Ρυθμίζοντας το σάκχαρο με φυσικό τρόπο

Ρυθμίζοντας το σάκχαρο με φυσικό τρόπο - Glykouli.Gr

Η δίαιτα που επιβάλλεται να ακολουθούν οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη δεν συνεπάγεται στέρηση τροφών.
Εκτός από τα φαγητά που θα πρέπει να αποφεύγονται, υπάρχουν τρόφιμα η κατανάλωση των οποίων ενδείκνυται για όσους επιθυμούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι διατροφικές συνήθειες των διαβητικών είναι απαραίτητο να διαμορφώνονται σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό τους, ενώ επιβάλλεται να αποφεύγονται οι υπερβολές.
Ορισμένες από τις τροφές που ενισχύουν τους διαβητικούς στην προσπάθειά τους είναι οι εξής:
Σπαράγγια

Πρόσφατη επιστημονική έρευνα σε ποντίκια κατέδειξε ότι οι υψηλές δόσεις εκχυλισμάτων σπαραγγιών είχαν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και τη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
Ξίδι
Λίγο ξίδι σε πιάτα πλούσια σε υδατάνθρακες γίνεται σύμμαχος στη μάχη κατά του σακχάρου, γεγονός που οφείλεται στα πεπτικά ένζυμα που δεσμεύει το ξίδι εμποδίζοντάς τα να μετατρέψουν τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, σε υγιείς εθελοντές που κατανάλωναν τέσσερα κουταλάκια του γλυκού άσπρο ξίδι μαζί με σαλάτες και δύο λεπτές φέτες άσπρο ψωμί, μειωνόταν κατά 30% η αύξηση του σακχάρου στο αίμα τους.
Κανέλα
Μία κουταλιά κανέλα την ημέρα μπορεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται στο ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης.
Κριθάρι
Σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Creighton, το κριθάρι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Η ιδιότητά του αυτή οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του κριθαριού στη φυτική ίνα β-γλυκάνη. Το αναποφλοίωτο κριθάρι έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το αποφλοιωμένο.
Σκόρδο
Χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση προστατεύει τους διαβητικούς από εκφυλιστικές παθήσεις των αγγείων που προκαλεί συχνά ο σακχαρώδης διαβήτης.
Αλόη
Η χρήση της αλόης ως συμπληρώματος διατροφής μειώνει, σύμφωνα με έρευνες, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Κατά τη διάρκεια πειράματος σε μη ινσουλινοεξαρτώμενους ασθενείς, οι οποίοι λάμβαναν ένα κουταλάκι του γλυκού αλόη καθημερινά επί 14 εβδομάδες, διαπιστώθηκε μείωση της γλυκόζης στο αίμα τους κατά 45%.
Βρώμη
Συμβάλλει στη διατήρηση του σακχάρου σε σταθερά επίπεδα χάρη στην ιδιότητά της να σχηματίζει «χυλό» στο στομάχι με αποτέλεσμα να καθυστερεί τη διαδικασία της πέψης. Ως εκ τούτου δεν αυξάνει απότομα τη γλυκόζη στο αίμα μετά την κατανάλωσή της. Εκτός από τον χαμηλό γλυκαιμικό της δείκτη η βρώμη προτιμάται επειδή παρατείνει το αίσθημα κορεσμού.
Μαντζουράνα
Η μαντζουράνα παρεμποδίζει τη γλυκοζυλίωση των πρωτεϊνών, μια διαδικασία που ευθύνεται για σοβαρές επιπλοκές των διαβητικών, όπως το διαβητικό πόδι και αγγειοπάθειες που προκαλούν ακόμη και τον θάνατο.
Γιατί είναι απαραίτητη η απώλεια βάρους
Οταν το σωματικό βάρος μειώνεται, ελαττώνονται αμέσως οι ανάγκες του οργανισμού σε ινσουλίνη. Οπως εξηγούν οι γιατροί του Διαβητολογικού Κέντρου Τζανείου, η γλυκόζη προέρχεται κυρίως από τη διάσπαση των υδατανθράκων. Αυτή πρέπει να εισέλθει στα κύτταρα, όπου μετατρέπεται σε ενέργεια την οποία χρησιμοποιεί το άτομο για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Στην περίπτωση που κάποιος έχει σακχαρώδη διαβήτη τα κύτταρα του σώματος δεν μπορούν να πάρουν γλυκόζη, επειδή η ινσουλίνη, η οποία βοηθά την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ή απουσιάζει εντελώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίμα των διαβητικών να πλημμυρίζει από γλυκόζη.
Με την εφαρμογή της σωστής διατροφής ελέγχεται η ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνεται και η ινσουλίνη που παράγεται στο αίμα συγκρατεί τη γλυκόζη σε ανεκτά επίπεδα.
Μικρές συμβουλές:
Μην απογοητεύεστε αν «χαλάσετε» κάποια στιγμή τη δίαιτα. Ομως μην την εγκαταλείπετε.
Διαμορφώστε σε συνεργασία με τον γιατρό σας ένα διαιτολόγιο που ταιριάζει στις καθημερινές συνήθειες, ασχολίες και ανάγκες.
Διαφορετικά η προσπάθειά σας δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Μην παραλείπετε γεύματα.
Σε περίπτωση που παραλείψετε ένα γεύμα, μη φάτε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού στο επόμενο προσπαθώντας να αναπληρώσετε τη «χαμένη» τροφή.
Πρέπει να τρώτε κάθε φορά την ίδια ποσότητα τροφής, ώστε να διατηρείτε το σάκχαρο σας σταθερό.
 
 
 
 
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα