Διαβήτης και Βιταμίνη Β12

βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 ή αλλιώς κοβαλαμίνη (λόγω του κοβαλτίου που περιέχει), είναι μια υδατο-διαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και στην δημιουργία υγειών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και από άνοια, εμπλέκεται στον μεταβολισμό κάθε κυττάρου στο αίμα, είναι υπεύθυνη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και δίνει ενέργεια και αντοχή.
Η συνιστώμενη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει ένας ενήλικας ημερησίως είναι μεταξύ 2 και 3 γραμμαρίων. Σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα, η ποσότητα αυτή φτάνει τα 4 έως 7 γραμμάρια τη μέρα.
Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και μη αναστρέψιμη ζημιά στον οργανισμό, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Σε επίπεδα που είναι μόλις λίγο χαμηλότερα από το κανονικό, μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα όπως κούραση , κατάθλιψη και μειωμένη μνήμη.
Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 συναντάται συχνά σε άτομα που νοσούν από διαβήτη. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν, η οποία μειώνει την απορρόφηση. Η έλλειψη της Β12 επιφέρει τα ίδια συμπτώματα με τη διαβητική νευροπάθεια, δηλαδή πόνο, μουδιάσματα στα άκρα, αδυναμία και μειωμένα αντανακλαστικά. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε λάθος διάγνωση, δηλαδή να αποδοθούν τα συμπτώματα στον διαβήτη και όχι στην έλλειψη της Β12.
Τη βιταμίνη Β12 τη βρίσκουμε αποκλειστικά σε τροφές ζωικής προέλευσης , όπως το κρέας, το συκώτι, τα ψάρια, τα αυγά, το τυρί, τα γαλακτοκομικά και η λήψη της είναι πολύ ασφαλής, καθώς δεν υπάρχουν αναφορές για τοξικές αντιδράσεις αν η κατανάλωση ξεπεράσει την συνιστώμενη.
Υπάρχουν, επίσης, συμπληρώματα βιταμίνης Β12, σε μορφή χαπιού και εμπεριέχεται και σε συμπληρώματα πολυβιταμινών. Τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν σε πολλές περιπτώσεις ανεπάρκειας της βιταμίνης, ιδιαίτερα στους ανθρώπους που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα.
Αν ως διαβητικός υποφέρετε από τέτοια συμπτώματα, πριν ξεκινήσετε να παίρνετε αγωγή για την νευροπάθεια ελέγξτε τα ποσοστά της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό σας.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα