Μύθος η υγιής παχυσαρκία

Μύθος η υγιής παχυσαρκία - Glykouli.Gr

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι δεν μπορεί να είναι υγιείς, διότι ακόμα κι αν δεν έχουν αυξημένη πίεση ή χοληστερίνη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια, αναφέρουν Kαναδοί επιστήμονες.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν οκτώ προγενέστερες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 61.000 εθελοντές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αυξημένο βάρος καθ’ εαυτό υπονομεύει μακροπρόθεσμα την υγεία της καρδιάς, ακόμα κι αν δεν οδηγήσει σε μεταβολικά προβλήματα όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.
Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως η αυξημένη χοληστερόλη, η υπέρταση, ο διαβήτης και η αυξημένη περίμετρος μέσης, αλλά πολλοί πιστεύουν πως αν ένας παχύσαρκος δεν αντιμετωπίζει κανένα από αυτά τα προβλήματα, η καρδιολογική του υγεία είναι προστατευμένη.
Η νέα μελέτη, όμως, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», υποδηλώνει ότι αυτό δεν ισχύει.
Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Ίδρυμα Lunenfeld-Tanenbaum του Νοσοκομείου Mount Sinai, στο Τορόντο, ακόμα και οι παχύσαρκοι εθελοντές δίχως τους προαναφερθέντες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου είχαν αυξημένες πιθανότητες καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Ανάλογο αυξημένο κίνδυνο διέτρεχαν και οι αδύνατοι εθελοντές, οι οποίοι όμως παρουσίαζαν μεταβολικά προβλήματα, όπως η υπέρταση, η μειωμένη καλή (HDL) χοληστερόλη και ο διαβήτης.
«Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι τόσο οι παχύσαρκοι αλλά μεταβολικώς υγιείς άνθρωποι, όσο και οι παχύσαρκοι και οι αδύνατοι που είναι μεταβολικώς ασθενείς, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ράβι Ρετνακαράν, ενδοκρινολόγος στο Mount Sinai.
«Αυτό εγείρει σοβαρές υπόνοιες ότι υγιής παχυσαρκία δεν υπάρχει, αλλά αντιθέτως είναι ένας μύθος που επιμένει στον χρόνο», πρόσθεσε.
Στις μελέτες που ανέλυσαν ο δρ Ρετνακαράν και οι συνεργάτες του, ερευνητικές ομάδες από διάφορες χώρες του κόσμου είχαν παρακολουθήσει επί μία δεκαετία ή περισσότερο τους εθελοντές τους.
 
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα