Παγκόσμιος εφιάλτης ο διαβήτης

Σε παγκόσμια μάστιγα εξελίσσεται ο διαβήτης, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες οι διαβητικοί παγκοσμίως αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς -422 εκατομμύρια ενήλικες είχαν διαβήτη το 2014, 314 εκατομμύρια περισσότεροι απ’ ό,τι το 1980-, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα και ο ΠΟΥ επέλεξε να επικεντρωθεί στον διαβήτη, μια σοβαρή χρόνια νόσο που εκδηλώνεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει επαρκώς ινσουλίνη (την ορμόνη που ρυθμίζει τη συγκέντρωση του ζαχάρου στο αίμα) ή όταν ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη που παράγει.
Προειδοποιεί στην πρώτη σχετική παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησε ότι ο διαβήτης γίνεται γρήγορα «μείζον πρόβλημα για τις φτωχές χώρες» και ένα «καθοριστικό ζήτημα για την παγκόσμια δημόσια υγεία».
«Ο διαβήτης προελαύνει. Δεν είναι πλέον μια νόσος κατά κύριο λόγο των πλούσιων χωρών. Ο διαβήτης αυξάνεται ασταμάτητα παντού, πιο έντονα στις χώρες μεσαίου εισοδήματος. Αν θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο στην προσπάθειά μας να σταματήσουμε τη διάδοση του διαβήτη, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την καθημερινότητά μας: να τρώμε υγιεινά, να αθλούμαστε, να αποφεύγουμε την πρόσληψη υπερβολικού βάρους», τονίζει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν στον πρόλογο της έρευνας.
Η στατιστική
Τα κρούσματα διαβήτη είναι πιο συχνά στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ το 2012, ο διαβήτης αποτέλεσε αιτία θανάτου για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, στους οποίους πρέπει να προστεθούν 2,2 εκατομμύρια θάνατοι που προκλήθηκαν από ασθένειες οι οποίες έχουν σχέση με τον διαβήτη, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 3,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 43% πέθανε προτού φτάσει το 70ό έτος της ηλικίας.
Ακόμα κι αν δεν έχει μοιραία κατάληξη, αποτελεί συχνά κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, οξέος καρδιακού επεισοδίου, εγκεφαλικού και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα ποσοστά της νόσου αυξήθηκαν σημαντικά σε πολλές χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, το Μεξικό. Η συχνότητα της νόσου υπερδιπλασιάστηκε στους άνδρες στην Κίνα και την Ινδία μεταξύ 1980 και 2014.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης του διαβήτη καταγράφονται στα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού και ακολουθούν η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία. Η Τουρκία, για παράδειγμα, παρουσιάζει αλματώδη αύξηση κρουσμάτων διαβήτη, με 15% του πληθυσμού να πάσχει από διαβήτη από 7,6% που ήταν το 2000.
Οι περιοχές
Περισσότεροι από τους μισούς διαβητικούς στον κόσμο κατοικούν στη Νοτιοανατολική Ασία και στην περιοχή του Ειρηνικού, όπου οι διατροφικές συνήθειες άλλαξαν πολύ τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισοί διαβητικοί ενήλικες το 2014 ζούσαν σε πέντε χώρες: Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδονησία.
Η Βορειοδυτική Ευρώπη έχει τα μικρότερα ποσοστά διαβήτη και συνολικά στην Ευρώπη 60 εκατομμύρια πάσχουν από διαβήτη. Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει «τη δυνατότητα να ανατραπούν οι παρούσες τάσεις». Επιμένει στην ανάγκη να αποθαρρύνεται η κατανάλωση καπνού και τροφίμων βλαβερών για την υγεία, όπως τρόφιμα, ποτά, αναψυκτικά με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης, καθώς και να ενθαρρύνεται η τακτική σωματική άσκηση.
Επιπλέον, ζητά από τα κράτη-μέλη του να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον διαβήτη και να καταρτίσουν εθνικά προγράμματα καταπολέμησής του, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν υγιεινές επιλογές και τα συστήματα υγείας να διαγιγνώσκουν εγκαίρως τον διαβήτη και να χορηγούν τη θεραπεία στους ασθενείς, κυρίως την ινσουλίνη, σε προσιτή τιμή.
Χρυσούλα Κατσαρού
Πηγή: http://www.ethnos.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ΕΔΔΥΠΠΥ
Περισσότερα

Ενημέρωση Κοινού για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και την Κολπική Μαρμαρυγή από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων

Γ. Πατούλης: «Στηρίζουμε την προστασία των πολιτών με την έγκυρη ενημέρωση για σημαντικά νοσήματα»  Ολοκληρώθηκε με επιτυχία για…
αναλώσιμα διαβήτη
Περισσότερα

Κατεπείγουσα επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας για την επιβολή συμμετοχής 25% σε υγειονομικό υλικό που προμηθεύτηκε άτομο με διαβήτη τύπου 2

Κατεπείγουσα επιστολή με θέμα: «Άμεσες και αναγκαίες τροποποιήσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ)» απέστειλε…