Επικίνδυνο συστατικό σε καλλυντικά

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τα καλλυντικά «Cosmetics Europe» ζήτησε από τα μέλη του να πάψουν να χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους ένα συντηρητικό που προκαλεί οξείες δερματικές, αλλεργικές αντιδράσεις.

Το συντηρητικό λέγεται μεθυλισοθειαζολινόνη (methylisothiazolinone – MIT) και υπάρχει σε υδατικές κρέμες, αντηλιακά, σαμπουάν και υγρά μαντιλάκια.

Δερματολόγοι στη Βρετανία και σε άλλες χώρες ανέφεραν ότι από το 2005 που άρχισε η ευρεία χρήση της ΜΙΤ παρατηρείται ταχεία αύξηση στα κρούσματα οξείας αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής.

Η αλλεργία αυτή εκδηλώνεται με εξανθήματα, φλύκταινες, οιδήματα, κνησμό (φαγούρα) στα μάτια και πρήξιμο του προσώπου, ενώ στις σοβαρότερες περιπτώσεις κάποιοι ασθενείς χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά τους.

Η προσθήκη της μεθυλισοθειαζολινόνης στα καλλυντικά επανεξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η αρμόδια επιστημονική ομάδα της (η

Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών – SCCP) εισηγήθηκε να περιοριστεί στα καλλυντικά προϊόντα που ξεπλένονται.

Στο ίδιο πνεύμα, ο οργανισμός Cosmetics Europe που εκπροσωπεί 4.000 πολυεθνικές και τοπικές εταιρείες καλλυντικών, ζήτησε από τα μέλη του να αφαιρεθεί το συντηρητικό από τα προϊόντα που αφήνονται στο δέρμα και να μείνει μόνον σε όσα ξεπλένονται, όπως τα σαμπουάν.

Στη σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει πως οι εταιρείες καλλυντικών δεν θα πρέπει να περιμένουν τις επίσημες αποφάσεις των ρυθμιστικών Αρχών, αλλά να εφαρμόσουν τον περιορισμό όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ήδη πολλές εταιρείες έχουν ανακοινώσει πως διακόπτουν τη χρήση του, αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail». Και προσθέτει πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα, αναμένεται εντός του μηνός.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, με κάθε καλλυντικό προϊόν αναμένεται να υπάρξουν αλλεργικές αντιδράσεις στο πολύ 1-2% των χρηστών, αλλά οι βρετανικές δερματολογικές κλινικές ανέφεραν ποσοστά αλλεργικών αντιδράσεων πάνω από 10% με τα προϊόντα που περιείχαν την ΜΙΤ.

Το θέμα απασχόλησε το φετινό ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων (διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο στο Λίβερπουλ), όπου αναφέρθηκε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως την τελευταία τριετία.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα