Outview Film Festival στην Ταινιοθήκη, 23 Μαΐου 2014

Εκδήλωση: Healing By Sharing «Γιατριά μέσα από το μοίρασμα του βιώματος» μια εμπειρική προσέγγιση της Νατάσας Παπαδημητρίου
FINAL_OUTVIEW-Poster
FINAL_OUTVIEW-Poster

To 8th Outview Film Festival περήφανα παρουσιάζει την εκδήλωση με τίτλο: “Healing By Sharing
«Γιατριά μέσα από το μοίρασμα του βιώματος» μια εμπειρική προσέγγιση της Νατάσας Παπαδημητρίου
Παρασκευή 23 Μαΐου 2014, ώρα 20.30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 ) Μετρό: Κεραμεικός  Είσοδος ελεύθερη
«Είχα να τη δω  δυο χρόνια. Τη συνάντησα πάλι στο γνωστό μας καλοκαιρινό προορισμό κι έδειχνε σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα. Καθόμασταν στο café απέναντι από τον επιβλητικό βράχο, όπου δεκάδες  γυναίκες κολυμπούσαν να φτάσουν κάθε πρωί.
Δεν ήξερα αν έπρεπε να πω τίποτα για την περιπέτεια της με τον καρκίνο που ήξερα ότι είχε περάσει. Το μόνο που είπα ήταν « σαν να μην πέρασε μια μέρα από πάνω σου».
Και εκείνη άρχισε, μόνη της με τόλμη και χαμόγελο να μιλάει για την εμπειρία της με τον καρκίνο. Την κοίταξα με ενθουσιασμό και τη  ρώτησα «δεν το κρύβεις, το συζητάς ανοιχτά;» και μου απαντάει:  «έχουμε φτιάξει και ένα βίντεο με φωτογραφίες από όλες τις φάσεις που πέρασα».
Δώσαμε ραντεβού το ίδιο απόγευμα κιόλας. Ανέβηκα με μεγάλη χαρά στο σπίτι που την φιλοξενούσε  και βάλαμε αμέσως το βίντεο. Ήταν ντυμένο  με μουσική, αλλά το πιο ωραίο ντύσιμο ήταν η φωνή της που συγχρονίζονταν  με τις εικόνες και περιέγραφε ακόμα πιο ζωντανά ότι εκείνες έδειχναν  αλλά και ότι δεν μπορούσαν  να δείξουν.
Βούρκωσα από χαρά, σοβαρά το λέω, επιτέλους μια γυναίκα μιλά ανοιχτά για κάτι που συμβαίνει σε χιλιάδες, εκατομμύρια γυναίκες που σιωπούν. Έτσι γεννήθηκε, εκείνη την υπέροχη στιγμή, αυτή η ιδέα της εκδήλωσης.»
Από την Annie Springel,  τη Barbara Hammer,  τον Michael Stock με την ταινία του Healing By Sharing (που παίξαμε στο περσινό outview)  και πάρα πολλούς άλλους καλλιτέχνες, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και ηχεί σαν σύνθημα μέσα από τις ταινίες τους και την δουλειά τους:
«Μιλήστε ανοιχτά όχι μόνο για τη σεξουαλικότητα σας αλλά για όλα τα θέματα ταμπού, ξορκίστε την απομόνωση και μπορεί να είναι η αρχή της θεραπείας, μην τρέφετε μέσα σας τους πόνους και φόβους σας, μοιραστείτε τους, δημιουργήστε πάνω σε αυτούς και πάνω από όλα νιώστε την τύχη του να έχετε δίπλα σας καλούς συντρόφους, φίλους, οικογένεια.»
Φράσεις κλειδιά που εμφανίζονται περήφανα και στις τρεις δουλειές των δημιουργών. Εμμέσως πλην σαφώς σου στρέφουν το βλέμμα στο «μοίρασμα» και σου κλείνουν το μάτι με χαμόγελο, «ο/η σύντροφός μου ήταν εκεί δίπλα μου» και η έννοια του «δίπλα μου» η έννοια της συντροφικότητας αποκτά αυτόματα μια άλλη, ουσιαστική αξία και τόσο δυνατή που πάντα στέκεται εκεί δίπλα στην κάθε ιστορία αποθεραπείας που έχω ακούσει μέχρι σήμερα.
Είναι πολύ της μόδας η χημειοθεραπεία, τι φοράνε όμως εκείνες τις μέρες;  και ένα κολάζ φωτογραφιών με ιδιαίτερο styling σχηματίζουν μια δική τους πολύ πιο γυναικεία “vogue” (Love Art Laboratory – Chemo Fashion Show – Annie Sprinkle 2005).
Μετά την προβολή του video «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ, ΙΟΥΛΙΟΣ 2011-ΙΟΥΛΙΟΣ 2012» θα ακολουθήσει πάνελ με τις:
Η Νατάσα Παπαδημητρίου, αν και όχι καλλιτέχνιδα, είναι ενεργή φεμινίστρια από χρόνια, καθηγήτρια  και συνιδιοκτήτρια του (κατ’ ουσίαν γυναικείου) βιβλιοπωλείου Πυξίδα στη Θεσσαλονίκη, αντιμετώπισε τον καρκίνο εξίσου δημιουργικά. Έχοντας συνεχώς στο πλευρό της τη σύντροφό της και την οικογένειά της,  πάλεψε την αρρώστια, άντεξε τις παρενέργειες της θεραπείας, νίκησε τον καρκίνο και εμπνεύστηκε από την εμπειρία αυτή.
«Δεν είμαι μια καλλιτέχνης που αρρώστησε είμαι μια γυναίκα, που εμπνεύστηκα καλλιτεχνικά από την πάλη με την αρρώστια».
Βέρα  Σιατερλή, εικαστικός, και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής  της ηλεκτρονικής εφημερίδας “Φύλο Συκής” όπου και αρθρογραφεί. Ακόμη είναι μέλος της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας ενάντια στη βία κατά των γυναικών.
Σχετικά με τον καρκίνο έχει παρακολουθήσει το διετές σεμινάριο εθελοντών της Gestalt που πραγματοποιείται στο σύλλογο ΚΕΦΙ και στηρίζει την ειλικρινή στάση απέναντι στον Εαυτό μας τον Καρκίνο και το κοινωνικό περιβάλλον.
Έλενα Παπαδοπούλου, είναι λεσβία μητέρα και εκπαιδευτικός και περιστασιακά μουσικός.
Ακολουθήστε την παρουσίασή της χωρίς φόβο για «επάρατες νόσους», χωρίς προκαταλήψεις. Η αρρώστια  είναι κομμάτι της ζωής μας, αγκαλιαστείτε  για να το ξορκίσετε και απολαύστε την ίαση.
*Η φωτογραφία είναι από το video της Νατάσσας Παπαδημητρίου
Outview Film Festival
www.outview.gr
info@outview.gr
Υ.Γ. 1 τη στιγμή που γράφεται αυτό το δελτίο τύπου η μαμά μου ετοιμάζεται να πάει να κάνει παρέα στην Κα Βίκυ που κάνει τις χημειοθεραπείες της. Από τις υπόλοιπες φίλες του «καρέ τους» κάποιες λένε ότι δεν πάνε γιατί είναι κακή τύχη και κάποιες θαυμάζουν την μαμά μου που πάει αλλά και πάλι δεν πάνε, η Κα Βίκυ χαίρεται και τις μοιράζει κι εκείνη ευχές με την σειρά της και πιστέψτε με ανταλλάσουν χαμόγελα και πάντα όταν επιστρέφει η μαμά μου έχει να μου πει κάποια καινούργια περιπέτεια γέλιου σε αυτήν την δύσκολη στιγμή.
Υ.Γ. 2 Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της πιο αγαπημένης μου ξαδέρφης.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα