαντήσεις της!

1. Ποια θεωρείς ότι είναι η θέση των ανθρώπων με διαβήτη αυτή τη στιγμή στην ΕΕ;

Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των μελών κρατών της ΕΕ ως προς την πρόσβαση στην ινσουλίνη και τις νέες τεχνολογίες για το διαβήτη. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή ο διαβήτης δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη. Υπάρχει ένας συνεχής ανταγωνισμός, όπως τον περιγράφουν στις Βρυξέλλες, μεταξύ των χρόνιων ασθενειών.
απορρίμματα από την τεχνολογία του διαβήτη

2. Τι θέλεις να πετύχεις με την πρωτοβουλία σου αυτή;

Ως Type1EU, θέλουμε να φέρουμε την αλλαγή για τους ανθρώπους που ζουν με τον διαβήτη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεκινάμε με δράσεις στα social media που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και στη διερεύνηση διάφορων προβλημάτων που σχετίζονται με τον διαβήτη. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε τις δράσεις μας σε ανώτερο επίπεδο, ίσως ακόμη και σε επίπεδο πολιτικής.

3. Είχατε την αναμενόμενη ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή διαβητική κοινότητα;

Η κοινότητα των διαβητικών, τόσο στην Ευρώπη όσο και γενικότερα, ανταποκρίθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό! Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 απ’ όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τον οργανισμό και την πρώτη μας καμπάνια που διενεργείται στα social media, «Μειώστε τα απορρίμματα από την τεχνολογία του διαβήτη». Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε, να δώσουμε κίνητρο και να εκπαιδεύσουμε όσο περισσότερους ανθρώπους με διαβήτη μπορούμε!
απορρίμματα από την τεχνολογία του διαβήτη

4. Η καμπάνια σας φαίνεται να έχει μεγάλη ανταπόκριση, πως πιστεύεις ότι θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα της τεχνολογίας του διαβήτη;

Πρέπει να δώσουμε όλοι πολύ μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα αυτά. Το πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσει ο καθένας να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από τους τοπικούς φορείς όπως είναι οι διάφοροι σύλλογοι, από τον ιατρό που τον παρακολουθεί, τη νοσοκόμα ή και από τον φαρμακοποιό. Είναι σημαντικό να ρωτάμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε τα ιατρικά απορρίμματα (για παράδειγμα, τα αιχμηρά αντικείμενα δεν μπορούν να πεταχτούν στην ανακύκλωση!). Τα πλαστικά και χάρτινα αντικείμενα (όπως οι συσκευασίες των μηχανημάτων που χρησιμοποιούμε) πρέπει να τοποθετούνται στους σωστούς κάδους ανακύκλωσης στη γειτονιά μας. Επίσης, θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε πριν αγοράσουμε άλλο ένα πλαστικό βραχιολάκι με την ένδειξη «έχω διαβήτη» ή άλλο ένα ημερολόγιο μετρήσεων – μήπως έχουμε στο σπίτι ήδη πολλά που δεν χρησιμοποιούμε;

5. Ποια θα είναι η επόμενη καμπάνια;

Δεν μπορώ ακόμη να την αποκαλύψω, αλλά έχουμε πολλές ιδέες για μελλοντικές καμπάνιες και σύντομα θα υπάρξουν και κάποιες συνεργασίες. Πέρα από τις καμπάνιες στα social media, θα δουλέψουμε και σε άλλα projects. Θα ενημερώνουμε διαρκώς το website μας και τις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις επερχόμενες εκδηλώσεις γι’ αυτό να μας παρακολουθείτε!
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα νέα του Type1Eu ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους.
Webpage https://type1eu.wordpress.com/
Instagram https://www.instagram.com/type1eu/
Facebook https://www.facebook.com/Type1EU/
Twitter https://twitter.com/Type1EU
Glykouli.gr

Total
45
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

H έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 και 2, νευροεκφυλιστικές παθήσεις και καρδιαγγειακές επιπλοκές για το 50% των Ελλήνων

Έλλειψη βιταμίνης D έχουν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα η έλλειψή…
Εκφωνητής αγώνα μπάσκετ στις ΗΠΑ έκανε ρατσιστικά σχόλια για ομάδα γυναικείου μπάσκετ και είπε ότι έφταιγε... ο διαβήτης!
Περισσότερα

Εκφωνητής αγώνα μπάσκετ στις ΗΠΑ έκανε ρατσιστικά σχόλια για ομάδα γυναικείου μπάσκετ και είπε ότι έφταιγε… ο διαβήτης!

Ένας εκφωνητής αγώνα μπάσκετ στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, προκάλεσε την οργή της κοινότητας των ανθρώπων με διαβήτη τύπου…