Δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωστη για το διαβήτη στην Πάτρα

Οι κάτοικοι της Πάτρας, 5 & 6/4 θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν δωρεάν εξετάσεις και να πληροφορηθούν εάν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν ή εάν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη και είναι καλά ρυθμισμένοι.

Δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση για τον σακχαρώδη διαβήτη

Οι κάτοικοι της Πάτρας θα έχουν την ευκαιρία 5 και 6 Απριλίου, να κάνουν εξετάσεις και να πληροφορηθούν εάν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν ή εάν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη και είναι καλά ρυθμισμένοι.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο, στις 10:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00, και την Κυριακή, στις 10:00 – 13:00, στο ξενοδοχείο Achaia Beach,

θα διενεργούνται δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) σε όσους το επιθυμούν, προκειμένου αφενός μεν, να εντοπιστούν άτομα με διαβήτη και να παραπεμφθούν στους ιατρούς τους για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση, αφετέρου δε, να διαπιστωθεί εάν οι ήδη πάσχοντες είναι καλά ρυθμισμένοι.

Οι μετρήσεις θα γίνονται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με τη λήψη αίματος από το δάκτυλο (μια σταγόνα).

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα επιστημονικής ημερίδας του Πανελληνίου Προγράμματος Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης τόσο των ιατρών και επαγγελματιών υγείας, όσο και του ευρύτερου κοινού γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη, με τίτλο «Πρόλαβε το Διαβήτη σου και αν έχεις ήδη, αντιμετώπισέ τον σωστά» 2014.

Το Πρόγραμμα διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) και την Ελληνική Ακαδημία Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and Arts – E.A.S.A.), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγείας της E.A.S.A. (E.I.H.), τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, τα κατά τόπους Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία και Διαβητολογικά Κέντρα και την Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.). Ολόκληρο το Πρόγραμμα διεξάγεται υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.).

Η πρωτοβουλία της προσπάθειας αυτής έχει αναληφθεί από το 2012, με γνώμονα την επείγουσα οδηγία του ερευνητικού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), μετά από ομόφωνη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου (18 Μαρτίου 2012), σχετικά με την ανάληψη δράσεων κατά του σακχαρώδη διαβήτη, με απώτερο στόχο την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας του και στην Ελλάδα.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν 1.000.000 διαβητικά άτομα και
περίπου 250 – 300.000 άλλα που δε γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη.

Το 2012 το Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε πέντε πόλεις της Ελλάδας (Λάρισα, Χανιά, Καβάλα, Δημητσάνα και Αθήνα) και το 2013 σε άλλες πέντε (Λαμία, Σέρρες, Μυτιλήνη, Βόλος και Αθήνα).

Για το 2014, αφετηρία του Προγράμματος αποτέλεσε το Ηράκλειο (12 – 14 Μαρτίου), ενώ ακολουθούν η Πάτρα (4 – 6 Απριλίου), η Αλεξανδρούπολη (13 –15 Ιουνίου), η Θεσσαλονίκη (20 – 22 Ιουνίου) και τα Ιωάννινα (10 –12 Οκτωβρίου).

«Πρόλαβε το Διαβήτη σου και αν έχεις ήδη, αντιμετώπισέ τον σωστά»

Από το πρόγραμμα της επιστημονικής ημερίδας, που ξεκινά την Παρασκευή 4 Απριλίου στις 16:30 μ.μ., ξεχωρίζει το Στρογγυλό Τραπέζι «Συνδυασμός αντιδιαβητικών δισκίων με ινσουλίνη ή και GLP-1 ανάλογα», το οποίο θα συντονίσει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), καθηγητής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, ακαδημαϊκός και μέλος της
Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ – Αυστρία), Σωτήριος Α. Ράπτης.

Στην συζήτηση θα συμμετάσχουν η Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγήτρια Παθολογίας και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών) Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου, o αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη (Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική – Μονάδα Έρευνας και Διαβητολογικό Κέντρο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ») Αθανάσιος Ε. Ράπτης και ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη, Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Αγαθοκλής Ι. Ψυρόγιαννης.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η Τελετή Έναρξης στις 19:30 μ.μ., την οποία θα προσφωνήσουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι και η εκδήλωση θα κλείσει με τη διάλεξη (20:00 – 21:30) με θέμα «Η επιδημία της χρόνιας νεφρικής νόσου και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος», με προέδρους τον καθηγητή κ.Ράπτη και τον καθηγητή Παθολογίας-Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, διευθυντή του Νεφρολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και πρόεδρο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Δημήτριο Σ. Γούμενο.

Τη Διάλεξη θα δώσει ο Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνος της Νεφρολογικής Μονάδας της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»), Δημήτριος Β. Βλαχάκος.

Επίσης στην ημερίδα θα συζητηθούν από τους ειδικούς τα θέματα «Κατευθυντήριες οδηγίες και στόχοι της θεραπείας της αρτηριακήςυπέρτασης», «Παρουσίαση κλινικών περιστατικών με προτεινόμενες θεραπευτικές επιλογές στην υπέρταση (Διαδραστική συμμετοχή κοινού– voting system)», «Κατευθυντήριες οδηγίες και στόχοι θεραπείας της δυσλιπιδαιμίας», «Παρουσίαση κλινικών περιστατικών με προτεινόμενες θεραπευτικές επιλογές στη δυσλιπιδαιμία (Διαδραστική συμμετοχή κοινού – voting system)», «Μεταβολικό σύνδρομο και φλεγμονή: κίνδυνος ανάπτυξης τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου. Μύθος ή πραγματικότητα;», «Νεότερα δεδομένα στην ινσουλινοθεραπεία και στις αντλίες συνεχούς εγχύσεως ινσουλίνης», διαβήτης και λοιμώξεις», «Διάγνωση και αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού», «Η αποφασιστική συμμετοχή του γαστρεντερο-παγκρεατικού άξονα στην αναχαίτιση του καρδιομεταβολικού συνδρόμου», «Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της επίτευξης στόχου της LDL-C. Νεότερα δεδομένα με τον συνδυασμό αντιλιπιδαιμικών φαρμάκων σε ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου» και «Σακχαρώδης διαβήτης: η σιωπηλή μάστιγα και η σύγχρονη αντιμετώπισή της».

Στην ενημερωτική ομιλία για το κοινό θα συζητηθούν τα θέματα «Δυνατότητες και όρια στη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης στο διαβητικό άτομο», «Η σημασία της αυτομέτρησης του σακχάρου αίματος στην καθ’ ημέρα πράξη», «Γαστρεντερικός σωλήνας: ο “τροχονόμος” της εκκρίσεως της ινσουλίνης από το πάγκρεας», «Νεότερες ινσουλίνες», «Διαβήτης κύησης», «Διαβήτης και καρδιά» και «Άσκηση, σωστή διατροφή και αποφυγή καπνίσματος βασικοί παράγοντες στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη».

Θα ακολουθήσει γενική συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα