Υπέρβαρο το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού

Στοιχεία σοκ για τα επίπεδα παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανθρώπων στον πλανήτη οι οποίοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι φθάνει πλέον το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού
υπέρβαρο
υπέρβαρο

Ο αριθμός των ανθρώπων στον πλανήτη οι οποίοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, δηλαδή έχουν βάρος παραπάνω από το κανονικό, ξεπερνά τα 2,1 δισεκατομμύρια (από 857 εκατ. το 1980), φθάνοντας πλέον σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού (30%), σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», με επικεφαλής της έρευνας μία ελληνικής καταγωγής επιστήμονα.
Η χώρα με τους περισσότερους παχύσαρκους είναι οι ΗΠΑ (το 13% των συνολικών παχύσαρκων διεθνώς και σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικους στη χώρα) και ακολουθούν κατά σειρά Κίνα, Ινδία, Ρωσία και Βραζιλία.
Συνολικά εκτιμάται ότι στη Γη υπάρχουν πάνω από 671 εκατ. παχύσαρκοι (δηλαδή με δείκτη σωματικής μάζας πάνω από 30, ενώ οι υπέρβαροι έχουν 25-30). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, όπου το 58% των ανδρών και το 65% των γυναικών άνω των 20 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου ζουν το 62% των παχύσαρκων του πλανήτη, οι παχύσαρκοι άνδρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες, ενώ αντίστροφα στις αναπτυσσόμενες χώρες υπερτερούν οι παχύσαρκες γυναίκες. Μεταξύ 1980-2013, τα ποσοστά των υπέρβαρων ενηλίκων παχύσαρκων ανδρών παγκοσμίως έχουν αυξηθεί από 29% σε 37% και των γυναικών από 30% σε 38%.
Μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, ο αριθμός υπέρβαρων και παχύσαρκων έχει αυξηθεί σημαντικά κατά σχεδόν 50% μέσα στις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Στις ανεπτυγμένες χώρες ειδικότερα, το 23% των κοριτσιών και το 24% των αγοριών έχουν βάρος πάνω από το κανονικό. Στις αναπτυσσόμενες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 13% και για τα δύο φύλα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί, όσο οι χώρες αυτές γίνονται πλουσιότερες.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Εμμανουέλα Γακίδου, απόφοιτο του Χάρβαρντ, επισημαίνουν ότι σε καμία χώρα δεν φαίνεται να υπάρχει πραγματικά μείωση της παχυσαρκίας.
Το πρόβλημα αποδίδεται στον «εκσυγχρονισμό του κόσμου», που οδηγεί σε «σωματική αδράνεια σε όλα τα επίπεδα». Επίσης στις αιτίες περιλαμβάνεται η «ενεργή προώθηση της κατανάλωσης τροφίμων από τη βιομηχανία» και η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.
Η μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία για 188 χώρες, σύμφωνα με το ΒΒC, καλεί τις αρμόδιες Αρχές να δράσουν επειγόντως με συντονισμένο τρόπο για την καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας.
Όπως δήλωσε η Γακίδου, «αντίθετα με άλλους μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια υγεία, όπως το κάπνισμα και η παιδική διατροφή, η παχυσαρκία δεν μειώνεται διεθνώς».
Πρόσθεσε πάντως ότι υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι η επιδημία της παχυσαρκίας έχει πια «πιάσει ταβάνι» σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες και πλέον σταθεροποιείται.
Όπως είπε όμως, «ο στόχος του ΟΗΕ να σταματήσει η αύξηση της παχυσαρκίας έως το 2025 είναι πολύ φιλόδοξος και είναι απίθανο να επιτευχθεί χωρίς συντονισμένη δράση».
Πηγή: naftemporiki.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Υπογλυκαιμία & Καρδιά: Μερικά πράγματα που πρέπει άμεσα να μάθουμε... - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Υπογλυκαιμία & Καρδιά: Μερικά πράγματα που πρέπει άμεσα να μάθουμε…

Η υπογλυκαιμία δεν είναι κάτι τόσο αθώο όσο νομίζουμε, και οι επιπλοκές δεν προέρχονται αναγκαστικά από τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης. Στο άρθρο εξηγούμε όλες τις συνέπειές της στον οργανισμό μας...