Τα ποτά με ζάχαρη συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σύμφωνα με νέα μελέτη

Η μεγαλύτερη κατανάλωση ποτών με ζάχαρη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Η μεγαλύτερη κατανάλωση ποτών με ζάχαρη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Nutrition 2022 Live Online, το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, και περιγράφεται σε δελτίο τύπου από την οργάνωση.

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών – που περιλαμβάνει ροφήματα ζαχαρούχα με «κανονική» ζάχαρη (σακχαρόζη) ή σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη – συνδέεται με διάφορους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου υψηλότερου κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και υψηλότερου κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτοί οι διαπιστωμένοι κίνδυνοι για την υγεία έχουν οδηγήσει ορισμένους ειδικούς στη δημόσια υγεία να προτείνουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από την κατανάλωση αυτών των ποτών, όπως η απαίτηση προειδοποιητικών ετικετών με εικόνες κακών αποτελεσμάτων υγείας. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί τα αναψυκτικά με ζάχαρη φαίνεται να συνδέονται με χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία από τα στερεά τρόφιμα που περιέχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης – αλλά μπορεί να οφείλεται στο ότι όταν καταναλώνεται σε υγρή μορφή, η ζάχαρη δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα στο κορεσμό πείνας, οδηγώντας σε περισσότερη κατανάλωση τόσο ζάχαρης όσο και συνολικών θερμίδων.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ροφημάτων με ζάχαρη και των νέων περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος σε μια ομάδα 90.504 γυναικών που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση. Ενδιαφέρονταν για τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, επειδή αυτός ο τύπος καρκίνου έχει δει απότομη αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέρος αυτής της αύξησης μπορεί να εξηγηθεί από καθιερωμένους παράγοντες όπως η χρόνια ηπατίτιδα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης, αλλά περίπου το 40% των περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος δεν συνδέονται με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ταυτόχρονα, είπαν οι ερευνητές, η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη παραμένει ευρέως διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες – με περίπου τα δύο τρίτα των λευκών ενηλίκων να αναφέρουν ότι κατανάλωναν κάποια ποσότητα από αυτά τα ποτά μια δεδομένη ημέρα όταν τέθηκε αυτή η ερώτηση το 2017 και 2018.

Τα ποτά με ζάχαρη συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τις γυναίκες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν λιγότερες από τρεις μερίδες αναψυκτικών με ζάχαρη το μήνα, όσες κατανάλωναν τουλάχιστον μία μερίδα αναψυκτικών με ζάχαρη την ημέρα είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης περίοδο περίπου 18 ετών. Και οι γυναίκες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την ημέρα – ανεξάρτητα από τη γλυκαντική ουσία που περιέχει – είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος από εκείνες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν λιγότερες από τρεις μερίδες τον μήνα.

Τα καλά νέα είναι ότι μόνο το 7% των γυναικών στη μελέτη ανέφερε ότι κατανάλωνε τουλάχιστον μία μερίδα 350 ml αναψυκτικών με ζάχαρη την ημέρα – που σημαίνει ότι η συνολική ομάδα των συμμετεχόντων στη μελέτη μπορεί να είναι πιο ευαισθητοποιημένη για την υγεία από τον γενικό πληθυσμό ή τουλάχιστον λιγότερο πιθανό να καταναλώνουν αυτά τα ποτά.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι διάφοροι διαφορετικοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να εμπλέκονται στη σχέση μεταξύ των ροφημάτων με ζάχαρη και του καρκίνου του ήπατος, συμπεριλαμβανομένου ότι αυτά τα ποτά μπορεί να συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2, την παχυσαρκία ή το αυξημένο ηπατικό λίπος – όλα αυτά έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος σε προηγούμενη έρευνα. Αλλά πρόσθεσαν ότι αυτή η μελέτη ήταν μόνο παρατηρητική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσε να αποδείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων από αυτά τα ποτά στην πραγματικότητα αντιπροσώπευε τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος που παρατηρήθηκε σε συμμετέχοντες που ανέφεραν αυτή τη συνήθεια.

«Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας, η μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζαχαρούχα μπορεί να χρησιμεύσει ως στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση της επιβάρυνσης από καρκίνο του ήπατος», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Longgang Zhao, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, στο δελτίο τύπου. «Η αντικατάσταση των ροφημάτων με ζάχαρη με νερό και καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος».

Total
34
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: γνωρίστε τη δίαιτα FODMAP και δείτε πώς θα απαλλαχθείτε από τα συμπτώματα

Αν συχνά αντιμετωπίζετε πίεση και φούσκωμα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και η δυσφορία αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά…
Περισσότερα

Οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου

Η προπόνηση δύναμης ή αντίστασης έχει ήδη συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που σχετίζονται ειδικά με τον διαβήτη