Διατροφή χωρίς γλουτένη μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη Ι

Gluten-free-symbol-600
Gluten-free-symbol-600

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα, υπέδειξε σχέση της διατροφής χωρίς γλουτένη με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1.
Η διατροφή χωρίς γλουτένη, πριν τη γέννηση ή από πολύ νωρίς, μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1, τουλάχιστον στους ποντικούς, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα είδος ποντικού που είναι ευάλωτο στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 1. Στις μητέρες χορηγήθηκε είτε διατροφή χωρίς γλουτένη είτε φυσιολογική κατά τη διάρκεια της κύησης και όταν θήλαζαν. Όταν τα μικρά ήταν 4 εβδομάδων, οι ερευνητές άρχισαν να τους χορηγούν φυσιολογική διατροφή.
Περίπου το 50% των μικρών ποντικών των οποίων οι μητέρες έλαβαν φυσιολογική διατροφή εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 μέχρι την ηλικία των 30 εβδομάδων, σε σύγκριση με ποσοστό 22% των μωρών των οποίων οι μητέρες ακολούθησαν διατροφή χωρίς γλουτένη.
Ερευνητές του University of Copenhagen, στη Δανία, εικάζουν ότι η διαφορά στον κίνδυνο του διαβήτη μπορεί να συνδέεται με βακτήρια του εντέρου.
Οι μητέρες και τα μωρά στην ομάδα χωρίς γλουτένη είχαν αυξημένα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων εντέρου σε σύγκριση με μητέρες και μωρά που ακολούθησαν φυσιολογική διατροφή.
Τα βακτήρια του εντέρου είναι γνωστό πως παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, δήλωσαν οι ερευνητές και ο διαβήτης 1 είναι μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.
Η Dr. Victoria Hsiao, του University of Rochester Medical Center, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα. δήλωσε ότι είναι νωρίς να ισχυριστούμε ότι τα ευρήματα αφορούν και τους ανθρώπους. Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν είναι σαφές αν οι μικροί ποντικοί που δεν εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 μέχρι τις 30 εβδομάδες ηλικίας θα εμφανίσουν τη νόσο αργότερα.
Η Hsiao θεωρεί τα ευρήματα ενδιαφέροντα και ότι χρειάζονται νέες έρευνες.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ’’Diabetes“.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα