Τα κεράσια αγαπούν την υγεία

Πεντανόστιμα, ζουμερά και πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας! Πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μέταλλων.
κεράσια
κεράσια

Τα πεντανόστιμα κεράσια, είναι ένα άλλο αγαπημένο φρούτο της Άνοιξης. Σήμερα τα βρίσκουμε από αρχές Μαΐου έως και αρχές Αυγούστου.

Τα κεράσια έχουν ως πιθανό τόπο καταγωγής, σύμφωνα με τους αρχαίους έλληνες, τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξ ου και το όνομα) κοντά στον Εύξεινο Πόντο. Έπειτα έφτασαν στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην Ελλάδα παράγονται στην Πιερία, την Έδεσσα, τη Ροδόπη, τα Γρεβενά, και σε άλλα μέρη της βόρειας Ελλάδας ενώ θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας.

Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι – γνωστό και ως Prunus avium στους βοτανολόγους – και το ξινό κεράσι, γνωστό ως βύσσινο (επιστημονική ονομασία Prunus cerasus). Από τις γλυκές ποικιλίες ιδιαίτερες προτιμήσεις συγκεντρώνει αυτή με τους μεγάλους, βαθυκόκκινους και χυμώδεις καρπούς.

Οφέλη για την υγεία

Τα κεράσια είναι ένα από τα φρούτα με λίγες θερμίδες. Ωστόσο, τόσο τα γλυκά, όσο και τα ξινά κεράσια είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μέταλλων.

Τα κεράσια είναι φρούτα πλούσια σε χρωστικές  φλαβονοειδείς ουσίες , που είναι γνωστές  ως γλυκοζίτες ανθοκυανινών.  Οι Ανθοκυανίνες είναι κόκκινες, μοβ ή μπλε χρωστικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά.
Είναι συγκεντρωμένες κυρίως στην φλούδα, και είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οι ανθοκυανίνες βρέθηκε σε πειράματα ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος.

Οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης, θα μπορούσαν να επιτρέπουν ένα καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και να αποτρέπουν την υπεργλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη.

Με βάση άλλες ερευνητικές ενδείξεις, φαίνεται ότι τα πετροκέρασα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου, ορισμένων παθήσεων της γήρανσης, καθώς και στην αντιμετώπιση ορισμένων νευρολογικών προβλημάτων και  στην αντιμετώπιση ορισμένων καταστάσεων που προδιαθέτουν για διαβήτη.

Τα κεράσια είναι πλούσια στην σταθερή αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται το βράδυ από την επίφυση, στο κέντρο του εγκεφάλου μας και βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού μας.

Συμβάλλει στην ηρεμία  του νευρικού συστήματος, βοηθάει στην ευερεθιστότητα, και συμβάλλει στην ανακούφιση από ορισμένες νευρώσεις, αϋπνία και πονοκεφάλους. Η παραγωγή μελατονίνης τείνει να μειωθεί καθώς γερνάμε, κάτι το οποίο εξηγεί γιατί υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά αϋπνίας στους ηλικιωμένους.

Τα κεράσια και κυρίως τα πετροκέρασα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή, πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά,  που είναι πολύτιμα για την υγεία. Τέτοιες ουσίες είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο. Τα συστατικά αυτά δρουν προστατευτικά σαν περισυλλέκτες (scavengers) των βλαβερών ελευθέρων ριζών και έναντι των Reactive oxygen species (ROS), που παίζουν αρνητικό ρόλο στην διαδικασία της γήρανσης καθώς και στην διαδικασία ανάπτυξης διαφόρων νοσημάτων.

Τα κεράσια είναι καλή πηγή μέταλλων, όπως το κάλιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο. Το κάλιο είναι σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των  υγρών του σώματος και συμβάλλει στην φροντίδα  της αρτηριακής πίεσης.

Επιλογή, Συντήρηση, Χρήση

Πρέπει να επιλέγουμε κεράσια με λαμπερό χρώμα χωρίς χτυπήματα. Είναι καλύτερα να έχουν ακόμα το κοτσάνι τους. Τα φρέσκα κεράσια δεν διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μπορούν να διατηρηθούν για λίγες ημέρες στην συντήρηση του οικιακού ψυγείου. Πρέπει πάντα να πλένονται πριν από την κατανάλωση (κατά προτίμηση με νερό χλιαρό).

Τα κεράσια καταναλώνονται νωπά, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για παρασκευή πολλών γλυκισμάτων. Μπορούμε να φτιάξουμε φρουτοσαλάτα (σε συνδυασμό με ροδάκινο, αχλάδι, βερίκοκο και ανανά).

Μπορούμε να προσθέσουμε αποξεραμένα κεράσια σε βρώμη μαζί με το γάλα το πρωί, σε κεικ ή μπισκότα. Μπορούμε να φτιάξουμε κερασόπιτα ή τάρτα κερασιού ή μπάρα τσιζκέικ με κεράσι κ.α.

Γίνονται επίσης νόστιμο γλυκό του κουταλιού και ωραία μαρμελάδα.

Ο χυμός τους πίνεται πολύ ευχάριστα και μπορεί να αποτελέσει την βάση για σιρόπι που γαρνίρει άλλα γλυκά, γιαούρτι ή παγωτά.

Μια μέτρια μερίδα κεράσια 73 γρ. περιέχει:

Νερό   (gr.) 57.6
Ενέργεια (Kcal) 44
Πρωτεΐνες (gr.) 0.74
Λιπαρά (gr.) 0.14
Υδατάνθρακες (gr.) 11.21
Φυτικές Ίνες (gr.) 1.5
Ασβέστιο (mg) 9
Σίδηρο (mg) 0.25
Μαγνήσιο (mg) 8
Φώσφορο (mg) 15
Κάλιο (mg) 155
Νάτριο (mg) 0
Ψευδάργυρο (mg) 0.05
Βιταμίνη C (mg) 4.9
Θειαμίνη (mg) 0.02
Ριβοφλαβίνη (mg) 0.02
Νιασίνη (mg) 0.1
Βιταμίνη B-6 (mg) 0.03
Βιταμίνη A (IU) 45

Πηγή: mydiatrofi.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα