Μεσογειακή διατροφή ενάντια στο Αλτσχάιμερ

Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, «πλούσιας» σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ελαιόλαδο και ψάρι αποτελεί ασπίδα ενάντια σε ασθένειες που εξασθενούν τη μνήμη, αναφέρουν Βρετανοί ειδικοί.
alzheimers-600
alzheimers-600
Η μάχη εναντίον της άνοιας πρέπει να εστιαστεί στα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι «η καλύτερη στρατηγική» για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ, αναφέρουν Bρετανοί ειδικοί. Σε ανοικτή επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας της πατρίδας τους, τονίζουν ότι πρέπει να πειστεί ο κόσμος να τρώει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καρύδια, ψάρια και ελαιόλαδο, διότι «πιθανώς είναι η καλύτερη στρατηγική που σήμερα είναι διαθέσιμη» για την πρόληψη και των υπολοίπων ασθενειών που εξασθενούν τη μνήμη.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πολυάριθμες υψηλής ποιότητας μελέτες υποστηρίζουν την άποψή τους, αλλά τα «πειστικά» ευρήματά τους αγνοούνται σε μεγάλο βαθμό.

Στους υπογράφοντες την επιστολή συμπεριλαμβάνονται η δρ Κλαιρ Γκεράντα, πρώην πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Γενικών Ιατρών (RCGP), και ο δρ Ντέιβιντ Χάσλαμ, πρόεδρος του βρετανικού Εθνικού Φόρουμ για την Παχυσαρκία (NOF). «Ελπίζουμε ότι αυτή η κρίση θα είναι ευκαιρία προς μια αληθινή αλλαγή πολιτικής, κυρίως προς την μεσογειακή διατροφή, αντί προς τα αμφίβολα αποτελέσματα των περισσότερων φαρμάκων», γράφουν.
Και τονίζουν πως τα υπάρχοντα στοιχεία «υποδηλώνουν ισχυρά» ότι οι βελτιώσεις στον τρόπο ζωής θα ασκήσουν «πολύ μεγαλύτερη επίδραση» στο αυξανόμενο «κύμα άνοιας» απ’ ό,τι τα φάρμακα.
Η ανοικτή επιστολή εστάλη με αφορμή τη Σύνοδο για την Άνοια του G8 (σ.σ. οι οκτώ πιο προηγμένες βιομηχανικά χώρες του κόσμου) που έχει συγκαλέσει ο Bρετανός πρωθυπουργός και η οποία θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 11 Δεκεμβρίου.
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα