Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας στις διαβητικές

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας στις διαβητικές - Glykouli.Gr

Πολύ μεγαλύτερες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη στις καρδιές των γυναικών κάτω των 60 ετών από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Είναι γνωστό ότι ο διαβήτης αποτελεί κίνδυνο για την καρδιά ανάλογα με την ηλικία και το φύλο και ότι σε γενικές γραμμές οι νεώτερες, κάτω των 60 ετών, γυναίκες έχουν αρκετά λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίζουν καρδιακές παθήσεις.
Ωστόσο, η ύπαρξη διαβήτη μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα, που σίγουρα εξομοιώνει και ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μιας γυναίκας με εκείνη ενός άνδρα.

Σύμφωνα με τον διαβητολόγο-παθολόγο κ. Αντώνη Λέπουρα, ο διαβήτης δημιουργεί προβλήματα στην καρδιά από το στάδιο του προδιαβήτη.
Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ιδίως σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένες φθορές στο εσωτερικό των τοιχωμάτων που προκαλούν πρόωρη γήρανση των αιμοφόρων αγγείων, η οποία ονομάζεται αθηροσκλήρωση.
Αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.
Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care έδειξε ότι ο διαβήτης ουσιαστικά αύξησε τα ποσοστά στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες και ότι οι γυναίκες με διαβήτη είχαν παρόμοια ποσοστά στεφανιαίας νόσου με αυτά των διαβητικών ανδρών.
«Ασκηθείτε σωματικά με συνέπεια και τρώτε υγιεινά για να βοηθήσετε με ενεργητικό τρόπο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων», είναι το μήνυμα της μελέτης.
Η Rita Rastogi Kalyani, MD, ενδοκρινολόγος και επίκουρος καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins Medicine της στη Βαλτιμόρη, ήταν επικεφαλής αυτής της μελέτης που επανεξέτασε τρεις μεγάλες μελέτες με περισσότερους από 11.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας κάτω από 60 ετών και είχαν στεφανιαία νόσο (ΣΝ).
Οι ερευνητές συνέκριναν τη ΣΝ σε ασθενείς -το γινόμενο του αριθμού των ετών που ο συγκεκριμένος πληθυσμός έχει πληγεί από μια πάθηση επί τον αριθμό των μελών του πληθυσμού που νοσούν.
Ενώ τα ποσοστά ΣΝ ήταν σημαντικά μικρότερα στις γυναίκες από τους άνδρες χωρίς διαβήτη, τα ποσοστά εκδήλωσης ΣΝ ήταν παρόμοια μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που έπασχαν από διαβήτη.
Τα ποσοστά της ΣΝ για τις γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη ήταν μάλιστα σχετικά υψηλότερα, δηλαδή 17,65, 7,34 και 2,37 ανά 1.000 άτομα-έτη για τις τρεις μελέτες, αντίστοιχα, σε σύγκριση με 12,86, 9,71 και 1,83 ανά 1.000 άτομα-έτη για τους άνδρες.
Κατά την αξιολόγηση μόνο για τις γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διαβητικές γυναίκες είχαν τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερο ποσοστό ΣΝ από εκείνες χωρίς την ασθένεια.Μεταξύ των ανδρών, όμως, ο διαβήτης είχε ελάχιστη ή καμία επίδραση στον κίνδυνο καρδιακής νόσου, αφού σε ηλικίες κάτω των 60 οι άνδρες είχαν έτσι κι αλλιώς υψηλό κίνδυνο ΣΝ.
«Οι άνδρες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχουν υψηλό κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων εξ αρχής και η πρόσθετη παρουσία του διαβήτη δεν φαίνεται να αυξάνει σημαντικά περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», ήταν η αιτιολόγηση των ερευνητών.
Ως προς το γιατί οι γυναίκες παρουσίασαν αυξημένη πιθανότητα καρδιακών προβλημάτων, η Δρ. Kalyani ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι γενετικοί ή ορμονικοί λόγοι που ο διαβήτης επηρεάζει τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο.
Επίσης είναι πιθανό οι άνδρες και οι γυναίκες να μην υιοθετούν υγιεινές συμπεριφορές για την καρδιά και να συμμορφώνονται με τη θεραπεία σε παρόμοια ποσοστά.
«Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η θεραπεία για την πρόληψη της καρδιακής νόσου από τους παρόχους υγείας μπορεί να μην υποστηρίζεται ή επιβάλλεται το ίδιο συχνά και συστηματικά σε νέες γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη, συγκριτικά με τους άνδρες» ανέφεραν οι ερευνητές, αλλά αυτό απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, όπως διευκρίνισαν.
Επειδή ο διαβήτης δεν προειδοποιεί, ο κ. Λέπουρας επισημαίνει τη σημασία αυτής της μελέτης καθώς όλες οι γυναίκες κάθε ηλικίας με διαβήτη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, όμως οι νέες γυναίκες φαίνεται να αγνοούν ή να αψηφούν τον κίνδυνο.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου και η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής, πρέπει να αποτελούν τις πρωτεύουσες επιλογές των θεραπόντων ιατρών αλλά και των νέων γυναικών με διαβήτη.
 
 
 
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Recognize-Gluten-Intolerance-600
Περισσότερα

Δυσανεξία στη γλουτένη: πόσο σπάνια είναι τελικά;

Η νόσος της Κοιλιοκάκης ή αλλιώς της Εντεροπάθειας λόγω γλουτένης ή της Δυσανεξίας στη γλουτένη, όπως είναι ίσως πιο γνωστή, είναι μια παθολογική κατάσταση αρκετά διαδεδομένη παγκοσμίως και σίγουρα πιο συχνή από όσο οι περισσότεροι νομίζουν.

Μύθος η υγιής παχυσαρκία - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Μητρική παχυσαρκία και διαβήτης προδιαθέτουν σε παιδικό αυτισμό

Οι παχύσαρκες γυναίκες και εκείνες που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ ενδεχομένως να αυξάνουν τις πιθανότητες απόκτησης παιδιού με αυτισμό ή κάποια άλλη αναπτυξιακή διαταραχή.