Αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη για όσους δουλεύουν βάρδιες

Η εργασία σε εναλλασσόμενες βάρδιες, αλλά ιδίως η νυχτερινή, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2
Βάρδιες
Βάρδιες
Η εργασία σε εναλλασσόμενες βάρδιες, αλλά ιδίως η νυχτερινή, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Occupational and Environmental Medicine».
Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες, συγκριτικά με τις γυναίκες, καθώς και για όσους έχουν συχνότερες εναλλαγές στο ωράριο εργασίας τους.
Προσοχή στο… ρολόι
Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα που είχαν δείξει ότι αν κανείς κοιμάται «λάθος» ώρες, αρχίζει να εμφανίζει διαβήτη μέσα σε διάστημα μόνο λίγων εβδομάδων. Επίσης, εκτός από τον διαβήτη, παλαιότερες έρευνες έχουν συσχετίσει την εργασία σε βάρδιες με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης και άλλων προβλημάτων, όπως πεπτικές διαταραχές, ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουατσόνγκ, αποδίδουν τον συσχετισμό στο γεγονός ότι όσο περισσότερο διαταράσσεται το βιολογικό ρολόι ενός ανθρώπου, τόσο αυτό αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας, ορμονικών-μεταβολικών διαταραχών και προβλημάτων ύπνου – όλοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν ιατρικά αρχεία που αφορούσαν 226.652 άτομα, εκ των οποίων οι 14.600 έπασχαν από διαβήτη τύπου 2. Όπως διαπίστωσαν, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες (αστυνομικοί, πυροσβέστες, γιατροί και νοσηλευτές, εργάτες κ.α.) έχουν κατά μέσο όρο 9% μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, σε σχέση με όσους δουλεύουν πρωινές ώρες, ενώ ειδικά για τους άνδρες ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 37%. Όταν κάποιος εργάζεται συχνά σε ακανόνιστες βάρδιες (και όχι σε συγκεκριμένες εναλλασσόμενες ώρες), τότε ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 42%.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν κάποιος τρώει αργά το βράδυ, αυξάνεται η πιθανότητα παχυσαρκίας και διαβήτη. Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες πρέπει λοιπόν να κάνουν υγιεινή διατροφή, να ασκούνται σωματικά και να μην τρώνε κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας τους.
Πηγή: tovima.gr
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

«Λαϊκό»: Θεραπεύουν τον διαβήτη με μεταμόσχευση κυττάρων

Το τέλος στις επιπλοκές του διαβήτη τύπου Ι και την καθημερινή χρήση ινσουλίνης αναμένεται να σημάνει για 20 Έλληνες, η λειτουργία της νέας μονάδας μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος στο νοσοκομείο «Λαϊκό».

Περισσότερα

Συνάντηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και αντιπροσώπων Διαβητικών Ομάδων, μεθαύριο Πέμπτη (20/07)

Δεν είχε χρόνο από τις 5 Ιουλίου ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Σωτήρης Μπερσίμης να ορίσει την πολύ σημαντική συνάντηση