Τα γαλακτοκομικά μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη 2

Τα άτομα που καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε λιπαρά έχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 50o συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη, στη Βιέννη.
Γαλακτοκομικά
Γαλακτοκομικά

Τα άτομα που καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε λιπαρά έχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 50o συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη, στη Βιέννη.
Η Δρ Ουλρίκα Έρικσον από το Κέντρο Διαβήτη του Πανεπιστημίου Λουντ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, τα άτομα που τρώνε οκτώ ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών με πολλά λιπαρά έχουν 23% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ από τα άτομα που καταναλώνουν μία ή λιγότερες μερίδες.
Τα διατροφικά λίπη μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό της γλυκόζη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, άρα παίζουν καίριο ρόλο στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου ΙΙ.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των μονο-ακόρεστων και πολύ-ακόρεστων λιπαρών μπορεί να είναι ωφέλιμη στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ. Με το σκεπτικό αυτό, τα φυτικά λιπαρά προτείνονται ως καλύτερη επιλογή συγκριτικά με τα ζωικά, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα τελευταία ευνοούν την εκδήλωση της ασθένειας. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά.
Στη σουηδική μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να δουν την επίδραση των ποσοτήτων βασικών διατροφικών λιπαρών και τη σχέση τους με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ. Στην έρευνα πήραν μέρος 26.930 άτομα (το 60% ήταν γυναίκες), ηλικίας 45-74 ετών, που είχαν λάβει μέρος στην πληθυσμιακή μελέτη Malmö Diet and Cancer.
Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν στοιχεία για την διατροφή των ατόμων σε ορίζοντα 14ετίας και εντόπισαν 2.860 περιστατικά διαβήτη τύπου ΙΙ. Στην επεξεργασία των αποτελεσμάτων ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, το φύλο, η εποχή, η διατροφή, η συνολική ενεργειακή πρόσληψη, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, ο χρόνος ψυχαγωγικής σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα, το αλκοόλ και το μορφωτικό επίπεδο.
Τελικά, προέκυψε ότι η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με πολλά λιπαρά σχετίζεται με 23% μειωμένη συχνότητα του διαβήτη τύπου ΙΙ. Συγκεκριμένα, η αυξημένη κατανάλωση κρέμας μείωνε κατά 15% τον κίνδυνο και το πλήρες παστεριωμένο γάλα, κατά 20%.
Αντιθέτως, καμιά θετική επίδραση ως προς τη μείωση του κινδύνου δεν προέκυψε από την κατανάλωση χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης, η κατανάλωση πολλών κρεάτων σχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου. Αλλά ο υψηλότερος κίνδυνος προέκυπτε από τα κρέατα με λίγα λιπαρά.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας η Δρ Έρικσον επεσήμανε ότι «οι παρατηρήσεις μας ίσως συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του ρόλου της διατροφής στον διαβήτη τύπου ΙΙ. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ξεκάθαρο ότι τα φυτικά λιπαρά εν αντιθέσει με τα ζωικά μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της πάθησης».
 
πηγή: health.in.gr
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
μήλο
Περισσότερα

Το Μήλο

Από τον απαγορευμένο καρπό των Πρωτόπλαστων, το Νεύτωνα, ως και τα τελευταία προϊόντα του Steve Jobs, το μήλο έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην ανθρώπινη ιστορία. 

γιογκα
Περισσότερα

Η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να αντιστρέψουν τις μοριακές αντιδράσεις του DNA που προκαλούν κατάθλιψη;

Δραστηριότητες όπως το Τάι Τσι, η γιόγκα και ο διαλογισμός ίσως να μπορούν να αντιστρέψουν τις μοριακές αντιδράσεις…