Το Farxiga είναι δυνατόν να προσθέσει χρόνια ζωής σε ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια

Το Farxiga είναι δυνατόν να προσθέσει χρόνια ζωής σε ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια
Το Farxiga είναι δυνατόν να προσθέσει χρόνια ζωής σε ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια

Η αγωγή με Farxiga (dapagliflozin), μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή των ανθρώπων με μια κοινή μορφή καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Cardiology.
Το Farxiga αρχικά αναπτύχθηκε ως αγωγή για τον διαβήτη τύπου 2, όμως το φάρμακο έχει μελετηθεί – και έχει εγκριθεί – ως θεραπεία και για άλλες παθήσεις. Τον Μάιο του 2020 το φάρμακο εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια, ασχέτως αν ο ασθενής πάσχει από διαβήτη. Τον Απρίλη του 2021, το Farxiga εγκρίθηκε ως θεραπεία για την χρόνια νεφρική νόσο, μετά από κλινικές δοκιμές που τερματίστηκαν νωρίς λόγω του υπερβολικά μεγάλου οφέλους που φάνηκε να έχει για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Οφέλη του Farxiga στην καρδιακή ανεπάρκεια

Βάσει δεδομένων από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, οι ερευνητές απέδειξαν ότι η αγωγή με Farxiga είναι πιθανό να προσθέτει χρόνια ζωής σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Το πόρισμα αυτό προκύπτει συμπερασματικά από τα στοιχεία και δεν έχει αποδειχθεί μιας και η έρευνα δεν διήρκεσε αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να μπορεί να αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Σε αυτήν την «διερευνητική ανάλυση» οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από μια δοκιμή σε 4744 ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια, που επιλέχθηκε τυχαία να τους δοθεί αγωγή είτε με Farxiga είτε με εικονικό φάρμακο. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν συμμετοχή μεταξύ του Φεβρουαρίου 2017 και του Αυγούστου 2018, και η υγεία τους παρακολουθήθηκε μέχρι τον Ιούνιο του 2019, με μέση περίοδο παρακολούθησης 17,6 μήνες.
Οι ασθενείς που έλαβαν αγωγή με Farxiga ως μέρος της έρευνας, λάμβαναν 10 mg του φαρμάκου μια φορά την ημέρα, σε συνδυασμό με τυπική θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ερευνητών, με τη χρήση του Farxiga, ένας 65χρονος ασθενής με ανεπάρκεια μπορούσε να ζήσει επιπλέον 8,3 χρόνια χωρίς καρδιαγγειακό επεισόδιο, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο και για τους οποίους το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν 6,2 χρόνια. Επιπλέον, ο μέσος χρόνος ζωής για έναν 65χρονο που λάμβανε εικονικό φάρμακο προσδιορίστηκε στα 9,1 χρόνια, ενώ για την ομάδα που έλαβε Farxiga το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν 10,8 χρόνια. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα από τους υπολογισμούς των ερευνητών για ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών.
«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι το Farxiga συμπερασματικά προσφέρει ουσιώδη κλινικά οφέλη στην επιβίωση χωρίς καρδιαγγειακά συμβάντα» έγραψαν οι ερευνητές. «Τα ευρήματα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην μεταφορά των οφελών της θεραπείας αυτής» σε ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια.
Πηγή: Diabetes self management

Total
30
Shares
Σχετικά άρθρα