Οδηγία για μείωση στο μισό της ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης

Λονδίνο

Τον περιορισμό της κατανάλωσης της ημερήσιας ποσότητας ζάχαρης, σε ποσοστό κάτω από το 10%, προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με στόχο η ζάχαρη να αποτελεί μόλις το 5% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, σύμφωνα με προσχέδιο νέων κατευθυντήριων οδηγιών ΠΟΥ δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 5 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το επιθυμητό επίπεδο πρόσληψης ζάχαρης αφορά όλα τα σάκχαρα που είτε προστίθενται σε τρόφιμα, είτε φυσικά εμπεριέχονται σε προϊόντα όπως το μέλι, το σιρόπι και οι χυμοί φρούτων, όχι όμως και τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και λαχανικών.

Ο ΠΟΥ αποφάσισε μετά από δέκα χρόνια την αναθεώρηση των κατεθυντήριων οδηγιών μετά την συσσώρευση επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριών τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της φθοράς της οδοντοστοιχίας.

Η σύσταση του ΠΟΥ για περιορισμό της καθημερινής πρόσληψης ζάχαρης στο 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων εγκρίθηκε το 2002. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 50 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως για έναν ενήλικα με φυσιολογικό βάρος. Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν σήμερα ότι το 10% είναι πολύ υψηλό ποσοστό καθώς τα κρούσματα παχυσαρκίας αυξάνονται παγκοσμίως.

Το προσχέδιο των νέων κατευθυντήριων οδηγιών έχει ήδη αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του ΠΟΥ, προς δημόσιο σχολιασμό μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι πολλά από τα σάκχαρα που καταναλώνουμε στις μέρες μας είναι κρυμμένα σε κατεργασμένα τρόφιμα, σημειώνοντας ότι μια κουταλιά κέτσαπ περιέχει περίπου ένα κουταλάκι ζάχαρης.

Εξάλλου, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal διαπίστωσε ότι ενώ η ζάχαρη από μόνη της δεν προκαλεί παχυσαρκία, ωστόσο τα άτομα που καταναλώνουν προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη τείνουν να παίρνουν βάρος. Αυτό συμβαίνει διότι τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη μπορεί μεν να έχουν γλυκιά γεύση, ωστόσο δεν προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα το αίσθημα της πείνας να είναι εντονότερο και συχνότερο.

Επίσης, έρευνα που έγινε στην Μ. Βρετανία, για τη σχέση της ζάχαρης με τη φθορά των δοντιών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, η φθορά ήταν μικρότερη όταν η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης περιοριζόταν σε κάτω από το 10% των συνολικών θερμίδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την Τρίτη 4 Μαρτίου η Σάλι Ντέιβις, ιατρός και επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Μ. Βρετανίας, απευθυνόμενη στο βρετανικό κοινοβούλιο, έκανε έκκληση για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στη ζάχαρη ώστε να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων –Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)– ζητά την εξαίρεση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη από το άρθρο 38 του νόμου 4865/2021 και ισότιμη πρόσβασή τους στις δομές υγείας

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Ασημίνα Γκάγκα διεκδικεί ισότιμη πρόσβασή των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις δομές υγείας