Φάρμακο για την ψωρίαση φαίνεται υποσχόμενο για τη θεραπεία του παιδικού διαβήτη

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τη θεραπεία της ψωρίασης βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία των πρώιμων σταδίων του διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά και εφήβους, σύμφωνα με μια νέα κλινική δοκιμή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι το Ustekinumab, μια καθιερωμένη ανοσοθεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωρίασης από το 2009, είναι αποτελεσματική στη διατήρηση της ικανότητας του σώματος να παράγει ινσουλίνη στον διαβήτη τύπου 1 – φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο της διαχείρισης του διαβήτη τύπου 1 χωρίς ινσουλίνη.

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, το Kings College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Swansea και το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, ξεκλείδωσε νέες γνώσεις για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού (κύτταρα Th17) που προκαλούν διαβήτη τύπου 1 και καθιέρωσε περαιτέρω τον ρόλο των ανοσοθεραπειών στον περιορισμό της καταστροφής της ινσουλίνης – παράγοντας κύτταρα.

Η κλινική δοκιμή εξέτασε τη θεραπεία της ψωρίασης σε 72 εφήβους μεταξύ 12 και 18 ετών με πρόσφατη εμφάνιση διαβήτη τύπου 1. Τα ευρήματα από τη μελέτη δημοσιεύθηκαν στο Nature Medicine στις 30 Ιουλίου 2024.

«Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα του σώματος που παράγουν ινσουλίνη. Αυτό τελικά αφήνει το άτομο εξαρτημένο από τις ενέσεις ινσουλίνης. Οι ερευνητές τώρα αναπτύσσουν τρόπους για να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν τέτοιες θεραπείες μπορούσαν να ξεκινήσουν νωρίς, προτού χαθούν όλα τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει ή να μειώσει την ανάγκη για ινσουλίνη», λέει η Δρ Danijela Tatovic.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανοσοθεραπεία θα δώσει απαντήσεις στους ασθενείς στο μέλλον, στοχεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για να επιβραδύνει την καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη. Αυτό αντιμετωπίζει την υποκείμενη διαδικασία του ανοσοποιητικού αντί να διορθώνει τα επίπεδα ινσουλίνης.

Το Ustekinumab είναι μια ενέσιμη θεραπεία την οποία οι ασθενείς μπορούν να κάνουν μόνοι τους στο σπίτι και χρησιμοποιείται αποτελεσματικά στη θεραπεία περισσότερων από 100.000 ασθενών με ανοσολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής ψωρίασης, της ψωριασικής αρθρίτιδας, της σοβαρής νόσου του Crohn και της σοβαρής ελκώδους κολίτιδας.

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι το Ustekinumab μπορεί επίσης να διατηρήσει ζωτικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης τα συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού που προκαλούν αυτή την καταστροφή, επιτρέποντας σε ακριβείς και στοχευμένες θεραπείες να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη και να ελαχιστοποιήσουν τις παρενέργειες.

Ο καθηγητής Tim Tree, King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι το Ustekinumab μειώνει το επίπεδο μιας μικροσκοπικής ομάδας ανοσοκυττάρων στο αίμα που ονομάζονται κύτταρα Th17.1. Αυτά τα κύτταρα αποτελούν μόνο 1 στα 1.000 κύτταρα του ανοσοποιητικού αίματος, αλλά φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

Αυτό εξηγεί γιατί το Ustekinumab έχει τόσο λίγες παρενέργειες. Στοχεύει στα κύτταρα που δημιουργούν προβλήματα, ενώ αφήνει το 99% του ανοσοποιητικού συστήματος ανέπαφο – ένα εξαιρετικό παράδειγμα ιατρικής ακριβείας».

«Δοκιμάσαμε αυτή τη θεραπεία σε παιδιά και εφήβους που χρειάζονταν ήδη θεραπεία με ινσουλίνη. Θα ήταν καλύτερα να μπορούσαμε να τους αντιμετωπίσουμε σε πρώιμο στάδιο, ενώ τα παιδιά είναι ακόμα καλά, και να τους αποτρέψουμε να χρειαστούν ινσουλίνη. Ευτυχώς, το Ustekinumab έχει αρκετά καλή ασφάλεια ρεκόρ που πρέπει να εξεταστεί για χρήση σε παιδιά σε αυτό το πρώιμο στάδιο», λέει ο καθηγητής Colin Dayan.

Η χρήση του Ustekinumab αποδείχθηκε ότι μειώνει την καταστροφική επίδραση των Th17 ανοσοκυττάρων στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Μετά από 12 μήνες χρήσης του Ustekinumab, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του C-πεπτιδίου –σημάδι ότι το σώμα παράγει ινσουλίνη– ήταν 49% υψηλότερα. Αυτή η κλινική δοκιμή παρέχει επίσης τα πρώτα στοιχεία που βασίζονται σε κλινικές δοκιμές για τον ρόλο των κυττάρων Th17 στον διαβήτη τύπου 1.

Ενώ η δοκιμή καταδεικνύει το όφελος από τη χρήση του Ustekinumab για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1, απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί αυτό το εύρημα και να προσδιοριστεί ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο από τη θεραπεία. «Είναι πλέον δυνατό με ένα απλό τεστ αντισωμάτων με το δάχτυλο να ανιχνευθούν παιδιά που θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 χρόνο πριν χρειαστούν ινσουλίνη. Ο συνδυασμός του προληπτικού ελέγχου με αυτόν τον τρόπο με την έγκαιρη θεραπεία με Ustekinumab φαίνεται μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την πρόληψη της ανάγκης για ινσουλίνη. Θα χρειαστούν ωστόσο περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιωθεί αυτό», λέει ο Peter Taylor.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Συμμετοχή σε έρευνα με τίτλο «Διερεύνηση της αντίληψης της ποιότητας ζωής και της ψυχολογικής επιβάρυνσης των γονέων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1»
Περισσότερα

Συμμετοχή σε έρευνα με τίτλο «Διερεύνηση της αντίληψης της ποιότητας ζωής και της ψυχολογικής επιβάρυνσης των γονέων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1»

Ο Ανδρέας Μπαλάσκας είναι σχολικός νοσηλευτής, εξειδικευμένος στον διαβήτη. Στα πλαίσια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Ελληνικό Μεσογειακό…
Περισσότερα

Το τεχνητό πάγκρεας αποδεικνύεται ότι «αλλάζει τη ζωή» για τα πολύ μικρά παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και τις οικογένειές τους

Σημαντικά νέα από τη Βρετανία: Ένα υβριδικό κλειστό σύστημα, γνωστό και ως τεχνητό πάγκρεας, βελτίωσε τον γλυκαιμικό έλεγχο για πολύ μικρά παιδιά με διαβήτη τύπου 1
Παράταση για τα μηχανογραφικά υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις
Περισσότερα

Λήγει σήμερα η παράταση για τα μηχανογραφικά υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις

Μηχανογραφικά: Παράταση πήρε η υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για την εισαγωγή στην…