Στα ανώγεια το μυστικό προστασίας από την καρδιοπάθεια

Ο χαμένος κρίκος στην μάχη εναντίον της καρδιοπάθειας μπορεί να κρύβεται στα Ανώγεια της Κρήτης, οι κάτοικοι των οποίων φέρουν μία σπάνια γενετική μεταλλαγή που τους προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αυτό ανακοίνωσαν ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται στο ερευνητικό κέντρο γενομικής Wellcome Trust Sanger Institute, στο Κέιμπριτζ.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν, η συγκεκριμένη γενετική μελέτη, που ελαττώνει τα επίπεδα των επιβλαβών λιπιδίων του αίματος και αυξάνει εκείνα των ωφέλιμων, είναι 40 φορές συχνότερη στους κατοίκους των Ανωγείων και των γύρω χωριών.
Η μεταλλαγή αυτή, που είναι γνωστή ως R19X, πρωτοανιχνεύθηκε το 2008 στην κοινότητα των Άμις, στις ΗΠΑ, και προστατεύει όσους την φέρουν από τους κινδύνους που κρύβει η παχυσαρκία και η αύξηση του σωματικού βάρους.
Η μελέτη των Ανωγείων, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications», βασίσθηκε στην ανάλυση δειγμάτων που ελήφθησαν από 1.200 κατοίκους των Ανωγείων και των γύρω ορεινών χωριών.
Όπως έδειξε, η R19X που αποτελεί γενετική μεταλλαγή του γονιδίου APOC3, ήταν μακράν πιο συχνή σε αυτό τον πληθυσμό απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα, ενώ στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς ανευρίσκεται στο 0,05% των κατοίκων, οι φορείς της ανέρχονταν στο 2% του κρητικού πληθυσμού.
«Οι κάτοικοι των χωριών του Μυλοποτάμου έχουν τα ίδια ποσοστά διαβήτη με τον υπόλοιπο ελληνικό πληθυσμό, αλλά δεν εκδηλώνουν τις επιπλοκές της νόσου – και οι γενετικές μελέτες, όπως η δική μας, αποκαλύπτουν που οφείλεται αυτό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ελευθερία Ζεγγίνη.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Times» του Λονδίνου, αν και οι κάτοικοι των Ανωγείων έχουν συμπτώματα ασθενειών όπως ο διαβήτης, η κατάστασή τους σπανίως εξελίσσεται σε κάτι απειλητικό, παρότι ζουν επί δεκαετίες με τον διαβήτη τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, στις συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης δεν έχουν καταγραφεί ακρωτηριασμοί εξαιτίας του διαβήτη και του διαβητικού ποδιού που αυτός συχνά προκαλεί, ενώ και τα κρούσματα διαβητικής νεφροπάθειας είναι ελάχιστα.
Το διαβητικό πόδι και η νεφροπάθεια είναι δύο από τις σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη, που οφείλονται στην καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων εξαιτίας του αυξημένου σακχάρου.
Εκτός από το διαβήτη, οι κάτοικοι φαίνεται πως είναι προστατευμένοι και από την στεφανιαία νόσο (καρδιοπάθεια). Όπως είχε δείξει προγενέστερη μελέτη, η ετήσια θνησιμότητα από καρδιοπάθεια στα Ανώγεια και τα γύρω χωριά είναι 40 ανά 100.000 πληθυσμού, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 140 ανά 100.000 πληθυσμού.
Οι ερευνητές του Sanger εκτιμούν ότι επειδή τα χωριά αυτά είναι απομονωμένα, η σπάνια μεταλλαγή έγινε πιο συχνή στους κατοίκους τους με το πέρασμα των αιώνων.
 
 
 
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα