Το τερπνό γίνεται και ωφέλιμο

καυτό μπάνιο
καυτό μπάνιο

Ένα καυτό μπάνιο μπορεί να είναι ευεργετικό για τη διατήρηση του σωματικού βάρους, αλλά και για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Σύμφωνα με έρευνες, όταν κάνουμε μπάνιο με καυτό νερό, η ενέργεια που ξοδεύει το σώμα μας αυξάνεται μέχρι και 80% και καίμε 126 θερμίδες την ώρα, όσο δηλαδή καίμε με μισή ώρα περπάτημα. Η καύση αυτή είναι ευεργετική και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, και στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σε χαμηλά επίπεδα.
Βασική μέτρηση για το σάκχαρο είναι αυτή της γλυκόζης. Έχει αποδειχθεί ότι μετά από άσκηση, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πέφτουν. Αναπάντεχα, βρέθηκε ότι μετά από το καυτό μπάνιο, τα επίπεδα της γλυκόζης ήταν κατά 10% χαμηλότερα από ότι μετά από άσκηση. Αυτό πιθανόν να συμβαίνει γιατί το ζεστό μπάνιο ανεβάζει τη θερμοκρασία των μυών προκαλώντας την έκκριση πρωτεϊνών θερμικού σοκ (heat shock protein).
Οι πρωτεΐνες θερμικού σοκ παράγονται από τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος όταν αυτό θερμαίνεται. Επιδρούν βοηθώντας στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ενώ έχει βρεθεί ότι τα επίπεδα των πρωτεϊνών αυτών είναι χαμηλότερα σε άτομα με παχυσαρκία και διαβήτη.
Δεν τελειώνουν όμως εκεί τα θετικά. Βρέθηκε λοιπόν ότι η παθητική θέρμανση του σώματος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής που συχνά συναντάμε σε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Καταλήγουμε έτσι ότι με ένα συνδυασμό φυσικής δραστηριότητας και παθητικής θέρμανσης, όπως είναι το καυτό μπάνιο και η σάουνα, μπορεί τα άτομα που δεν μπορούν να κάνουν έντονη άσκηση, να δουν ευεργετικά αποτελέσματα.
Ετοιμάστε λοιπόν τη μπανιέρα σας! Πρέπει ωστόσο να τονίσουμε ότι παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα και τη χαρά που μας προκαλεί να γνωρίζουμε ότι κάτι τόσο ευχάριστο είναι παράλληλα και ευεργετικό, δεν αντικαθιστά τα οφέλη της σωματικής άσκησης. Επίσης άτομα με καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να συμβουλευθούν γιατρό πριν το δοκιμάσουν.
 
Πηγή: bioximikos.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα