Η λήψη μεγαλύτερης ποσότητας πρωτεϊνης στο πρωινό γεύμα πιθανόν συμβάλλει στη μείωση των απότομων μεταβολών των τιμών της γλυκόζης αίματος για τους ανθρώπους που νοσούν από διαβήτη τύπου 2, προτείνει μια νέα μελέτη.
Η μελέτη, που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι, παρακολούθησε τα επίπεδα της γλυκόζης, της ινσουλίνης και των ορμονών σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, μετά τα πρωινά και το μεσημεριανό τους γεύμα.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στην πρώτη ομάδα τα άτομα έτρωγαν πρωινό γεύμα πλούσιο σε πρωτεϊνη, ενώ στη δεύτερη, το πρωινό τους ήταν πλούσιο σε υδατάνθρακες. Το μεσημεριανό γεύμα ήταν και για τις δύο ομάδες ισορροπημένο σε σχέση με την περιεκτικότητά του σε πρωτεϊνες και υδατάνθρακες.
Η πρώτη ομάδα εμφάνιζε χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης αίματος μετά το γεύμα, και ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης –κάτι που δείχνει πως ο οργανισμός τους ρύθμιζε κατάλληλα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Οι ερευνητές, λοιπόν, προτείνουν στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να προσλαμβάνουν αρκετές πρωτεϊνες στο πρωινό γεύμα, χωρίς βέβαια να υπερβάλλουν στην ποσότητα: 25 με 30 γραμμάρια πρωτεϊνης είναι αρκετά για να μειώσουν τις πιθανότητες απότομων μεταβολών στα σάκχαρα μέσα στην ημέρα.
«Ξέρουμε πως το τι τρώμε καθώς και το πότε το τρώμε κάνει τη διαφορά, καθώς και πως αν παραλείπεται το πρωινό γεύμα υπάρχουν μεγαλύτερες μεταβολές στα επίπεδα της γλυκόζης κατά το μεσημεριανό γεύμα», λέει ο Jill Kanaley, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, στο Τμήμα Φυσιολογίας, Διατροφής & Άσκησης.
«Το πρώτο γεύμα της μέρας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη γλυκαιμική διαχείριση στα επόμενα γεύματα».
«Είναι, ωστόσο, σημαντικό οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 να καταλάβουν πως η κάθε τροφή τους επηρεάζει διαφορετικά, και να κατανοήσουν πώς ανταποκρίνονται στο κάθε γεύμα, μετρώντας με συνέπεια τα επίπεδα της γλυκόζης τους.»
Πηγή: diabetes.co.uk
Σχετικά άρθρα
Suma Powder
Η ρίζα Σούμα είναι γνωστή και ως Ginseng της Βραζιλίας και χρησιμοποιείται ευρέως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ως βότανο για διάφορες παθήσεις.Τα τελευταία χρόνια, η ρίζα Σούμα έγινε γνωστή παγκοσμίως, λόγω της χρήσης της από πολλούς αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ψήσιμο και τηγάνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη
Οι άνθρωποι με οριακά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν τον διαβήτη, ίσως πρέπει να…
Άλευρα χωρίς γλουτένη
Είναι άξιο θαυμασμού το πόσα είδη αλεύρων χωρίς γλουτένη υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, γνωρίζοντας και την ιδιαίτερη υφή, αρωμα, συμπεριφορά του καθενός στα εδέσματά μας.
Πώς η Διατροφή Μίμησης Νηστείας (FMD) μειώνει τα σημάδια γήρανσης του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και την αντίσταση στην ινσουλίνη
Ενώ μειώνει και τη βιολογική ηλικία στον άνθρωπο, σύμφωνα με νέα μελέτη